≫ 

"Ako dozvolimo Kataloniji da se odvoji, drugi u Evropi će isto to da učine"

- Ako dozvolimo Kataloniji da se odvoji, drugi će isto učiniti. Ne želim to - kazao je Junker u govoru na Luksemburškom univerzitetu

  • 10

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da ne želi da Katalonija postane nezavisna, pošto bi to ohrabrilo i druge regione da učine isto, pa bi upravljanje EU postalo isuviše komplikovano, prenosi Rojters.

Vatra u Barseloni zbog Katalonije se rasplamsava: Sukobile se dve grupe demonstranata, gađali se stolicama (FOTO) (VIDEO)

- Ako dozvolimo Kataloniji da se odvoji, drugi će isto učiniti. Ne želim to - kazao je Junker u govoru na Luksemburškom univerzitetu.

On je naveo da je "veoma zabrinut" zbog separatističkih tendencija u Evropi i uputio ohrabrenje španskom premijeru Marijanu Rahoju da osigura da se situacija stavi pod kontrolu.

U vezi sa katalonskim pozivima za EU kao posrednikom, Junker je rekao da Evropska komisija ne može da posreduje ako samo jedna strana to od nje traži.

Rojters podseća da je EU ranije saopštila da ima poverenja u Rahojovu sposobnost da reši ono što Brisel smatra unutrašnjim pitanjem.

Foto: Tanjug/AP

Separatistička grupa ANC: Ignorisati upozorenja Madrida

Katalonska separatistička grupa Asemblea National Katalana (ANC) pozvala je danas predsednika te španske pokrajine Karlesa Pudždemona da ignoriše upozorenja centralne vlade Španije i definitivno proglasi nezavisnost, istakavši da dalja suspenzija proglašenja "nema smisla".

Uticajna organizacija civilnog društva ANC je, u kratkom saopštenju, pozvala Pudždemona da ukine privremenu suspenziju proglašenja nezavisnosti koju je uveo ranije ove sedmice, prenosi AP.

- Dalja suspenzija proglašenja nezavisnosti nema smisla s obzirom na to da Madrid odbija bilo kakav dijalog - navodi se u saopštenju.

ANC je grupa civilnog društva koja je organizovala masovne proteste u znak podrške otcepljenju.

Foto: Tanjug/AP

Krajnja levica: Definitivno proglasiti nezavisnost Katalonije

Ključni politički saveznik vladajuće separatističke koalicije u Kataloniji, krajnje levičarska partija Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP), pozvala je danas predsednika te španske pokrajine Karlesa Pudždemona da definitivno proglasi nezavisnost od Madrida.

Secesionistički nastrojena partija CUP je, u pismu Pudždemonu, navela da bi on trebalo da ignoriše upozorenje španske vlade, da "odmrzne" proces otcepljenja i definitivno proglasi nezavisnost, prenosi AP.

Španska vlada zapretila je da će aktivirati mere bez presedana kako bi preuzela kontrolu nad katalonskom samoupravom ukoliko Katalonija nastavi sprovođenje planova o otcepljenju.

Daljinac

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Пацифиста

    13. oktobar 2017 | 14:45

    Где је ту владавина људских права ! ? Другим намећу ДЕМОКРАТИЈУ а код себе то не желе јер није добро. Треба им дотурити оружје па да почне журка као код нас 90-их.

  • Чикa Јова

    13. oktobar 2017 | 15:31

    Сад је тешко тај процес спречити. Помогли сте Косову и Метохији, као да сте лично помогли Шкотску, Фландрију, Каталонију, Сицилију... Идемо, правимо нову владавину права, без међународног права.

  • Brunda

    13. oktobar 2017 | 20:14

    ,,Veoma zabrinuti'' gos'n Junker je VEOMA ZAKASNIO! Da je brinuo kada je trebalo, ne bi sada. Iako mi i ova zabrinutost ne deluje bas potpuno oskreno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA