Merkelova o obeležavanju Dana sećanja na Holokaust: Škole moraju da podučavaju o nacističkoj prošlosti Nemačke

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

  • 6

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, povodom obeležavanja Dana sećanja na Holokaust, ukazala na rast antisemitizama, navodeći da škole moraju mnogo više da rade na podučavanju o nacističkoj prošlosti Nemačke, kako imigrantski učenici ne bi "praktikovali antisemitizam".

Iz prošlog veka ništa nismo naučili, hoćemo li već jednom: Svet obeležava jedan od najznačajnijih dana u svojoj istoriji (FOTO)

Ona je, kako prenosi AP, u svom nedeljnom obraćanju izjavila da je "neshvatljivo i sramotno to što nijedna jevrejska institucija ne može da postoji bez policijskog obezbeđenja, nebitno da li je škola, vrtić ili sinagoga."

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Opredeljujući se za 27. januar, dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Drugi svetski rat odneo je živote preko šest miliona Jevreja.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljuba

    28. januar 2018 | 12:42

    A jel moraju skole poducavati i o tome kakvi i koliki su zlikovci bili ustase koji su klali Srbe.

  • Jeretik

    28. januar 2018 | 18:59

    U Hrvatskoj skole poducavaju o njihovoj ustasoidnoj drzavi , samo sto se u lekcijama , ili laze o NDH , ili se ista glorifikuje ..

  • Zex

    28. januar 2018 | 10:35

    Zašto Nemačka nije proglašena za genocid nad Jevrejima a ubili su 6,000,000 ljudi ? Vazno da su na nas Srbe hteli da stave etiketu da smo genocidan narod.Sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA