#MeAt14 - na društvenim mrežama svi postavljaju taj status: Razlog je uznemirujući i ozbiljan. Ko ste bili vi sa 14? (FOTO) (VIDEO)

Kako dete od 14 godina može biti dovoljno zrelo da da saglasnost?

  • 1

Žene i muškarci postavljaju fotografije mlađih sebe, preciznije kada su imali 14 godina, kako bi istakli kako je to doba premalo kako bi mogli da odluče da li pristaju na nešto ozbiljno.

Kontroverze o islamskom Harviju Vajnštajnu: Istaknuti profesor optužen za silovanje, deda mu je osnivač Muslimanskog bratstva (FOTO)

Pokret na društvenim medijima #MeAt14 počeo je da kruži kao odgovor na objavljene optužbe da je kandidat za senatora Alamabe, Roj Mur, progonio 14-godišnju devojčicu kada je imao 32 godine. Republikanski političar je žestoko odbacio ove navode, označavajući saopštenje kao potpuno lažnim.

Kontroverza je eskalirala kada se voditelj "Foks njuza" Šon Heneti zaglavio u raspravi o upotrebi reči "pristanak" (eng.consensual) u vezi sa optužbama tokom svoje radio emisije, u kojoj je rekao da je "pogrešio".

Korisnici Tvitera na ovoj društvenoj mreži postavljaju haštag #MeAt14 zajedno sa svojim fotografijama iz svojih ranih tinejdžerskih dana i retorički se pitaju kako dete od 14 godina može biti dovoljno zrelo da da saglasnost.

Prva osoba koja je tvitovala ovaj haštag bila je advokatica iz Severne Karoline, Ketrin R L Lovson, prošlog četvrtka. Od tada je korišćen preko 50.000 puta.

Foto: Tanjug / AP

- Podelila sam ovu sliku sebe sa 14 godina kako bih ilustrovala da ne postoji prihvatljivija verzija ove priče. Tinejdžeri ne mogu da pristanu na odnos sa odraslim čovekom, ikada - rekla je za BBC.

Zakonsko doba pristanka je različito za svaku državu u SAD i u rasponu je od 16 do 18 godina. Pokret je dobio na zamahu kada je koautor američkog "Dejli šoua", Liz Vinsted tvitovala fotografiju sebe i ispod nje postavila pitanje: "Ko ste bili vi sa 14?"

Poznate ličnosti takođe su učestvovale u pokretu, pa je tako glumica Alisa Milano postavila svoju fotografiju ispod koje je ohrabrivala druge da izađu sa pričama o seksualnom uznemiravanju i da pokažu solidarnost.

Pored prvobitne prijavljene žrtve, još tri žene optužile su Mura javno da je imao odnose sa njima dok su bile tinejdžerke. Mur je izjavio da će tužiti "Vašington post" koji je objavio prvi priču, i nazvao je "lažnom vešću".

Foto: Tanjug / AP
Foto: Tanjug / AP
Foto: Tanjug / AP

Bivša tužiteljka, koja je radila sa Murom osamdesetih godina, rekla je da je bilo "opšte poznato" da se zabavljao sa srednjoškolkama.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biksi

    17. novembar 2017 | 08:18

    On je meni uvek licio na djavola, one oci, da se najezis!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA