Da li će Severna Koreja i SAD započeti Treći svetski rat? Ove 3 stvari treba da znate!

Ceo svet u strahu pomno prati događanja i izjave dva ljutita predsednika

  • 32

Nakon preleta američkih strateških bombardera u neposrednoj blizini Korejskog poluostrva, Severna Koreja premešta svoje avione i pojačava odbranu na istočnoj obali zemlje gde se prelet i dogodio, a u isto vreme ceo svet prati događanja i izjave dva ljutita predsednika strahujući da smo na pomolu trećeg svetskog rata.

Bela kuća demantuje: Apsurdne su tvrdnje da su SAD objavile rat Severnoj Koreji

U izveštaju obaveštajne službe navodi se da su SAD namerno objavile kuda su preleteli strateški bombarderi, jer Severna Koreja, po svemu sudeći, nije posedovala podatke da se to događa, prenela je južnokorejska agencija Jonhap, citirajući Nacionalnu obaveštajnu službu Južne Koreje.

Odmah zatim ministar spoljnih poslova Severne Koreje Ri Jong Ho izjavio je u ponedeljak da je predsednik SAD Donald Tramp objavio rat njegovoj zemlji i da Pjongjang zadržava pravo da preduzme kontramere, uključujući obaranje američkih strateških bombardera, čak i ako se ne nalaze u severnokorejskom vazdušnom prostoru.

- Ceo svet bi trebalo da se jasno seća da su SAD te koje su prve objavile rat našoj zemlji. Mi ćemo imati svako pravo da preduzmemo kontramere, uključujući i pravo da oborimo američke strateške bombardere čak i kada nisu unutar granica vazdušnog prostora naše zemlje. Tada će se znati odgovor na pitanje ko će biti duže tu. Na stolu su sve opcije - rekao je Ri novinarima u Njujorku, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Njegove reči su, kako prenosi Rojters, bile odgovor na upozorenja koja je administracija američkog predsednika iznela, a kojima je takođe poručeno da su na stolu američke administracije sve opcije kada je u pitanju Severna Koreja, njen nuklearni i raketni razvoj i njena pretnja da poseduje oružje koje može da pogodi američko kopno.

Ri je govoreći u UN u subotu, rekao da je gađanje američkog kopna raketama Severne Koreje neizbežno, nakon što je "Gospodin Zli predsednik" Tramp nazvao lidera te države "malim raketašem" u samoubilačkoj misiji. Kao odgovor na to Tramp je u subotu na Tviteru porucio da, ukoliko je ministar spoljnih poslova Severne Koreje u UN preneo stavove lidera te zemlje Kim Džong Una, "oni neće još dugo biti tu".

Foto: Wikimedia/U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Jason Robertson

Podsetimo, strateški bombarderi američkog Ratnog vazduhoplovstva Rokvel B-1B "lanser" u subotu su uz pratnju lovačkih aviona proleteli nadomak obale Severne Koreje.

Portparolka Pentagona Dejna Vajt saopštila je da je ovaj prelet bio najbliži obalama Severne Koreje u 21. veku, naglasivši da SAD tako žele da pokažu da ozbiljno shvataju bezobzirno ponašanje Severne Koreje, prenosi Rojters. Prema njenim rečima, SAD su spremne da iskoriste sve vojne kapcitete da odbrane svoju zemlju i saveznike.

Ukoliko do rata ipak dođe, umesto da paničite, ovih tri stvari trebate da budete svesni:

NIKO NE ŽELI RAT

Nije ni u čijem interesu da se takav jedan rat zahukta. Prva Severna Koreja ima glavni cilj da održi postojeći "status kvo" i logično je pretpostaviti da administracija Kim Džong Una ne bi išla u samoubilačku misiju, budući da je sasvim jasno da bi se rat ubrzo proširio na mnoge zemlje sveta i drastično ugrozio opstanak same Severne Koreje kao zemlje, smatra Džonatan Markus, analitičar BBC-ja.

Sa druge strane, iako su obojici predsednika diplomatski načini rešavanja situacije slaba tačka, ni samoj Americi ne ide na ruku da ugrozi odnose sa Južnom Korejom i Japanom, što bi se sigurno desilo ukoliko bi napali Severnu Koreju. Takođe, obe strane su svesne da bi pretrpele ogromne ljudske gubitke ukoliko dođe do nuklearnih gađanja, a i sama Kina, jedini saveznik Severne Koreje, daće sve od sebe da do sukoba ne dođe, jer bi to u potpunosti ugrozilo njihovu ekonomiju i ugrozilo granice.

Foto: Tanjug/AP

ONO ŠTO SE TRENUTNO DEŠAVA SU SAMO PRETNJE I REČI, NE DELA

Iako oba predsednika i njihove kolege razmenjuju reči neuobičajene za njihove pozicije u današnjem vremenu, niko od njih još uvek nije sproveo konkretnu akciju, već je sve i dalje na nivou pretnji i "zadirkavanja". Upravo je Amrika ta, kaže Maks Fišer, kolumnista Njujork Tajmsa, koja je pokušala preko Ujedinjenih nacija da vrati zavađene strane za pregovarački sto, ali jasno je da i dalje postoji opasnost da sa obe strane dođe do neke slučajne greške u koracima koja može biti pogrešno protumačena i dovesti do otvorenih sukoba, zbog čega se svaki korak pažljivo osmišljava.

SVE SE OVO VEĆ DESILO

Tenzije među ove dve zemlje već su bile na tački usijanja i to 1994. godine kada Severna Koreja nije dozvolila ulazak internacionalnih stručnjaka u inspekciju u njihova nuklearna postrojenja. Od tada Severna Koreja periodično preti Americi, Japanu i Južnoj Koreji, piše BBC.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    26. septembar 2017 | 21:13

    Bucko samo napred i ne dajse

  • NIGHTRAIN

    27. septembar 2017 | 00:20

    Pogledajte zasto ujedinjene nacije nemaju predsednika..za koga cuvaju stolicu?imaju generalnog sekretara.stolica predsednika UN cuva se za antihrista.ljudi ne vide opasnost jer su zaslepljeni I veruju medijima.

  • Igor

    27. septembar 2017 | 00:49

    Bolesni ljudi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA