≫ 

Deka Ðorđe i u desetoj deceniji čuva poznato srpsko groblje u Solunu: Zajedno sa našim herojima, postao je deo istorije i Srbije i Grčke (FOTO)

Na Zejtinliku leži 21.000 boraca, od toga je osam hiljada Srba, a njih šest hiljada zajedno leže u večnosti u kosturnici

  • 10

Vojničko groblje Zejtinlik u Solunu godišnje poseti oko 350 hiljada posetilaca od kojih je najveći broj iz Srbije i to je zato što je sećanje na heroje Prvog svetskog rata postalo deo tradicije srpskog naroda.

Bili smo sa poslednjim čuvarom srpskog groblja na njegov 90. rođendan: Pre tri godine su me sahranili, ali i to sam preživeo (FOTO)

Ovako, devedesetogodišnji čuvar srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku u Solunu, deda Ðorđe Mihajlović govori za Tanjug neskrivajući ponos, činjenicom da je i on postao deo istorije kako Srbije, tako i Grčke u kojoj je i rođen.

- Srpsko groblje ima najviše posetilaca - ponosno ističe deda Ðorđe i objašnjava da je to između ostalog jer su se u drugim vojskama borili i stranci ali i plaćenici.

Foto: Tanjug/AP

Dok, kaže, u srpskoj vojsci, bili su napominje, „naši“ ljudi.

- Slabo dolaze Francuzi i Englezi, za ceo mesec, možda jedan čovek. Zato, jer je od 8.000 Francuza, više od četiri hiljade bilo iz Senegala, Maroka, Tunisa, Alžira... - objašnjava ovaj vremešni starac.

Sećanje ne vara deda Ðorđa, nabraja odakle je došao i građevinski materijal za delove groblja Zejtinlik, venčac, kaže iz Vladičinog Hana, cement iz Beočina...

Foto: Tanjug/AP

Tu je da pomogne oko teških zadataka i Predrag Nedeljković, novi čuvar, zamenik deda Ðorđa u najtežim poslovima.

Na Zejtinliku je već četiri godine, a reči poštovanja ne krije prema starcu koji je ceo život proveo okružen neispričanim životnim pričama palih junaka Prvog svetskog rata.

- Njegove životne koordinate su ovde. Njegovi preci su ovde. A ja, ja sa njim provodim dan, od jutra do mraka - objašnjava „učenik“.

Kaže, na 12.000 kvadrata pod njegovom i deda Ðorđevom stražom, Zejtinlik „živi“ i kada nisu godišnjice i komemoracije, jer je 350.000 poštovalaca prošlo samo prošle godine.

Foto: Wikipedia/Boris Dimitrov

Na Zejtinliku leži 21.000 boraca, od toga je osam hiljada Srba, a njih šest hiljada zajedno leže u večnosti u kosturnici, dodaje podatke, stari čuvar, deda Ðorđe.

Izvinjava se starac, kaže, grlo ga boli, puno je danas pričao. Uz osmeh kaže, nije zbog bolesti mesecima ni rakiju okusio.

I dodaje, opominjući mlade srednjoškolce koji slušaju „javni čas sećanja“, da se svaki treći od četiri i po miliona naših ratnika nije vratio u domovinu nakon Prvog svetskog rata. Poredi to sa drugim vojskama, čija su stradanja, objašnjava, jednako tragična, ali ipak ističe, da su Srbi podneli najveću žrtvu.

- Treba svi da kažu zato, sto puta hvala Srbima - ponosno ističe deda Ðorđe .

Foto: Tanjug/AP

Iako vidno umoran, kaže, pričao je danas mnogo i dočekao brojne delegacije mnogih zemalja, deda Ðorđe, savršeno recituje, bez ijedne greške, stihove Vojislava Ilića Mlađeg ispisane na Mauzoleju na Zejtinliku.

- Neznani tuđinče, kad slučajno mineš pored ovog svetog zajedničkog groba, znaj, ovde su našli večno utočište najveći junaci današnjeg doba! - zagledan u daljinu, u potpunoj tišini Zejtinlika, deda Ðorđe ponosno recituje stihove, a negde u pozadini vojni orkestar odaje počast palim herojima Prvog svetskog rata.

I Francuzi, njih osam hiljada, počivaju sa srpskim saborcima, 3.500 saveznika Italijana je tu, 2000 Engleza i 400 Rusa, sve ove brojke zna deda Ðorđe napamet.

Foto: Wikipedia/Ωριγένης

Seća se vremena kada je počeo dužnost 1960.godine, Solun je, kaže, imao 160.000 ljudi, a danas broji 1,5 miliona.

Groblje je, objašnjava, bilo na periferiji, a danas su ga okružile nove građavine, i sada je groblje praktično, kaže, u centru.

Javni čas sećanja slusali su danas na Zejtinliku brojni učenici, srednjoškolci, kadeti iz Srbije kao i predstavnici različitih delegacija iz naše i drugih zemalja.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    30. septembar 2017 | 17:48

    Deda Djordje promenila se ova omladina ,slabo koga interesuje to,NAŽALOST,a i nema vise obaveznog vojnog roka,uvek ce to biti tako da ce uvek neko prolivati krv da bi neko drugi uzivao

  • ☆☆☆

    30. septembar 2017 | 17:48

    Legenda!!!

  • ДУШАН КРАИШНИК Б.ЛУКА

    30. septembar 2017 | 18:20

    Ђеде Легендо ,,, душа напаћена сли понос се види и част у том Старцу

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA