Dok Kim priprema vojnu paradu, priča se da će njegov omiljeni bend nastupiti na otvaranju ZOI: Sve su žene vojnici, a najpoznatija je bila sa njim?! (VIDEO)

Priča se čak da ceo bend služi kao privatni harem "Dragom vođi"

  • 2

Severna Koreja priprema vojnu paradu koju će, po svemu sudeći, da održi dan uoči početka Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji, saopštili su danas analitičari i diplomate. Pored toga se već uveliko priča i da bi Kimov omiljeni bend, koji se sastoji isključivo od žena, mogao da nastupi na otvaranju ZOI.

Istorija se piše u februaru: Severna i Južna Koreja zajedno na otvaranju Olimpijskih igara, i to pod jednom zastavom

Foto: Tanjug/AP

Zapadne diplomate u Pjongjangu rekle su da su pojedini međunarodni zvaničnici zaduženi za odbranu dobili pozivnicu za 8. februar, kada će biti obeležena 70. godišnjica od osnivanja severnokorejske narodne armije, javila je agencija Rojters. Olimpijada će biti održana od 9. do 25. februara.

Foto: AP/Tanjug

Nedavni satelitski snimci pokazuju formacije severnokorejske vojske kako marširaju na terenu za pripemu parade, rekao je analitičar Skot Lafoj.

- Izgleda da parada uključuje 28 formacija pešadije i drugog vojnog osoblja, tradicionalni vojni orkestar, i verovatno dodatno osoblje - rekao je Lafoj.

On je dodao da bi i neka vojna vozila mogla da budu uključena u paradu.

Foto: AP/Tanjug

Ako bi Severna Koreja izvela veliku vojnu paradu 8. februara, to bi bilo dan uoči ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, u Južnoj Koreji.

Na Olimpijadi će sportisti iz obe Koreje marširati pod jednom zastavom, kako bi se demonstriralo jedinstvo posle započinjanja zvaničnih razgovora u januaru, prvim nakon dve godine, navela je britanska agencija.

Foto: Tanjug/AP

Kim na Olimpijadu šalje svoj omiljeni bend?

Iako tokom razgovora južnokorejskih i severno korejskih zvaničnika nije bilo direktnog dogovora o potencijalnom nastupu Moranbonga, već samo orkestra Samjiyeon (koji broji 140 osoba), na sastanku je učestvovala i članica benda Hjon Song Vol, u ulozi zamenice severnokorejske delegacije, izvestila je agencija Jonhap.

Moranbong bend je lično osnovao severnokorejski lider Kim Džong Un, a čini ga 10 (po nekima 20) pevačica i umetnica dok muškaraca nema.

- Kim Džong Un je organizirao Moranbong kao odgovor na zahteve novog veka, u sklopu grandioznog plana kojem je cilj da napravi dramatični zaokret u književnosti i umetnosti uopšte, a sve u susret novog veka "Juche Koreje" - izvestila je tada Centralna korejska agencija za vesti (KCNA).

Podsetimo, "Juche" je naziv severnokorejske državne ideologije, koja u osnovni znači da su oni sami sebi dovoljni, a prihvaćena je 1950-ih sa svrhom da se smanji uticaj SSSR-a.

Svaka od članica Moranbonga je ujedno i vojnik, zbog čega bend često nastupa u uniformama (što bi potencijalno moglo izazvati neprijatnosti ako u takvom stajlingu nastupe na otvaranju ZOI u Pjongčangu.

Njihova muzika može se opisati kao propagandni pop, lajt šlageri čiji tekstovi veličaju vrhovnog vođu.

PLAKALE, VRIŠTALE, BACALE MU SE PRED NOGE I U NESVEST: Ovako izgleda kad pored žena prođe Kim Džong Un (FOTO)

- On je tako dobar. Ne mogu se odupreti njemu i njegovom toplom srcu - milozvučno peva jedna od članica benda o svojoj opčinjenosti Kim Džong Unom.

Najpoznatija članica benda je ranije spomenuta Hjon Song Vol, za koju se pričalo da je tokom 2000-ih bila u vezi s Kim Džong Unom. Priča se čak da ceo bend služi kao privatni harem "Dragom vođi".

Pre četiri godine pojavili su se natpisi da je pogubljena jer je navodno snimala pornografske video snimke, što se pokazalo kao laž, piše The Strait Times. Upravo suprotno, čini se da je Vol samo ojačala svoj status u Partiji i da je čak ušla u Centralni komitet.

Ako će Moranbong zaista nastupiti na otvaranju Igara, njihov izbor autfiata, ali i pesme, mogao bi izazvati kontroverze, budući da "Dragi vođa" baš i nije popular na Jugu, jer mu je u više navrata pretio uništenjem, piše Newsweek.

Štaviše, zbog preteranog isticanja propagande pre dve godine im je već propao koncert u Pekingu, stoga se može očekivati da će u slučaju da zaista nastupe, biti znatno suptilnije.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    19. januar 2018 | 12:51

    Amerikanci opet lažete

  • Лицемер

    19. januar 2018 | 17:16

    Шта је ту страшно ! ? Тај исти запад је за нас причао да смо људождери.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA