≫ 

Trampov čovek se zamalo potukao sa kineskim agentima zbog "nuklearnog kofera"

Kineski agent za bezbednost tada je zgrabio Kelija za ruku, na šta ga je ovaj odgurnuo

  • 0

Američki predsednik Donald Tramp je prilično vezan za svoje "nuklearno dugme", a voli da se hvali da je ''veći i moćniji'' nego severnokorejski, ali prošle godine je zamalo ostao bez njega. Kako javlja američki portal Axios, prilikom Trumpove posete Kini, šef kancelarije američkog predsednika Džon Keli i agent američke Tajne službe, zadužene za sigurnost predsednika i drugih državnih zvaničnika, imali su ''okršaj'' sa kineskim agentima za bezbednost.

Plaču od smeha u Moskvi. Opameti se, Ameriko! Tramp osuo paljbu po istrazi o Rusima i FBI

Čak pet neimenovanih izvora potvrdilo je za Axios da je 9. novembra, kad je Tramp posetio Veliku dvoranu naroda u Pekingu, nosaču tzv. ''nuklearne lopte'' preprečen je ulaz.

''Nuklearna lopta'' kolokvijalni je termin za poseban kovčeg sa tajnim kodovima za odobrenje nuklearnog napada, kojima pristup ima samo predsednik SAD-a i koji mu prema američkim bezbednosnim procedurama mora u svakom trenutku biti dostupan.

Foto: Tanjug/AP

Kineski agent zgrabio je Kelija, a onda se umešao i američki 

Keli je tada bio u susednoj prostoriji, a kad je obavešten da su kineski zvaničnici zabranili ulaz nosaču, ovaj bivši general Marinskog korpusa pohitao je na ulaz i naložio američkim zvaničnicima da nastave da hodaju.

- Ulazimo unutra -  rekao je navodno Keli, na šta su on i njegov tim krenuli prema ulazu.

Kineski agent za bezbednost tada je zgrabio Kelija za ruku, na šta ga je ovaj odgurnuo. Agent američke Tajne službe tada je zgrabio kineskog agenta i bacio ga na pod.

Foto: AP/Tanjug

Ipak, Kinezi ni u jednom trenutku nisu uzeli, čak ni dotakli nuklearni kovčeg. Amerikanci su potom ušli u dvoranu, a visoki kineski zvaničnik za bezbednost kasnije se izvinio Keliju zbog incidenta. Tramp je, prema izveštaju, tada već bio u dvorani i nije bio uključen u ovaj okršaj, prenosi Index.hr.

Američki predsednik je prošle godine kritikovan zbog fotografija koje su procurele iz njegovog privatnog odmarališta Mar-a-Lago na Floridi, u kojem je imao državne sastanke, uključujući onaj sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Njemu je za vreme večere rekao da je naredio napad na sirijsku vazdušnu bazu.

Foto: Tanjug / AP

Osim što su gosti slobodno fotografisali Trampa i druge američke zvaničnike na sastanku sa stranim državnicima, jedan se gost fotografirao i sa navodnim nosačem.

- Ovo je Rik... On nosi (nuklearnu) loptu - stajalo je u njegovoj objavi na Fejsbuku, koja je kasnije uklonjena.

Daljinac

(Telegraf.rs/Axios)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA