≫ 

Irci u strahu čekaju uragan Ofeliju: Stiže tačno na godišnjicu "Velike oluje", cela zemlja je pod crvenim alarmom

Sve škole su već zatvorene, a u toku dana sa radom će prestati i sve druge institucije

  • 0

Uragan "Ofelija" približava se evropskom tlu. Irska zatvorila sve škole. Škotska, Vels i delovi Engleske izdali "žuto" upozorenje. Kako su saopštile vlasti Irske, osim škola zatvoriće se i koledži i druge obrazovne institucije.

Uragan Ofelija ide prema Evropi: Prva na udaru će biti Irska, ovakva situacija se nije desila 56 godina (VIDEO)

Odluka je doneta u dogovoru sa službom za vanredne situacije i konsultacija sa meteorološkom službom koja prognozira dolazak "oluje bez presedana".

Irska meteorološka služba je izdala "crveno upozorenje" i ukazala na "potencijalni rizik po živote" pri očekivanom udaru oluje.

Veruje se da će "Ofelija" oslabiti, ali će ipak biti praćena snažnim udarima vetra i do 130 kilometara na sat i obilnim padavinama, što bi moglo da izazove poplave.

Foto: Tanjug/AP

Meteorolozi ističu da je "Ofelija" najsnažniji uragan ikada zabeležen na istoku Atlantika i prvi od 1939. godine koji je "doputovao" toliko daleko na sever.

Dolazak nevremena očekuje se tačno na 30. godišnjicu "Velike oluje" iz 1987, tokom koje je u Britaniji stradalo skoro 20 ljudi i oboreno 15 miliona stabala.

Snaga "Ofelije", koja se trenutno preko Atlantika kreće prema severoistoku, u nedelju je bila u kategoriji 2, sa vetrovima brzine 169 km na sat.

Očekuje se da njena snaga oslabi na nivo oluje kada bude stigla do kopna, ali britanski meteorolozi upozoravaju da bi i dalje mogli da ga prate vetrovi "uraganske snage".

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA