13.000 turista u Švajcarskoj odsečeno od sveta: Zatrpalo ih dva metra snega, vode i hrane imaju samo do petka (VIDEO)

Niko ne može ni u hotel ni van njega, ali turisti i dalje ne paniče već strpljivo čekaju na pomoć

  • 3

Prava drama odvija se od juče u Cermatu, poznatom skijalištu u švajcarskim Alpima. Više od 13.000 turista potpuno je odsečeno od civilizacije pošto je formiran snežni pokrivač od čak 2 metra a i jedna manja lavina u potpunosti ih je opkolila sa svih strana.

Prema pisanju švajcarskog Blika, u hotelima oko skijališta još nema panike ali od petka bi moglo biti problema, pošto će do tada potrajati zalihe vode i hrane.

- Za sada niko ne može ni da nam priđe a ni da ode iz centra. Vrlo je moguće da će doći i do nestanka struje - kaže Žanin Imeč, čelnica skijališta u Cermatu.

U kantonu Valis već nekoliko dana pada jak sneg tako da se moglo naslutiti da će doći do formiranja velikog snežnog pokrivača, ali na manju lavinu niko nije računao.

- Voz koji vodi do Cermata kao i žičare u skijalištu ne rade od ponedeljka. Skijalište ima ukupno 13.400 ležaja, od kojih 7.200 u hotelima i 6.200 u apartmanima. Opština ima oko 5.500 stanovnika. Za sada nema panike. Ljudi su optimistični u pogledu napuštanja objekata - dodala je Imeč.

Drama u Grčkoj: Snoubordere zatrpala lavina, jedna osoba preminula

Sebastijan Metri, predsednik lanaca hotela u Cermatu istakao je za švajcarske medije da je atmosfera vrlo mirna i pozitivna.

- Neki gosti sede i piju čaj, strpljivo čekaju razvoj situacije. Niko ne paniči, sve je u redu - poručio je on.

Nekoliko glavnih puteva u kantonu Valis zatvoreno je zbog odrona kamenja i blata, a za to područje proglašen je peti, najviši stepen opasnosti od lavina.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA