≫ 

Posle Katalonije, Evropi se sprema još jedan turbulentni referendum u oktobru: Jedan od najbogatijih regiona u Italiji hoće autonomiju

Cokateli dodaje da svakako postoje određene paralele sa referendumom održanim u Kataloniji, jer je zajednički cilj da se povrati nezavisnost koju su svojevremeno oduzele centralne vlasti

  • 21

U kontekstu skandaloznog referenduma u Kataloniji, 1. oktobra je u Veroni održana manifestacija u okviru pripreme za izjašnjavanje o autonomiji, koje je planirano za 22. oktobar, a koje lokalno stanovništvo smatra istorijskim događajem, piše Sputnjik.

Zakuvava se u Evropi, širi se "katalonski virus": Ovo su svi delovi Evrope koji žele nezavisnost (FOTO)

Tokom ovog događaja se na stadionu Bentegodi vijorila ogromna zastava dužne 28 metara sa simbolom regiona Veneto i njegovim zaštitnikom Svetim Markom. Sputnjik je stupio u kontakt sa organizatorima ove manifestacije želeći da čuje koji su ih razlozi motivisali na ovu akciju.

Foto: Wikipedia

Sekretar regionalnog odeljenja partije Liga severa Paolo Paternoster je objasnio koji je glavni cilj ovog događaja.

- Ovo je istorijski trenutak pred održavanje referenduma o budućnosti regiona Veneto, da pozovemo sugrađane da se izjasne u korist autonomije. Naš plebiscit će imati stvarnu zakonodavnu snagu. Biračka mesta će biti mahom po školama. Imaćemo uredno i zvanično štampane izborne listiće. Mi smo optimisti i računamo da će odziv onih koji će reći "da" biti veliki. A onda će naš gubernator preduzeti korake u sledećoj fazi bitke u Rimu, kako bismo i zvanično dobili sva ovlašćenja, ali i onaj deo finansija koji nam prestonica svake godine u vidu poreza oduzima - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik komiteta „Za nezavisni Veneto“ Palmarino Cokateli je objasnio značaj datuma na koji će biti održan referendum, piše Sputnjik.

- Datum ima simboličan značaj. Na ovaj datum se 22. oktobra 1866. godine održao plebiscit o pripajanju Veneta Italiji. Sto pedeset i jednu godinu kasnije mi ćemo održati novo, i za razliku od prethodnog — tajno izjašnjavanje, i nadamo se da ćemo vratiti nezavisnost Republici Veneto - ističe on.

Foto: Wikipedia

Cokateli dodaje da svakako postoje određene paralele sa referendumom održanim u Kataloniji, jer je zajednički cilj da se povrati nezavisnost koju su svojevremeno oduzele centralne vlasti. Ovaj cilj je, prema Cokatelijevim rečima, posebno važan danas, kada je vladina politika u odnosu na masovni dolazak imigranata dovela do porasti siromaštva i kriminala.

Foto: Tanjug/AP

- Centralne vlasti, gluve za zahteve regiona, dovode samo do opšte degradacije - kaže on za Sputnjik, dodajući da je stanovništvu već dosta takvog života.

Mateo Grigoli, jedan od organizatora ove inicijative, a uz to i koordinator asocijacije „Raixe venete“ (Koreni Veneta), objasnio je značenje same zastave.

Održali smo ovu manifestaciju na stadionu pod zastavom koja na sebi simbole oblasti Veneto i njenog zaštitnika Svetog Marka. Ta zastava ujedinjuje, ona odražava naš identitet, našu kulturu i jedinstvo naroda - ističe Grigoli.

Ovako su izgledali protesti u Veroni pre tri godine. Tada su građani tražili da italjanska policija pusti 24 uhapšenih separatista.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šestić

    4. oktobar 2017 | 15:07

    Hvala bogu kad je počelo razbijanje,, evrope,, šta ste nama uradili dabogda se rasparčala eu u 50 novih drzava

  • PETAR 1

    4. oktobar 2017 | 15:07

    Rodilo se sa kosovom, valjaga ljuljati.

  • Pula

    4. oktobar 2017 | 15:42

    Istra s Republikom Svetog Marka!Viva San Marco!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA