U toku je HLADNI RAT nazivima ulica: SAD promenile ime gde se nalazi ambasada Rusije, Moskva hoće da uzvrati, Turska prkosi svima (FOTO)

Neke države na ovo gledaju kao na način da se prenese snažna politička poruka "suparničkoj strani"

  • 7

SAD i Rusija oživljavaju hladnoratovke igrice preko provokativnih promena naziva ulica, piše "Njujork tajms". Nazivi ulica menjaju se u delovima Vašingtona i Moskve u kojima su smeštene ruska i američka ambasada, da bi bilo "sigurno" da će naziv ulice izazvati nelagodu ili smeh. Međutim, ovakve situacije nisu usamljene, već su još odavno postale "svojevrsna praksa" u političkom svetu. Neke države na ovo gledaju kao na način da se prenese snažna politička poruka "suparničkoj strani".

Turska promenila ime ulice u Ankari u inat Ujedinjenim Arapskim Emiratima (FOTO)

AMERIKA I RUSIJA

U Moskvi je predloženo da se nedaleko od američke ambasade ulica preimenuje u "Prvi severnoamerički mrtvi kraj", prenose Agencije.

Ruski poslanik desničar Mihail Degtjarjov, koji je predložio to ime, potvrdio je na Tviteru da će gradska komisija razmatrati taj predlog krajem februara.

Njujork tajms ističe da su, ipak, takvu praksu preimenovanja ulica započele SAD.

Gradsko veće u Vašingtonu 10. januara promenilo je ime Aveniji Viskonsin, u kojoj se nalazi ambasada Rusije, u Boris Nemcov plaza.

Foto: Embassy of Russia in the USA / Посольство России в США

Nemcov je bio žestoki kritičar Kremlja i opozicioni političar koji je ubijen nedaleko od zidina Kremlja u februaru 2015. godine, piše Njujork tajms.

On je upucan ispred Kremlja dok se vraćao kući iz jednog restorana u Moskvi. Malo spomen obeležje postavljeno u blizini mesta gde je ubijen često je na meti vandala, a bez respekta prema njemu se odnose i čistači ulica.

Odbor za preimenovanje ulica je rekao da je odluka o počasti "ubijenom demokratskom aktivisti" doneta jednoglasno, piše BBC.

Foto: Google

Ova odluka je neprijatno iznenadila ruske vlasti u Moskvi, koji su ovaj potez oštro kritikovali.

Vladimir Žirinovski, vođa nacionalističke LDPR stranke, nazvao je ovaj potez "prljavim trikom". Takođe i član Komunističke partije, Dmitri Novikov rekao je da su se "američke vlasti previše uvukle u vlastitu igru mešanja u rusku unutrašnje stvari".

Nemcova kćerka Žana bila je u Vašingtonu početkom decembra i odobrila je preimenovanje ulice.

Foto: Tanjug / AP

Od 2014. godine senator Ted Kruz pokušava da progura zakon o tome da se promeni naziv ulice u kojoj se nalazi kineska ambasada. Predložio je da ulica nosi naziv Lui Ksiaobo, po aktivisti za ljudska prava, koji je za svoj rad dobio Nobelovu nagradu za mir. On je preminuo 2017. godine, prenosi CNN.

Senat je usvojio predlog zakona o promeni imena 2016. godine, ali je Predstavnički dom odustao od toga, nakon veta koji je uložila administracija Baraka Obame.

NA OVAJ POTEZ SE ODLUČILA I TURSKA

Turska je preimenovala ulicu u Ankari u kojoj se nalazi ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata i nazvala je po Fahrudin paši, istorijskoj ličnosti koja se našla u sedištu diplomatskog spora dve zemlje.

Na televizijskim snimcima se vidi kako radnici postavljaju novu tablu sa imenom Fahrudin paše, komandanta otomanskih snaga i guvernera Medine od 1916. do 1919. godine, prenosi Beta.

Šef diplomatije UAE Abdulah bin Zajed Al Nahajan napisao je prošlog meseca na Tviteru da su otomanske snage, na čelu sa Fahrudin pašom, loše postupale prema Arapima i krale rukopise iz Medine, što je naljutilo turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Zvaničnik UAE nazvao je snage Fahrudin paše "precima aktuelnog turskog predsednika".

Foto: Profimedia/AFP

Erdogan je rekao da je Fahrudin paša štitio Medinu i njena blaga od britanskih snaga, navodeći da su UAE razmazili nafta i novac.

- Gde su bili vaši preci u tom periodu? - upitao je turski predsednik.

Odnosi Turske i UAE zategnuti su zbog spora s državom Katar koju je Turska podržala kada su joj u junu UAE, Saudijska Arabija, Bahrein i Egipat nametnuli sankcije zbog navodnih veza sa teroristima.

Nakon operacija svoje vojske u Siriji, koja je izazvala tenzije sa Amerikom, Turska je preimenovala ulicu ukojoj se nalazi ambasada SAD.

Foto: Tanjug/AP

Ulica Nezvota Tandogana sada se zove Ulica Maslinove grančice, po istoimenoj vojnoj operaciji turske vojske u severozapadnoj Sirjij, prenosi AP.

- Potpisali smo neophodan predlog za promenu imena Avenije Nevzat Tandogan, ispred američke Ambasade, u Aveniju "Maslinova grančica". Ukoliko sve prođe dobro, radovaće se duše naših ratnika mučenika - napisao je Tuna na Tviteru.

Predlog je upućen uoči posete američkog državnog sekretara Reksa Tilersona Ankari u četvrtak, 15. februara. Američki Stejt department rekao je da je na turskim vlastima da odlučuju o imenima ulica.

Prošlog meseca Turska je pokrenula operaciju "Maslinova grančica" čiji je cilj da se vojska sirijskih Kurda protera sa severozapada Sirije, a kako se navodi ta vojska je glavni saveznik SAD u borbi protiv takozvane Islamske države.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, ne uvode se sve promene kako bi se sramotile strane vlade. Zapravo neke čak mogu da budu prava "maslinova grančica".

U Ankari je promenjen naziv ulice u kojoj se nalazi ruska ambasada. Ta ulica sada nosi naziv Andrej Karlov, u čast ubijenog ruskog amabasadora na izložbi u decembru 2016. godine.

Turske vlasti su se na ovaj potez odlučile zato što je Karlov dao izuzetan doprinos otopljavanju odnosa između Rusije i Turske.

Foto: Tanjug/AP

IRAN

Iranski lideri su promenili mnoge nazive ulica u svom gradu još od Islamske revolucije 1979. godine, ali je možda najizraženija promena usmerena na britansku vladu.

Grad Teheran je odlučio da promeni naziv ulice u kojoj je smeštena britanska ambasada. Ta ulica se ranije zvala Bulevar Vinstona Čerčila, ali je preimenova u ulicu Bobi Sands, člana irske republikanske vojske i aktiviste koji je umro tokom štrajka glađu 1981. godine, izazivajući proteste širom Severne Irske, prenosi CNN.

Foto: Tanjug / AP

INDIJA

Tokom Vijetnamskog rata ulica u kojoj je smešten američki konzulat u Kalkuti, Indija je preimenovala u ulicu Ho Ši Min u čast komunističkom vođi.

BALKAN

Borbe za promene naziva ulica se vode i u zemljama u regionu, ali to se ne odnosi na ulice u kojima su smeštene ambasade stranih država. Međutim, to ne umanjuje činjenicu da ovakve situacije služe kako bi dodatno podgrejale atmosferu na Balkanu.

Ustavni sud Hrvatske je u oktobru proglasio neustavnom odluku o imenovanju “Ulice 10. aprila” u selu Slatinski Drenovac po datumu kada je 1941. osnovana NDH.

Foto-ilustracija: Profimedia, Wikipedia

U obrazloženju odluke, Ustavni sud je na svom zvaničnom sajtu objavio da je "dobro poznata istorijska istina" da je NDH bila nacistička i fašistička tvorevina i da je kao takva predstavljala apsolutnu negaciju legitimnih težnji hrvatskog naroda za vlastitom državom i tešku istorijsku zloupotrebu tih težnji.

Sudije su zaključile da Republika Hrvatska nije naslednica NDH ni po kojoj osnovi, prenosi Beta.

U Mostaru su pre dva dana na nekoliko mesta u ulici Mile Budaka, u samom centru grada, uklonjene ploče sa natpisom "Ulica dr. Mile Budaka" , te su postavljeni natpisi "Ulica Cvitana Spuževića", poznatog mostarskog advokata i člana Hrvatske seljačke stranke tokom Drugog svetskog rata, prenosi N1.

Već dugi niz godina mostarsku javnost opterećuje problem sa ulicama nazvanim po političkim i vojnim ličnostima iz vremena NDH.

Daljinac

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin iz Krajine

    21. februar 2018 | 22:03

    ameri ubijaju Srbe u fort hudu Rusijo spasi nas

  • Dejan

    21. februar 2018 | 19:11

    Adekvatan odgovor bi mozda bila ulica koja nosi ime nekog Američkog Indijanca.

  • @ KiKi

    21. februar 2018 | 20:47

    Svako u svojoj zemlji može da menja sve što je u interesu države Neke promene nekom smetaju Ali to je individualna stvar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA