≫ 

Kalifat propao, preti opasnost: Hiljade džihadista vratilo se u države iz kojih su otišli u Siriju

Najmanje 5600 stranih pripadnika vratilo se u svoje domovine

  • 6

Najmanje 5600 pristalica Islamske države  vratilo se u svoje zemlje nakon poraza u Iraku i Siriji, navodi se u najnovijem izveštaju.

Oslobođena prestonica kalifata od džihadista: Tragični prizori uništenog grada, svi postavljaju jedno pitanje - da li je ISIS mrtav? (FOTO) (VIDEO)

Centar Soufan kaže da su se pristalice u poslednje dve godine vratili u 33 države.

Među njima je polovina od oko 850 ljudi koji su u Irak i Siriju otišli iz Velike Britanije.

Povratnici, od kojih je većina u zatvoru ili im se izgubio trag biće idućih godina ozbiljna sigurnosna pretnja, navodi se u izveštaju.

Islamska država je izgubila većinu teritorije "kalifata" proglašenog u junu 2014. koji je privukao hiljade džihadista širom sveta.

Prošle nedelje je savez sirijskih Kurda i arapskih boraca koji podržava SAD preuzeo potpunu kontrolu nad Rakom, glavnom gradu ISIS-a.

Foto: Profimedia/AFP

Prikupljeni podaci nakon pada administrativnih centara ISIS-a kao što je bila Raka pomogli su da se potvrdi identitet 19.000 od više od 40.000 pripadnika iz 110 zemalja, koliko se procenjuje da je pristiglo u Irak i Siriju u nameri da se priključi džihadistima.

Podaci međutim ne otkrivaju što se s njima nakon toga dogodilo.

Pozivajući se na službene podatke iz 33 zemlje, Soufan Centar kaže kako se pretpostavlja da se najmanje 5600 stranih pripadnika vratilo u svoje domovine.

Foto: Tanjug/AP

Te brojke uključuju 400 od 3417 pripadnika iz Rusije, 760 od ukupno 3244 iz Saudijske Arabije, 800 od ukupno 2926 iz Tunisa i 271 od 1910 iz Francuske.

Žene i deca povratnici poseban su problem, dok zemlje pokušavaju naći najbolji način za njihovu reintegraciju, navodi se u izveštaju i dodaje da će prvo za decu biti važna mentalna i društvena potpora.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    25. oktobar 2017 | 07:36

    Pobiti ih sve

  • Pera Kojot # 1

    25. oktobar 2017 | 07:35

    To su ciste budalastine! Kakvi bre dzihadisti i kakvi bre zlikovci, sve su to americki placenici koji dobijaju plate iz ujedinjenih emirata, a kad ovo jednom bude juce, i emirati ce jesti pesak!

  • ccc

    25. oktobar 2017 | 13:24

    Dodji ti pa proveri. Znaci kad muslimani odu u siriju onda su teroristi i robijaju u BG kad se vrate, a kad se srbi vrate sa krima oni su heroji, kako? I to i to je strano ratiste. Budite realni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA