Advokat i zet ruskog milijardera priznao da je lagao federalne istražitelje, koji ispituju mešanje Rusije u američke izbore (FOTO)

Specijalni tužilac prethodno je optužio advokata Van der Zvana da je lagao federalne istražitelje o svojim kontaktima sa Rikom Gejtsom, bivšim saradnikom izbornog štaba predsednika Donalda Trampa

  • 0

Advokat Aleks van der Zvan priznao je da je lagao američke federalne istražitelje u okviru istrage specijalnog tužioca Roberta Mlera koji istražuje rusko mešanje u američke izbore 2016. godine, preneo je Rojters.

Plaču od smeha u Moskvi. Opameti se, Ameriko! Tramp osuo paljbu po istrazi o Rusima i FBI

Foto: Tanjug/AP

Specijalni tužilac Maler optužio je prethodno advokata Aleksa van der Zvana da je lagao federalne istražitelje o svojim kontaktima sa Rikom Gejtsom, bivšim saradnikom izbornog štaba predsednika Donalda Trampa protiv kojeg je već podignuta otpužnica zbog pranja novca u slučaju koji je povezan sa njegovim lobističkim aktivnostima u Ukrajini.

Van der Zvan se u utorak pojavio pred sudom u Vašingtonu. On je zet ruskog milijardera Germana Kana i radio je za jednu uglednu njujoršku advokatsku kancelariju, ali je prošle godine otpušten.

Malerovi tužioci navode da je Van der Zvan, dok je još radio za njujoršku firmu Skaden, lažno tvrdio da je poslednji kontakt sa Gejtsom imao sredinom avgusta 2016, kao i da je lagao da ne zna zbog čega istražiteljima nije predat jedan imejl, koji je zapravo sam obrisao, prenosi Glas Amerike.

Foto: Tanjug/AP

Gejts i bivši menadžer Trampovog izbornog štaba Pol Manafort, optuženi su za pranje novca, u vezi sa njihovim konsultantskim radom u Ukrajini u ime pro-ruske vlade tadašnjeg predsednika Jaunukoviča.

Tužbom protiv advokata Van der Zvana, Malerov tim je zapravo pojačao pritisak na Gejtsa i Manaforta da sarađuju sa istragom.

Pravničku firmu Van der Zvana je angažovalo ukrajinsko ministarstvo pravosuđa 2012. da pripremi izveštaj o suđenju bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko koja je osuđena zbog pronevere sredstava i zloupotrebe položaja , zbog čega je provela neko vreme u zatvoru ali je kasnije puštena na slobodu i oslobođena tih optužbi.

Foto: Tanjug/AP

Prošle nedelje, Maler je podigao optužnicu protiv 13 ruskih državljana i tri entiteta zbog sprovođenja ilegalne kampanje "informacionog rata" sa ciljem da poremete izbore 2016. i pomognu Trampu da osvoji Belu kuću.

Bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin i Džordž Papadopulos, svojevremeno savetnik za spoljnopolitička pitanja, priznali su krivicu, odnosno priznali da su lagali federalne istražitelje o svojim kontaktima sa Rusijom.

VIDEO: Godinu dana Trampove vladavine

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA