Migranti i Jevreji strahuju od ulaska desničara u Bundestag: Oni pozivaju na sve najgore iz nemačke prošlosti

- Molili smo se da Merkel pobedi. Alah je uslišio naše molitve. Za nas, ona predstavlja mudrost i humanost - izjavila je Fatima el Hajdar, majka dvoje dece iz Damaska

  • 6

Sirijske izbeglice s radošću su primile vest da je nemačka kancelarka Angela Merkel na izborima osigurala četvrti mandat, ali ističu da su uznemireni zbog jačanja krajnje desničarske Alternative za Nemačku (AfD) i strahuju da bi ona mogla da izvrši pritisak da se pooštre zakonske odredbe koje se odnose na azilante.

NACISTIČKE SVINJE, CEO BERLIN VAS MRZI: Protest u Berlinu protiv desničara koji su danas prvi put ušli u Bundestag!

- Molili smo se da Merkel pobedi. Alah je uslišio naše molitve. Za nas, ona predstavlja mudrost i humanost - izjavila je Fatima el Hajdar, majka dvoje dece iz Damaska.

AfD ulazi u nemački parlament prvi put kao treća po jačini stranka, čemu je doprinelo nezadovoljstvo zbog odluke Merkelove da primi više od 1,3 miliona izbeglica, konstatuje Rojters u izveštaju iz Berlina.

Suprug 55-godišnje Hajdar, Ajman, ističe da je Merkel rizikovala svoju karijeru da bi im pomogla.

- Želimo da učimo nemački i doprinesemo uspehu ove zemlje radom da bi dokazali da je ona bila u pravu, a njeni protivnici da nisu - rekao je on.

I Nabil Zainaldin (32) iz Alepa veruje da je Angela Merkel manje popularna zbog njih, izbeglica.

Foto-montaža: Milena Đorđević, Tanjug/AP

- Potpuno razumemo da su Nemci zabrinuti. Ali i mi smo zabrinuti - kakva će biti politika prema azilantima nove vlade? - naveo je Zainaldin.

Zabrinuti i Jevreji

Jevrejske grupe u Evropi i SAD izrazile su zabrinutost zbog uspeha krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD) i pozvale druge partije da sa njima ne ulaze u koaliciju.

- Užasno je da partija AfD, sramni reakcionarski pokret koji se poziva na sve najgore iz nemačke prošlosti, sada ima mogućnost da promoviše svoju zlu platformu unutar nemačkog parlamenta - rekao je predsednik Svetskog jevrejskog kongresa sa sedištem u Njujorku, Ronald Lauder.

Foto: Tanjug/AP

Lauder je nemačku kancelarku Angelu Merkel, pobednicu izbora, nazvao "pravim prijateljem Izraela i jevrejskog naroda".

AfD je na izborima prvi put ušla u parlament, obećavši da će "promeniti zemlju", a osvojila je između 13 i 13,5 odsto glasova i postala treća politička snaga u Nemačkoj.

Aleksander Gauland, jedan od dva glavna kandidata AfD, najavio je da će prioritet te stranke biti da pokrene parlamentarnu istragu protiv kancelarke Angele Merkel zbog njene odluke 2015. da u zemlju primi milion tražilaca azila.

Pročitajte još i:

MERKELOVA JE VEČITA KANCELARKA: Ismevali su je kao "kraljicu stroge štednje", a drugi su joj klicali jer je "spasiteljka izbeglica"!

OKONČANI NAJVAŽNIJI IZBORI U EVROPI: Merkelova osvojila četvrti mandat, desnica ulazi u parlament!

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    25. septembar 2017 | 10:33

    Pa kratko je vreme proslo od 1945-2017 pustili ih malo opet da divljaju... koliko znamo zakoni u Nemackoj su vrlo striktni po tom pitanju.. zasto se ne primenjuju? Kome to odgovara? Ko stoji iza ovih ljudi? Mozda ce neko pametniji dati neki odgovor... ali pravi ...a ne izgovor... Zasto su englezi pobegli iz EU mozda oni nesto vise znaju od nas? Mozda su Englezi zato i izasli iz EU , zato sto su organizatori i pravog i drugog svetskog rada . A Nemci neposredni izvrisoci. Srba je i u prvom i drugom svetskom ratu izginulo jako puno . Ako se pogleda statistika mi smo 4 nacija na svetu po ukupnom broju zrtava u drugom ratu a srazmerno broju stanovnika prva. Ima li i jedne koja je vise zrtava dala od nas ? Zasto ? Ko nas to stalno uvalci da za njih i njihov iteres ginemo? DOKLE ?

  • Maki

    25. septembar 2017 | 09:56

    Prpa bato

  • ATIMUS

    25. septembar 2017 | 13:38

    Evropa je opasno mesto za življenje....istorija je potvrdila.... Neki narodi smatraju ako imaju pare da mogu promeniti evropu kako im odgovara a neznaju ili nežele da znaju rekao bih da misle da je današnji dan pametnije od juče..... Evropska isttorija je rekla da svako nasilno pomeranje evrope obavezno dovodi do tenzija i tragedije....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA