≫ 

Hvala i laku noć: Predsednik Zimbabvea ipak ne podnosi ostavku (FOTO)

Izvori bliski pregovorima Mugabea i vojske o njegovom povlačenju sa vlasti najavili su ranije danas da će on podneti ostavku nakon 37 godina na vlasti

  • 1

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe izjavio je u obraćanju na nacionalnoj televiziji da ostaje na predsedničkoj funkciji uprkos pritiscima da podnese ostavku.

Hiljade Zimbabveanaca na ulicama Hararea: Očekuju pad Mugabea, niz lice se slivaju suze radosnice (FOTO)

6 scenarija koja su moguća u Zimbabveu posle Mugabea: Jedan od njih je da Krokodil dođe na vlast, poznat po brutalnosti i nemilosrdnosti (FOTO)

Izvori bliski pregovorima Mugabea i vojske o njegovom povlačenju sa vlasti najavili su ranije danas da će on podneti ostavku nakon 37 godina na vlasti.

Mugabe je rekao da će ostati na mestu šefa države bar do kongresa vladajuće stranke Zanu-PF u decembru. Mugabe je večerašnje obraćanje završio rečima "hvala i laku noć" i nije najavio ostavku.

Mugabe je rekao da je svestan kritika koje mu upućuju partije, vojska i javnost, ali nije komentarisao mogućnost da podnese ostavku.

Foto: AP/Tanjug

On se, na početku obraćanja, rukovao sa vojnim liderima koji su ga stavili u kućni pritvor pre samo nekoliko dana.

Mugabe je rekao da je svestan "čitavog niza razloga za zabrinutost" uključujući ekonomiju koja prolazi kroz težak period, prenosi AP.

Takođe je rekao da treba "naučiti praštati i rešavati poteškoce u drugarskom duhu", i ne dozvoliti da prevlada ogorčenost.

- Stubovi države ostali su funkcionalni usred krize - rekao je 93-godišnji Mugabe, završivši obraćanje rečima: "Hvala vam i laku noć", ne pominjući ostavku.

Lider zimbabveanskih ratnih veterana Kris Mucvangva rekao je da planira da se procedura opoziva Mugabea odvije po planu, nakon što on nije podneo ostavku u obraćanju naciji.

Foto: AP/Tanjug

Mucvangva je Rojtersu, odmah po završetku Mugabeovog govora, rekao da će ljudi izaći na ulice Hararea u sredu.

Samo nekoliko sati pre njegovog obraćanja na televiziji, Centralni komitet vladajuće partije rekao je Mugabeu da podnese ostavku na funkciju predsednika do sutra u podne, ili mu već sutradan sledi opoziv.

Time je vladajuća partija pokušala da obezbedi mirno okončanje njegovog mandata posle de facto puča, ocenjuje Rojters.

Zimbabveanci su se večeras okupili u očekivanju slavlja povodom Mugabeove ostavke, ali umesto toga, izgleda da on pokušava da ostane na vlasti uprkos vladajućoj partiji, koja ga je smenila sa funkcije svog lidera, zaključuje AP.

Zimbabveanski državni list "Herals" navodi da je Mugabe pre govora imao sastanak iza zatvorenih vrata s vojnim generalima koji su ga stavili u kućni pritvor pre nekoliko dana.

Foto: AP/Tanjug

Zvaničnik blizak pregovorima o Mugabeovom povlačenju rekao je uoči njegovog obraćanja na televiziji da se on sprema da podnese ostavku posle 37 godina na vlasti.

Zimbabveanci su, inače, bili najpre šokirani, a zatim oduševljeni padom najstarijeg šefa države u svetu, koji je obećao da će vladati do smrti.

Mugabe je bio u sve većoj izolaciji otkako je vojska preuzela vlast, dok su desetine hiljada građana juče protestovale u Harereu tražeći njegovo povlačenje.

Daljinac

(Telegraf.rs / agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA