PUTINOVO NOVO STROGO PRAVILO: Zabranio vojnicima selfije i društvene mreže! Ko oda neprijatelju tajnu, ne oprašta mu!

Sve više učesnika u sukobima prati društvene mreže kako bi dobili korisne informacije

  • 9
Foto: Tanjug / AP

Rusko ministarstvo odbrane pripremilo je zakon o zabrani postova na društvenim mrežama profesionalnih vojnika i drugog vojnog osoblja zbog bezbednosnih razloga.

GRU, "Alfa" i "Vimpel" su najpoznatiji ruski specijalci: Otkrivene su njihove najjače akcije koje su bile državna tajna do sada (VIDEO)

Zakon kaže da fotografije, snimci i slični materijali koji su postavljeni na internet, mogu da otkriju vojne detalje korisne za neprijatelja. Automatska geolokacija može da prikaže i gde je stacionirana vojna jedinica.

Predlog zakona uticaće na vojnike sa "ugovorom", koji mogu da budu poslati u inostranstvo, ali ne i na regrute.

Postovi ruskih vojnika otkrili su gde su raspoređene snage u Ukrajini i Siriji. Na primer, u julu 2014. godine, novinarka BBC-ja Miroslava Petsa retvitovala je status ruskog vojnika koji je ponosno napisao status o dostavljanju raketnog lansera BM-21 ruskim pobunjenicima u Ukrajini.

Rusija je aneksirala poluostrvo Krim u martu 2014. godine, a narednog meseca pobunjenici su osvojili veliki deo regiona Donjeck i Lugansk, u kojima se većinom govori ruski jezik.

Ukrajina i zapadne države optužuju Rusiju za snabdevanje teškim naoružanjem i ljudstvom ruske pobunjenike. S druge strane, Rusija je priznala da pojedini ruski "volonteri" pomažu pobunjenicima, ali su odbacili optužbe da su poslali regularnu vojsku.

U Jutjub videu, novinar "Vajsa" Simon Ostrovski otkrio je kako mu su statusi ruskih vojnika na društvenim mrežama potvrdili direktnu umešanost Rusije u borbe u istočnoj Ukrajini.

Foto: Tanjug / AP

U avgustu 2014. godine, istraživački članak tima "Bellingcata" govori kako su postovi ruskih vojnika potvrdili smrt među pripadnicima ruskog 76. vazduhoplovnog puka u istočnoj Ukrajini. Ovaj tim se specijalizovao za analizu društvenih medija kako bi dokumentovao sukobe, uključujući i vojnu ulogu Rusije u Siriji.

Takođe, takozvana Islamska država vodi sofisticiranu operaciju društvenih medija u borbi protiv sirijskih i ruskih snaga, kao i SAD i njihovih saveznika.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su dva organa državne bezbednosti - FSB i FSO, već zabranili svom osoblju da objavljuje sadržaje na društvenim mrežama o sebi i svom radu.

Očekuje se da će zakon stupiti na snagu u januaru 2018. godine.

(L.C.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lale

    6. oktobar 2017 | 13:35

    Ja bih to zabranio svima koji rade u drzavnim ustanovama i ozbiljnim firmama

  • (Dzon)3

    6. oktobar 2017 | 16:06

    Jedan je brat PUTIN!!!

  • Lazar. M

    6. oktobar 2017 | 15:50

    Tako to rade oni koji imaju vojsku i vojnu tehniku a oni sitni kao mi nema cega da se plasimo jel smo sami svoje unistili pa nema sta ni da objavljujemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA