Od drugog najmoćnijeg čoveka SAD do Aljkavog Stiva: Trampu je pomogao da postane predsednik, pa ga blatio. Sada moli za oproštaj (FOTO) (VIDEO)

Benon je bio šef Trampove kampanje u poslednja tri meseca, a zatim i glavni strateg Bele kuće sedam meseci, dok nije dobio otkaz i vratio se svom ultradesničarskom sajtu "Brajtbart njuz"

  • 1

Nakon što je oštro kritikovao sastanak sa Rusima u Kuli Tramp u julu 2016, kojem je prisustvovao i sin aktuelnog američkog predsednika, bivši glavni strateg Donalda Trampa Stiv Benon sada je potpuno "okrenuo ploču", objasnivši da su se njegovi negativni komentari odnosili na bivšeg šefa Trampove preidzborne kampanje Pola Manaforta. Nasuprot ranijim kritikama, Benon je sada Trampovog sina nazvao patriotom i dobrim čovekom.

Ovo je čovek koji je u stanju da SRUŠI TRAMPA: Otkriće SVE NJEGOVE TAJNE i niko ne može da ga zaustavi (VIDEO)

Kako su mediji ranije preneli, Benon je razbesneo Trampa kada je autoru knjige "Vatra i bes: Unutar Trampove Bele kuće" Maklu Volfu, opisao sastanak u Kuli Tramp u julu 2016. godine u Njujorku na kojem su bili i Donald Tramp Mlađi, Trampovi saradnici u kampanji za predsednika i ruska advokatica, kao "izdajnički" i "nepatriotski".

Benon tvrdi da su se ti komentari odnosili na Manaforta, koji je bio na tom sastanku, a ne na Trampovog sina, prenosi AP.

- Žalim što je moje odlaganje da odgovorim na netačno izveštavanje u vezi sa Donaldom Mlađim skrenulo pažnju sa istorijskih dostignuća predsednika u prvoj godini njegovog mandata - navodi se u saopštenju Benona, u koji je prvi imao uvid sajt Aksios.

Benon je izrazio "nepokolebljivu" podršku Trampu i njegovoj agendi.

Volf je autor knjige "Vatra i bes: Unutar Trampove Bele kuće", zasnovane na više od 200 intervjua sa predsdnikom, najbližim saradnicima i članovima administracije, a u kojoj opisuje unutrašnje borbe u Beloj kući, čak i to da neki od njegovih najbližih saradnika izražavaju prezir prema njemu.

Benon je bio šef Trampove kampanje u poslednja tri meseca, a zatim i glavni strateg Bele kuće sedam meseci, dok nije dobio otkaz i vratio se svom ultradesničarskom sajtu "Brajtbart njuz".

Tramp tvrdi da je knjiga prepuna "laži, pogrešno protumačenih događaja i izvora koji ne postoje".

Foto: Wikimedia/Gage Skidmore

NEKADA SU BILI DOBRI DRUGOVI

Stiv Benon, nekadašnji glavni strateg za predsedničku kampanju Donalda Trampa, koji je sebe opisao kao Dart Vejdera iz Ratova zvezda i čoveka koji je prelomio predsedničku kampanju u Trampovu korist, sada se nalazi na njegovoj crnoj listi, piše "Dojče vele" (DW).

DW je naveo nekoliko činjenica koje govore o čoveku "koji je od besa, huškanja i izlizanih jakni napravio svoj zaštitni znak".

Dok Stiv Benon je tvrdio da je izgurao Trampa do mesta predsednika, Tramp to vidi drugacije. „Gotovo ništa" nema Benon sa njegovom pobedom na predsednickim izborima 2016. godine, naglašava Tramp. „Stiv ne predstavlja moju bazu. On misli samo na sebe."

U tekstu se navodi kako može da izgleda neprijateljstvo kod besnih starijih muškaraca: „Glupa k''o cigla“, kazao je Stiven Benon o Trampovoj ćerki Ivanki. A njenog tatu je predstavio kao "gotovo nepismenog idiota koji se bojao ulaska u Belu kuću". Takode optužuje Trampa za saucesništvo u mogucem krivicnom delu njegovog sina.

Foto: Tanjug/AP

Podseća se da su sve to Benonove optužbe koje su objavljene u knjizi "Vatra i gnev: Unutar Trampove Bele kuce", autora Majkla Volfa koja bi danas trebalo da se nađe u prodaji.

„On je izgubio razum“, kazao je američki predsednik o Benonu. Jedan blizak Trampov saradnik je ovako opisao bes predsednika: "On je Benona na travi ispred Bele kuce upucao i pregazio sa tenkom. Onda je ubacio u rikverc i još jednom prešao preko njega“, navodi DW.

U tekstu se navodi i da u međuvremenu posvađani muškarci dele mišljenje da se u besu i gnevu krije snaga.

"Mračna strana vlasti je međutim već dugo Benonova religija. U razgovoru za list Njujork tajms sebe je uporedio sa Dartom Vejderom, inkarnacijom zla u svetu Ratova Zvezda. Za list Holivud reporter je kazao: „Tama je dobra. Dik Cejni. Sotona. To je moc“.

Kao savetnik u Beloj kući, ubedeni nacionalista je od prvog dana pokušavao da utice na Trampovu politiku. Tako da se svim liberalima sledi krv u žilama. Njegovo su maslo zabrana ulaska u zemlju za državljane više muslimanskih zemalja i apokaliptički opis stanja u SAD koji je Tramp pročitao u inauguracionom govoru.

Foto: Wikimedia/Gage Skidmore

- Strah je dobar. Strah podstice na akciju - kazao je Benon u jednom intervjuu još 2010. godine. Tada je još bio filmadžija, koji je svojim šokantnim dokumentarcima huškao desničare u zemlji.

DW navodi i da je za razliku od predsednika Trampa, Benon decenijama proučavao političke teorije.

Za politiku se, kaže, zainteresovao još krajem sedamdesetih godina, kao vojnik mornarice na jednom razaraču u Pacifiku i Indijskom okeanu. Predsednik Džimi Karter, smatra, nije dovoljno oštro reagovao na otmicu američkih državljana u Teheranu. Proistekla je kranje desničarska pozicija, jasno antiislamiska, kojom provejava i rasizam.

Najkasnije u leto 2017. godine napetosti izmedu Benona i drugih Trampovih bliskih saradnika u Beloj kuci postale su tako velike da je Tramp morao da se odluci za jednu stranu. Odlučio se protiv Benona. Nakon onog što je izjavio u Volfovoj knjizi, Trampovi advokati su predsednikovom bivšem čoveku od poverenja zapretili pravnim merama.

Dart Vejder ultradesničarske imperije svoj najveći poraz je doživeo u decembru u Alabami. Roj Mur, kandidat kojeg je podržavao, tamo je izgubio na izborima za Senat. Benon se nadao da ce sa krajnje desničarskim kandidatom kao što je Mur zastrašiti establišment republikanaca u Vašingtonu. I tako odvesti Trampa i njegovu stranku još više udesno.

Foto: Guliver/Joe Raedle/Getty Images

Razlog za to su bile i optužbe za zlostavljanje na račun Mura koji se često pojavljuje sa kaubojskim šeširom, koltom i na konju. Benonovom ugledu uspešnog stratega to je nanelo dugoročnu štetu.

Još krajem osamdesetih godina Benon je uspešno radio u banci Goldman Saks – od tada nikada nije bežao od rizika ili sukoba. Ali izgleda da je u predsedniku Trampu dobio neprijatelja kojem nije dorastao, zaključuje DW.

ZAŠTO JE BENON DOBIO OTKAZ?

Mediji su pisali da je dobio otkaz jer je imao tvrdnje koje su bile u suprotnosti sa politikom Donalda Trampa. Britanski "Independent" navodi pet razloga zbog kojih je Benon morao da napusti svoj položaj.

1. Protivio se Kušneru zbog toga što je sa suprugom Ivankom Tramp u prošlosti pomagao demokratskim kandidatima. Prilikom jedne svađe rekao mu je: "Evo razloga zašto ne možemo postići kompromis: Ti si demokrata".

Foto: AP/Tanjug

2. Benon je u 2013. godini izjavio da mu je glavni cilj "da uništi današnju vlast". Neki izveštaji, uključujući izjavu Antonija Skaramučija, navode na zaključak da je prezirao republikance i optužuju Benona za objavljivanje poverljivih državnih informacija.

3. Direktor Newscorpa i dugogodišnji Trampov savetnik Rupert Mardok neprestano je govorio predsedniku da mora da otpusti Benona, piše "Njujork tajms". Tramp je navodno bio pod velikim uticajem kanala Foks njuz, koji ga je podržavao.

4. Tramp je jednom prilikom izjavio da je Benon "pošten čovek sa lošim ugledom". Viši službenik je za "Veniti fer" kasnije rekao da je Benon "vrlo talentovan u prikazivanju samog sebe kao junaka konzervativaca koji su izabrali Trampa".

Predsednik je navodno bio uznemiren Benonovom popularnošću nakon što je na naslovnici Tajma objavljena njegova slika sa natpisom "veliki manipulator" uz pitanje da li je Benon "drugi najmoćniji čovek u SAD-u".

Foto: Tanjug/AP

5. Benon je kroz Brajtbart njuz godinama objavljivao anti-islamske i šovinističke tvrdnje. Uz izjavu da želi da sruši vlast i činjenicu da mu je ćerka služila u Iraku, bio je jedinstvena figura kakve ranije nije bilo u širem republikanskom krugu.

Takođe, zbog nasilja u Šarlotsvilu Tramp nije mogao dopustiti da na položaju glavnog stratega zadrži ultradeničarskog predstavnika.

TRAMP PRETIO TUŽBOM

Predsednik SAD Donald Tramp zapretio je svom bivšem glavnom strategu predsedničke kampanje da će ga tužiti zbog pogrdnih izjava o Tramovom sinu i zetu a povodom sastanaka sa Rusima, koje je izneo u knjizi.

Trampov lični advokat, Čarls Harder, poručio je u saopštenju da je tužba neizbežna, javljaju američki mediji.

Harder je, kako navodi "Vašington post", pokušao i da blokira izdavanje knjige.

Tramp je ranije raskrstio sa Stivom Benonom, nakon što je taj krajnje desničarski populista oštro kritikovao Trampovog sina i zeta zbog, kako tvrdi, izdajničkog sastanka s Rusima.

Foto: Tanjug/ AP/ Matt York

Benon je naročito oštro kritikovao Trampa zbog sastanka koji se desio u junu 2016. godine, a kojem su osim predsednika, prisustvovali Donald Tramp mlađi, Trampov zet Džered Kušner, tadašnji šef kampanje Pol Manafort i ruska advokatica Natalija Veselnjickaja, a koji je održan u Trampovoj kuli u Njujorku.

Benon navodi da je Trampov sin otišao na sastanak nakon što su mu posrednici obećali "inkriminišući materijal" protiv Hilari Klinton, glavne rivalke Donalda Trampa u predsedničkoj trci.

- Tri viša zvaničnika kampanje su mislila da bi bila dobra ideja da se sastanu sa stranom vladom u Kuli Tramp u sobi za konferencije na 25. spratu - bez advokata! Čak i da su mislili da to nije izdaja, niti nepatriotsko niti neko loše sra*e - a ja mislim da je to upravo sve to bilo - trebalo je odmah da pozovu FBI - naveo je Benon i dodao da je takav sastanak trebalo da se odvija u prisustvu advokata, a da se informacije sa sastanka objave u medijima.

Foto: Tanjug/ AP/ Alexander Zemlianichenko

KNJIGA KOJA JE RAZBESNELA TRAMPA

Advokati američkog predsednika su pokušavali da spreče objavljivanje knjige "Vatra i bes: U Trampovoj Beloj kući", koja je izazvala političku buru i u kojoj se navodi da Donald Tramp nije očekivao izbornu pobedu, da nije bio pripremljen za tu funkciju, kao i da "predsednik SAD ništa ne čita".

Majkl Volf je autor ove knjige zasnovane na više od 200 intervjua sa predsednikom SAD, najbližim saradnicima i članovima administracije, a u kojoj se opisuju unutrašnje borbe u Beloj kući, čak i to da neki od najbližih Trampovih saradnika izražavaju prezir prema njemu.

Volf (64) je bivši kolumnista "Njujork magazina" i "Veniti fera".

Trampa su, po svemu sudeći, najviše u knjizi pogodili komentari Benona, a tiče se sastanaka s Rusima u Trampovom tornju u Njujorku.

Foto: Profimedia/AFP

KO SU POBEDNICI, A KO GUBITNICI?

U čitavoj ovoj priče može se zaključiti da su je pobednik pisac knjige o Trampu, Majkl Vulf, dok su gubitnici Donald Tramp i Stiv Benon.

Trampu već duže vreme opada popularnost među Amerikancima, a ova knjige će doprineti da se njegov ugled u narodu još više sroza. Tome doprinosi i javna svađa i prepucavanje sa bivši bliski saradnikom.

Što se Benona tiče, nakon oštrih stavova i optužbi koje je izrekao, kao i otkaza koji je dobio u Beloj kući, teško da će se njegova karijera ikada oporaviti. Takođe je od bivšeg šefa zaradio i nadimak "Aljkavi Stiv", po kojem će ga od sada svi pamtiti.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA