Ukrajina namerava da prekine sve odnose sa Rusijom, ali Kremlj ima sasvim jasan odgovor na to

Peskov je naveo da je takva odluka "suvereno pitanje Ukrajine"

  • 14

Mediji prenose da se Ukrajina sprema da prekine diplomatske odnose sa Moskvom. Na to se oglasio i Kremlj, poručivši da će ovo dodatno da zakomplikuje njihove odnose.

Planirao je Putinovo ubistvo, a onda je njegova žena poginula u napadu na auto! (FOTO)

Naime, poslanik Vrhovne rade Ukrajine Ivan Vinjik predstavio izmenu zakona o reintegraciji Donbasa koja podrazumeva prekid zvaničnih diplomatskih odnosa Ukrajine i Rusije, piše list „Komersant“.

Izvori tog lista navode da će većina poslanika podržati Zakon o reintegraciji Donbasa, koji će biti na razmatranju u parlamentu 16. novembra. On će stupiti na snagu nakon ukaza predsednika Petra Porošenka, a zatim će se zatvoriti ruske diplomatske institucije u Ukrajini i ukrajinske u Rusiji.

Foto: Tanjug/AP/lexander Ermochenko

- U Zakonu o reintegraciji Donbasa, koji bi Rada trebalo da razmotri, Rusija će biti priznata kao zemlja-agresor, i nadam se da će biti dovoljno glasova za to. Očuvanje diplomatskih odnosa nakon toga biće zločin Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine. Nema ambasadora, u ambasadama rade diplomate nižeg ranga - naveo je Vinjik, koji u Radi predstavlja Blok Petra Porošenka.

Prema njegovom mišljenju, Kijev bi trebalo da zabeleži raskid odnosa sa Moskvom "na zakonodavnom nivou".

Foto: AP/Tanjug

Usledile su i reakcije Kremlja odakle je poručeno da bi to dodatno produbilo krizu između dve zemlje. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da bi takav potez naneo štetu građanima Ukrajine i Rusije.

Peskov je naveo da je takva odluka "suvereno pitanje Ukrajine", ali i podsetio da je Kijev poslednjih godina "načinio nekoliko koraka koji su se negativno odrazili po pitanju rešavanja sukoba na jugoistoku zemlje".

Agencija Tass prenosi da je Peskov izbegao da odgovori na pitanje ko bi, u tom slučaju, mogao da bude posrednik izmedju Moskve i Kijeva, navodeći da bi to bila "hipotetička rasprava".

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    8. novembar 2017 | 16:28

    Opet agresori? Ljudi sede kod svojih kuca na svojoj dedovini a ovi ce da izglasaju da su agresori!? Bosna i Hrvatska su jako lep primer toga,a evo i dan danas,20 godina posle rata je stanje takvo da se samo ne puca???

  • rodoljub

    8. novembar 2017 | 20:04

    Ukrajina je vec duze vreme u stanju ludila . To je zasluga zapada, posebno Amerike . Uveli su im "demokratiju" , najvecu prevaru zapada, posebno Amerike.

  • Antifa

    8. novembar 2017 | 18:35

    Nista cudno, u 2 sv ratu su bili uz hitlera a i sad se guraju u onu stvar svabama. Zivela Rusija i G, Putin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA