≫ 

Kurc, najmlađi kancelar na svetu, položio zakletvu: Pao je kontroverzni dogovor vlasti, na ulicama Beča protesti zbog "vraćanja fašizma" (FOTO) (VIDEO)

Polaganje zakletve proteklo je uz brojne proteste u Beču od kojih je jedan održan i ispred kancelarije predsednika

  • 1

Nova austrijska vlada, koju čine Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO), a koju vodi najmlađi kancelar u Austriji i svetu Sebastijan Kurc (31), položila je danas zakletvu pred predsednikom Aleksanderom van der Belenom.

Zovu ga Car i Mesija, a danas može da postane najmlađi evropski vođa: Sve o Sebastijanu Kurcu, vunderkindu iz Beča (FOTO) (VIDEO)

Polaganje zakletve proteklo je uz brojne proteste u Beču od kojih je jedan održan i ispred kancelarije predsednika.

Foto: Tanjug / AP

Policiji je bilo prijavljeno devet demonstracija koje su organizovane na različitim delovima centra grada, da bi se povorke na kraju spojile u centru, na trgu Heldenplac, nedaleko od sedišta vlade i predsednika zemlje.

Na proteste su pozvali Udruženje studenata, udruženje đaka, brojne levičarske organizacije, među kojima su bile i one najekstremnije čiji su učesnici došli, i pored zabrane, zakamuflikranog lica.

Učesnici demonstracija, kojih je bilo više hiljada, uzvikivali su parole protiv učešća desničarske FPO u novoj vladi i upozoravajući da se time "vraća fašizam" u AustrijuMoglo se čuti i da se protiv te vlade treba boriti na ulicama, štrajkovima sve dok ne bude svrgnuta.

Foto: Tanjug / AP

Policija je, zbog protesta uvela zonu zabrane pristupa oko vladinih zgrada u centru Beča, a tu zonu obezbeđuje oko 1.500 policajaca.

Kurc najmlađi predsednik vlade u Austriji, ali i na svetu 

Sa 31 godinom Sebastijan Kurc danas je polaganjem zakletve postao najmlađi predsednik vlade ne samo u istoriji Austrije, već uopšte u svetu. Do sada najmlađi austrijski kancelar bio je Leopold Figl, koji je 1945. prilikom polaganje zakletve imao 43 godine.

Foto: Tanjug / AP

Ukoliko se Kurc bude zadržao na mestu kancelara do godina Figla kada je došao na tu funkciju, ušao bi ponovo istorijske anale, ovaj put kao šef vlade sa najdužim stažom od Drugog svetskog rata.

Trenutno rekord po dužini staža kao kancelar drži Bruno Krajski, koji je od aprila 1970. do maja 1983. bio na čelu austrijske vlade. Krajski je, kada je prvi put položio zakletvu, imao 59 godine.

Nakon što Kurc bude položio zakletvu, odlazeći kancelar Kristijan Kern ulazi u anale kao šef vlade sa najkraćim stažom od svega godinu i po. Pre njega na mestu kancelara sa najkraćim stažom nalazio se Alfred Guzenbauer, koji je na čelu vlade proveo godinu i 11 meseci.

Foto: Tanjug / AP

Kurc je uspeo nešto što poslednjih decenija Narodna partija (OVP) na čijem je čelu dugo nije izborila. On je posle Volfganga Šisela drugi kancelar iz redova OVP od 1970.

Prethodno, odnosno od 1945. godine je u četiri navrata OVP postavljala kancelara, ali je potom od 1970. svih sedam šefova vlade postavljala Socijaldemokratska partija (SPO).

KONTROVERZNI DOGOVOR NOVE VLADE

Polagenjem zakletve, Austrija je postala jedina zapadnoevropska država sa krajnje desničarskom vladom. Tokom vikenda, Kurc i njegovi konzervativci postigli su kontroverzni dogovor o podeli vlasti sa ekstremno desničarskom partijom koju vodi Hajns Kristijan-Štrahe, FPO.

Foto: Tanjug / AP

Nova austrijska vlada imaće 16 ministara i dva državna sekretara, od toga Narodna partija Austrije (OVP) imaće sedam ministara, a Slobodarska partija (FPO) šest. Jedini član nove vlade, koji je i deo odlazeće, najmlađi je, a to je Kurc, koji je do sada bio ministar spoljnih poslova.

Kurc je, prilikom sastavljanja nove vlade, potvrdio da će povećati broj žena. Tako je udeo žena u timu OVP u novoj vladi čak 44,4 odsto, odnosno tri ministarke i jedna državna sekretarka.

Na drugoj strani udeo žena u timu FPO je 28,6 odsto, to jest dve ministarke. To znači da će u novoj vladi udeo žena biti 37,5 odsto.

Foto: Tanjug / AP

U novoj vladi OVP će biti zastupljena sa Kurcom na mestu kancelara, ministrom finansija biće Hartvig Leger, ekonomije Margarete Šrambek, obrazovanja, univerziteta i vrtića Hajnc Fasman, žena i porodice Juliane Bogner-Štraus, poljoprivrede i ekologije Elizabet Kestinger, ministar u kabinetu kancelara zaduženza EU, medije, umetnost i kulturu Gernot Blimel, a državi sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova biće Karoline Edštadler.

Iz FPO će mesto vicekancelara i ministra za državnu upravu i sport biti lider Hajnc-Kristijan Štrahe, unutrašnjih poslova Herbert Kikl, odbrane Mario Kunasek, infrastrukture i saobraćaja Norbert Hofer, socijalna pitanja i zdravstvo Beate Hartinger, spoljnih poslova Karin Knajsel, a državni sekretar u ministarstvu finansija Hubert Fuhs.

Nova vlada biće veća za jednog člana od prethodne.

Foto: Tanjug / AP

Tokom pregovora oko nove vlade, antimigrantska FPO je insistirala na smanjenju broja ulazaka izbeglica, kao i na smanjenu pomoći istim. Međutim, Štraheova stranka nije uspela da se izbori za referendum o pitanju članstva Austrije u EU.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA