Čarls je američki vojnik, koji je dezertirao u Severnu Koreju: "Kažete jednu lošu stvar i iskopali ste sebi grob"

Dženskins je izjavio da je prebegao kako bi izbegao dužnost u Južnoj Koreji i izmakao ratu u Vijetnamu

  • 9
Američki vojnik plače tokom ispraćaja  31. poginulog  saborca, koji su stradali u Iraku 2005. Foto: Tanjug/AP/Anja Niedringhaus

Američki vojnik koji je pre više od pola veka dezertirao u Severnu Koreju i tamo ostao skoro 40 godina umro je u Japanu u 77. godini.

Dok je jurio ka Južnoj Koreji, Kimovi vojnici su osuli rafal po njemu! Objavljen snimak bekstva severnokorejskog dezertera (VIDEO)

Jedna od najneobičnijih hladnoratovskih drama započela je 1965. kada je Čarls Robert Dženkins, tada 24-godišnji narednik iz Severne Koreje, nestao jedne noći dok je bio u blizini demilitarizovane zone između dve Koreje.

Dženskins je izjavio da je prebegao kako bi izbegao dužnost u Južnoj Koreji i izmakao ratu u Vijetnamu.

- Bilo je vreme Božića, bilo je hladno i mračno. Počeo sam da pijem. Nikad nisam popio toliko alkohola - ispričao je.

Popio je, kako je rekao, deset piva, pošao sa nekoliko ljudi u obilazak i rekao im da pričekaju dok proveri put ispred njih.

Tada je krenuo prema Severnoj Koreji, stavivši na vrh puške belu majicu. Rekao je da je planirao da ode u Rusiju i da se preda, i nije očekivao da će ga Pjongjang zadržati.

Foto: Tanjug/AP

Dok je bio u Severnoj Koreji učio je vojnike engleski i glumio zlog američkog špijuna u propagandnom filmu.

Dženkins je tamo susreo i oženio Hitomi Sogu, Japanku 20 godina mlađu od njega, koju je kao 19-godišnjakinju otela Severna Koreja kako bi im pomogla u obučavanju špijuna.

Soga je bila jedna od učenica na njegovom kursu engleskog. Strah za ličnu sigurnost i bezbednost porodice koju je osnovao onemogućili su mu da odbije bilo kakav zadatak koji je stavljen pred njega.

- Ne kažete ne Severnoj Koreji. Kažete jednu lošu stvar o Kim Il Sungu i iskopali ste grob, jer nestajete - rekao je on.

Sogi je dopušteno da se vrati u Japan 2002. nakon sastanka japanskog premijera i severnokorejskog lidera Kim Džong Ila, piše Gardijan.

Dženkins se konačno susreo s njom i dve ćerke, Mikom i Brindom 2004. u Indoneziji.

Iako mu je Severna Koreja dopustila samo privremeni odlazak, Dženkins je s porodicom odleteo u Japan nakon što je dobio garanciju da neće biti uhapšen pri odlasku. Tamo je odmah hospitalizovan zbog komplikacija nakon operacije koju je imao u Severnoj Koreji.

Nakon što se Japan založio da SAD budu blage u kažnjavanju dezerterstva, Dženkins je priznao krivicu i dobio 30 dana zatvora i nečasni otpust iz vojske. On i njegova porodica u Japanu su stekli status svojevrsnih zvezda, a napisao je i knjigu o svom iskustvu u Severnoj Koreji.

Daljinac

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    12. decembar 2017 | 22:27

    I AMERICKIM VOJNICIMA JE BILO TESKO BITI VOJNIK U VJETNAMU KADA SU NADREDJENI PRODAVALI ORUZJE I MUNJCIJU VJETNAMCIMA DA SE STO VISE NJIH VRATI U CRNIM VRECAMA KAKO NEBI DOBILI NOVAC ZA VISEGODISNJE RATOVANJE!! LAKSE IH JE BILO VRATITI MRTVE I RECI KAKO SU POGINULI ZA AMERICKU DEMOKRATIJU A FAMILIJA BI DOBILA ZASTAVU SA NEKIM ODLIKOVANJEM!!

  • Novosađanin

    12. decembar 2017 | 22:03

    Reče jedan dezerter...

  • Pa rek'o sam

    13. decembar 2017 | 09:21

    Ko veruje dezerteru? On sam sebi ne veruje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA