Otkriveni detalji najnovije rakete Kim Džong Una: Letela je skoro sat vremena, može da pogodi bilo koji deo Amerike

Lansirani interkontinentalni balistički projektil (ICBM) Hwasong 15 ima "znatno veće prednosti u taktičkim i tehnološkim specifikacijama i tehničkim karakteristikama" nego balistički projektil Hwasong 14

  • 19

Raketa koju je sinoć ispalila Severna Koreja, pala je u more blizu Japana, saopštili su japanski zvaničnici, koji nisu naveli da li je prouzrokovala bilo kakvu štetu.

Severna Koreja lansirala još jednu balističku raketu, prvu posle 15. septembra!

U objavi na državnoj televiziji Severne Koreje, koju je čitala omiljena voditeljka severnokorejskog režima Ri Čun-He, rečeno je da upravo lansirani interkontinentalni balistički projektil (ICBM) Hwasong 15 ima "znatno veće prednosti u taktičkim i tehnološkim specifikacijama i tehničkim karakteristikama" nego balistički projektil Hwasong 14 koji je dva puta testiran u julu ove godine.

- Ako su današnji brojevi tačni, u slučaju da je ovaj projektil bio ispaljen na standardnoj putanji umesto na ovako strmoj, mogao bi da ima domet veći od 13.000 kilometara - rekla je Unija zabrinutih naučnika iz SAD-a. To konkretno znači da bi projektil u teoriji mogao da dosegne bilo koji deo kontinentalne teritorije SAD-a, uključujući Njujork i Vašington.

Japanska vlada procenila je da je raketa letela oko 50 minuta i pala u more u japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, preneo je Rojters pozivajući se na japansku NHK televiziju.

Južnokorejski komandant zajedničkih vežbi rekao je da je raketa ispaljena u sredu u 03.17 sati po lokalnom vremenu iz Pjongsonga, grada u Južnoj Pjongjan provinciji.

Foto: Tanjug/AP

Najnoviju aktivnost Severne Koreje osudio je Japan koji je odmah sazvao i hitnu sednicu vladinog kabineta.

Nekoliko minuta nakon što je Severna Koreja ispalila raketu, Južna Koreja je izvela raketnu vežbu nazvanu "precizni napad".

Bela kuća saopštila je da je o najnovijem lansiranju rakete od strane Severne Koreje obavešten američki predsednik Donald Tramp.

Kako se navodi, to je prva raketa ispaljena posle 15. septembra.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svasta

    29. novembar 2017 | 08:43

    Kakav je osecaj pred raketama ameri ? Nesto se uloge zamenile !

  • Mire

    29. novembar 2017 | 08:55

    Lepa vest samo ako je tacna.

  • Ja

    29. novembar 2017 | 09:55

    Ajde misevi bombardujte kao Irak,Avganistan, Srbiju, Libiju,Siriju,ajde bre sta cekate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA