Kako se sudi dilerima droge u svetu? Drakonske kazne, bičevanja, javna vešanja...jedan predsednik može da ubije i sina (VIDEO)

U svetu je u toku totalni rat protiv narko mafije. Kako on izgleda i kako prolaze dileri, videćete u uznemirujućim snimcima u tekstu

  • 16

Jedan od glavnih prioriteta vodećih lidera sveta i u 2018. će biti obračun sa narko kartelima, mafijom i dilerima droge. Od Aljaske do Meksika, od Londona i Madrida do Sibira i Kine već neko vreme je u toku obračun sa narko bandama i mrežama kriminala kojima je često jako teško ući u trag.

Zakoni svuda u svetu predviđaju teške, često i drakonske kazne za dilere. U nekim zemljama se sve rešava po kratkom postupku - smrću optuženih.

Vijetnamci ne praštaju, Turci uzimaju pravdu u svoje ruke

Vijetnam ima jedan od najstrožijih zakona u vezi sa drogom. Svako za koga se utvrdi da poseduje više od 600 grama heroina ili više od 20 kilograma opijuma biće osuđen na smrtnu kaznu.

Tako je sud u ovoj zemlji 2014. recimo po kratkom postupku osudio 30 krijumčara droge, uključujući i žene.

Sud je, pored 30 osuđenih na smrtnu kaznu, osudio još 59 optuženih na doživotne kazne zatvora. Suđenje je trajalo 17 dana i sve vreme se odvijalo u zatvoru.

Turska je jednako rigorozna s tim što Milicija Narodnog Fronta recimo često i sama sprovodi akcije "čišćenja" po kvartovima najvećih gradova.

Na ovom snimku iz Gaze u Istanbulu vidi se kako su prošli uhvaćeni dileri. Pod lupom Narodnog Fronta su svakodnevno i lopovi, prostitutke i kockari.

Duterte je zbog droge spreman da ubije i svog sina!

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte, koji je uz pomoć policije u poslednje dve godine u pravom ratu sa dilerima, izdao je u septembru 2017. naređenje policiji da slobodno može da ubije i njegovog sina ako se utvrdi da je povezan sa drogom.

- Moje naređenje je da te ubiju ukoliko te uhvate i ja ću zaštititi policiju koja te ubije - rekao je Duterte svom najstarijem sinu 42-godišnjem Paolu Dutertu, koji je zamenik gradonačelnika grada Davao.

Paolo je navodno umešan u poslove kineske transnacionalne narko-mreže ali za sada nije utvrđeno da li je to tačno.

Iran ublažava kazne za dilere

Iran je, govoreći o dilerima droge, posle Kine druga država u svetu po broju izvršenih smrtnih kazni na godišnjem nivou.

Više od 500 kriminalaca osuđeno je u 2017. na smrt zbog umešanosti u poslove s drogom, ali ta brojka sigurno će ove godine biti manja.

Država će u narednom periodu menjati neke zakone pa tako i onaj koji se tiče droge. Do sada su svi kod kojih se pronađe 50 kilograma opijuma, 2 kilograma heroina ili 3 kilograma metamfetamina bili osuđeni na smrt.

Smrtonosna droga nam preti, sad je na granici sa Srbijom: "Blow" liči na marihuanu, ali živote odnosi u sekundi!

Prema poslednjim izveštajima države, više od 3 miliona Iranaca zavisno je od teških droga.

Putin u stalnom obračunu sa narko mafijom i protiv legalizacije lakih droga

Foto: Tanjug/AP

Rusija je takođe u vrhu zemalja sveta po broju zavisnika od droga i ostalih hemijskih supstanci. Iako je bilo pokušaja da se i u Rusiji legalizuju takozvane "lake" droge, predsednik Vladimir Putin istakao je u više navrata kako je država protiv te ideje dok se aktivno bori protiv dilera i narko-mafije uopšte.

- Sve veći procenat droge dolazi u Rusiju iz Ukrajine, ali su glavni snabdevači strane grupe - rekao je Putin na jednoj konferenciji za novinare održanoj krajem 2017. godine.

Da je u pravu svedoči niz izveštaja policije o uspešnim akcijama i racijama protiv dilera droge.

Kada smo već spomenuli Ukrajinu, evo kako se u Novorusiji, odnosno Donjeckoj oblasti obračunavaju sa dilerima. Snimak sadrži uznemirujuće detalje.

Kina: Javna saslušanja, odmah i pogubljenja

Kina se nimalo ne šali sa kriminalcima i dilerima droge. Sve češća je praksa javnog saslušanja, donošenja presude, a onda odmah i pogubljenja.

Cilj javnog saslušanja i izricanja smrtne kazne je želja vlasti da pokažu čvrst stav kada je reč o narkoticima.

Jedan od glavnih gradova za trgovinu drogom je Lufeng u kojem je prošle godine izvedeno jedno od javnih saslušanja.

Prema izveštajima lokalnih medija, od 18 optuženih, njih 13 osuđeno je na smrtne kazne, a osam je odmah posle suđenja odvedeno na pogubljenje. Sam čin pogubljenja nije bio javan.

Amnesti internešnel izvestio je nedavno da je u Kini više hiljada osoba pogubljeno u periodu od 2014. do 2017. godine. U Kini se 46 krivičnih dela kažnjavaju smrću. Prva tri su ubistvo, pljačka i krivična dela povezana sa drogom.

Arapi i Indonežani se kunu u bičevanja i pogubljenja

Šverc i prodaja droge ili alkohola se u Saudijskoj Arabiji smatraju za zločin za koji počiniocima sledi zatvor, bičevanje, pa čak i javna pogubljenja.

Međutim i pored drakonskih kazni, poslovi u vezi sa drogom i ilegalnom prodajom alkohola cvetaju.

Ni vlast u Indoneziji nije blaga prema narko mafiji. Naprotiv. Ovaj snimak je nešto što je tamo svakodnevica.

A u Americi?

Američki zakon predviđa takođe vrlo oštre kazne za dilere droge i ostale slične prestupnike.

Bilo da su u pitanju grami heroina, kokaina ili LSD-ja,  i za manje od 100 grama može se "ležati" 20 godina, a za više od jednog kilograma čak i do kraja života.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Oblici kazni variraju od države do države, ali se njihova težina u principu svodi na isto. Naravno, bolje će proći oni koji su prvi put osuđeni.

Interesantno je da ni sudije nisu prezadovoljne kaznama - mnoge od njih tvrde da je zakon prestrog prema "sitnim" i onim prestupnicima koji su do hapšenja i procesuiranja bili "čisti".

Predsednik SAD Donald Tramp u više navrata najavio je sveobuhvatnu borbu protiv droge a u jednom od govora konstatovao je kako neki opijati danas na ulici koštaju manje od slatkiša.

U Srbiji sve aktivnija borba protiv trgovine drogom

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije izveli su samo u toku prošle godine nekoliko opsežnih akcija hapšenja dilera droge i pretresanja stanova i drugih lokacija za koje je prethodno utvrđeno da su "sumnjivi".

Velika akcija policije u Jajincima: Dileri uhapšeni prilikom primopredaje droge

Tri člana zakona propisuju sankcije za dela koja se tiču opojnih droga.

Foto: MUP Srbije

Član 246 - Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga

"Ko neovlašćeno proizvodi, prerađuje, prodaje ili nudi na prodaju ili ko radi prodaje kupuje, drži ili prenosi ili ko posreduje u prodaji ili kupovini ili na drugi način neovlašćeno stavlja u promet supstance ili preparate koji su proglašeni za opojne droge, kazniće se zatvorom od 3 do 12 godina".

Član 246a - Neovlašćeno držanje opojnih droga

"Ko neovlašćeno drži u manjoj količini za sopstvenu upotrebu supstance ili preparate koji su proglašeni za opojne droge, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do 3 godine, a može se osloboditi od kazne".

Član 247 - Omogućavanje uživanja opojnih droga

"Ko navodi drugog na uživanje opojne droge ili mu daje opojnu drogu da je uživa on ili drugo lice ili stavi na raspolaganje prostorije radi uživanja opojne droge ili na drugi način omogućuje drugom da uživa opojnu drogu kazniće se zatvorom od 6 meseci do 5 godina".

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tito,Krcun,Komar,Medaric,Nusref,Robert,Refik..

    10. januar 2018 | 19:46

    Svugde ostre kazne,samo kod nas danas uhapseni,sutra pusteni,posle citamo,od ranije bio poznat policiji

  • Smokvica

    10. januar 2018 | 19:35

    Za njih bez milosti!

  • Konza

    10. januar 2018 | 21:05

    Kod nas zavrse u rijalitiju ili kod Marica da prepricavaju detalje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA