≫ 

Švajcarsko skijalište i dalje zavejano: Stotine turista se evakuiše helikopterom, hiljade ostaju zarobljene (FOTO) (VIDEO)

Policija je pre dva dana zatvorila puteve koji vode do te oblasti, a kasnije su otkazani i polasci vozova

  • 1

Od oko 13.000 turista, koji su bili zarobljeni zbog snežne oluje u Zermatu, popularnom skijalištu u Švajcarskoj, nekoliko stotina njih je helikopterom prebačeno u obližnje selo. Policijski zvaničnik u Zermatu je saopštio da je u utorak prebačeno između 300 i 400 ljudi i da će helikopter i danas prevoziti turiste koji žele da napuste to mesto.

13.000 turista u Švajcarskoj odsečeno od sveta: Zatrpalo ih dva metra snega, vode i hrane imaju samo do petka (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Očekuje se da će kasnije tokom dana biti delimično otvorena železnička pruga koja vodi iz Zermata. Lokalni zvaničnici ističu da niko od turista nije u opasnosti i da je situacija mirna.

Foto: Tanjug/AP

Navodi se i da su mnoge ulice već očišćene, a kafići otvoreni, prenosi AP. Policija je pre dva dana zatvorila puteve koji vode do te oblasti, a kasnije su otkazani i polasci vozova.

Foto: Tanjug/AP

Do trenutka dok se železnička linija u potpunosti ne uspostavi, jedini spas za 13.000 turista su helikopteri koji punom parom prebacuju ljude do obližnjeg sela. Let traje tačno tri minute, a vlasti tvrde da je na takav način moguće evakuisati 100 turista u sat vremena.

Skijanje i planinarenje u toj oblasti, udaljenoj oko 120 kilometara istočno od Ženeve, zabranjeno je.

Foto: Tanjug/AP

Odluka da se "blokira" pristup skijalištu doneta je nakon što je upozoreno na maksimalan nivo rizika od lavina.

Foto: Tanjug/AP

U Zemartu se nalazi i hrvatski turista Marko Knežević koji je za agenciju AP snimio kratki video u kojem je objasnio situaciju.

- Jedini put koji vodi van sela zatvoren je bez ikakvog upozorenja. Nove informacije o riziku od lavine i dobićemo u sredu, danas više ništa ne možemo da saznamo - rekao je Knežević.

Foto: Tanjug/AP

Izuzetno dramatična situacija je i u italijanskom Sestriereu gde je u poslednjih 48 sati napadalo čak dva metra snega. U utorak se lavina sručila na jednu zgradu, ali srećom, niko od 29 gostiju nije povređen.

Foto: Tanjug/AP

U gradu Suso jedna starija gospođa umrla u vozilu Hitne pomoći nakon što je srušeno drvo vozačima preprečilo put.

Foto: Tanjug/AP

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA