≫ 

Putin dočekao Kolindu u Sočiju, ona ga odmah pozvala da dođe u Hrvatsku: O fotografijama sa sastanka bruje društvene mreže (FOTO)

Hrvatska predsednica je iskoristila priliku da Putina pozove u zvaničnu posetu Hrvatskoj

  • 24
Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin dočekao je danas hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović u državnoj rezidenciji u Sočiju, ruskom letovalištu na Crnom moru, gde će razgovarati o unapređenju zapostavljenih bilateralnih odnosa, prenela je HINA.

Putinova tajna rezidencija na Crnom moru: Hrvatsku predsednicu Kolindu ugostiće u ovoj vili, čiji je gost bio i Tito (VIDEO)

- Jako mi je drago da se sastanem sa Vama u Rusiji, drago mi je na prilici da popričamo o bilateralnim odnosima, ali i o regionalnim pitanjima. Dobrodošli - rekao je Putin hrvatskoj predsednici na početku sastanka u rezidenciji Bočarov ručej.

Grabar Kitarović je na dobrodošlicu odgovorila da se raduje današnjim razgovorima i da veruje će to biti nova stepenica i nova faza u odnosima dveju država.

Očekuje, kazala je, da će na to uticati razgovori o bilateralnim odnosima, pre svega o proširivanju privredne saradnje, kulturne i svake druge, ali isto tako o pitanjima sigurnosti na području evropskog kontinenta, posebno u hrvatskom susedstvu na Jugoistoku Evrope i o pitanjima globalne bezbednosti u kojima Rusija igra bitnu ulogu.

Grabar Kitarović je rekla i da u ovom trenutku između dve zemlje postoji nekoliko otvorenih pitanja i izrazila je uverenje da se o njima može razgovarati u okviru "otvorenog dijaloga međusobnog poštovanja".

- Pre svega smatram da možemo postaviti pozitivne pretpostavke za dalje proširenje saradnje između Hrvatske i Rusije - istakla je ona

Kako se navodi, hrvatska predsednica je iskoristila priliku da Putina pozove u zvaničnu posetu Hrvatskoj.

Foto: Tanjug/AP

Putin je podsetio je da se ove godine obeležava 25. godišnjica diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i RH i izrazio zadovoljstvo zbog značajnog rasta trgovinske razmene između dveju zemalja.

Takođe je izrazio uverenje da će svi razgovori hrvatske predsednice i susreti tokom poseta Rusiji koristiti odnosima dveju zemalja.

Ovo je, inače, prva zvanična poseta jednog hrvatskog predsednika Ruskoj Federaciji od 2009. godine, a ključni njen cilj je "novi zamah u odnosima koji su godinama zapušteni", prenela je HINA pozivajući se na izvore na Pantovčaku.

Prema najavama, Grabar-Kitarović će u razgovorima sa Putinom, uz bilateralna pitanja, poseban naglasak staviti na stabilnost Jugoistoka Evrope i na globalnu ulogu Rusije.

Foto: Tanjug/AP

Hrvatska i Rusija imaju zajedničke interese u borbi protiv međunarodnog terorizma i svih oblika ekstremizama, kao i interes za stabilnost Jugoistočne Evrope.

Jedna od tema, kako se navodi, razgovora biće situacija u Bosni i Hercegovini. Grabar-Kitarović je više puta izrazila zabrinutost procesima u BiH, posebno ističući zastoj u procesu pristupanju Evropskoj uniji i NATO-u, ali i zastoj u reformama.

Kazala je i da u BiH ima hiljade radikalnih osoba koje predstavljaju potencijalnu bezbednosnu pretnju zbog islamskog terorizma, što je u toj zemlji izazvalo burne reakcije. I Hrvatska i Rusija se zalažu za jedinstvenu, suverenu, celovitu i stabilnu BiH i ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda, kažu na Pantovčaku.

Foto: Tanjug/AP

Među temama razgovora svakako će biti Agrokor u koji su ruske banke, Sberbank i VTB, uložile veliki novac i očekuju povraćaj duga.

Ukrajinska kriza je takođe nezaobilazno pitanje, posebno nakon što je premijer Andrej Plenković ponudio Kijevu hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji okupiranih teritorija, što se Moskvi nikako nije svidelo i izazvalo je dve negativne reakcije ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Na Pantovčaku ističu da hrvatska vlada i predsednica podržavaju puno sprovođenje sporazuma iz Minska i sve što se dogovori u okviru njega i da su hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji "dragocena, ali mogu biti korisna samo ako se sve potpisnice minskog sporazuma za to zalažu".

Foto: Tanjug/AP

Na društvenim mrežama se već komentarišu fotografije njihovog susreta. Ljudi ističu da Kolinda deluje nasmejano i srećno, dok je kod Putina stvar malo drugačija.

Nikome nije promakao njegov gotovo nezainteresovani izraz lica, dok se rukovao sa hrvatskom predsednicom.

Podsećamo, Kolinda je i prilikom susreta sa američkim predsednikom Donaldom Trampom takođe delovala veoma srećno, a neposredno pre njihovog sastanka je čak viđena kako na sve načine pokušava da se nađe u njegovoj blizini i da se slika pored lidera SAD.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Teslina naslednica

    18. oktobar 2017 | 20:28

    Jedini razlog Kolindine posete Rusiji je dogovor oko vracanja duga, ako drzava Hrvatska preuzme Agrokor onda naravno preuzima na sebe i isplatu dugova te firme, Rusi dugove neprijatelju ne oprastaju.

  • amerika

    18. oktobar 2017 | 16:29

    Njoj drago sto se sastala sa putinom, a rusiji uvela sankcije, koji cinizam...

  • Done

    18. oktobar 2017 | 19:45

    Ne pada Putin na sarm !! Dobro panti '' stari vuk''

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA