Nastavlja se zlostavljanje žena u Siriji: Muškarci koji u ime UN-a isporučuju hranu traže od njih seksualne usluge

Iz agencija UN i humanitarnih organizacija kažu da imaju "nula tolerancije" prema iskorišćavanju žena i da nisu svesni nikakvih slučajeva zlostavljanja partnerskih organizacija u regionu

  • 1

Žene u Siriji seksualno iskorišćavanju muškarci koji isporučuju pomoć u ime Ujedinjenih nacija i međunarodnih humanitarnih organizacija, javlja Bi-Bi-Si. Prema navodima humanitarnih radnika, muškarci su spremni da daju ženama hranu i odvezu ih kući u zamenu za seksualne usluge.

Tokom primirja u istočnoj Guti ubijeno 10 ljudi: Politički lideri nemoćni u smirivanju napete situacije (VIDEO)

Uprkos upozorenjima o zlostavljanuju žena u Siriji od pre još tri godine, novi izveštaj pokazuje da se ono nastavlja na jugu zemlje.

Iz agencija UN i humanitarnih organizacija kažu da imaju "nula tolerancije" prema iskorišćavanju žena i da nisu svesni nikakvih slučajeva zlostavljanja partnerskih organizacija u regionu.

Foto: Tanjug/AP

Humanitarni radnici rekli su za Bi-Bi-Si da je iskorišćavanje sirijskih žena toliko rašireno da neke od njih odbijaju da odu u centre za raspodelu jer strahuju da bi ljudi pomislili da su ponudile svoja tela u zamenu za pomoć koju donesu kući.

BI-Bi-Si dodaje da jedan radnik tvrdi da pojedine humanitarne agencije zatvaraju oči pred seksualnim eksplatacijom žena jer je korišćenje "trećih strana i lokalnih zvaničnika" jedini način da se pomoć dostavi u delovima Sirije u opasnosti, kojima međunarodno osoblje ne može da pristupi.

Foto: Tanjug/AP

Fond za stanovništvo UN izvršio je procenu rodno zasnovanog nasilja u regionu tokom prošle godine i zaključio da se humanitarna pomoć daje u zamenu za seksualne usluge u raznim delovima SIrije.

- Dati su primeri žena ili devojčica koje se udaju za zvaničnike na kratak vremenski period za ''seksualne usluge'' kako bi dobile obrok, distributeri koji traže telefonske brojeve žena i devojčica i voze ih kući kako bi dobili nešto zauzvrat ili im daju pomoć u zamenu za ''posetu njihovoj kući'' ili ''u zamenu za usluge, kao što je noć provedena s njima - navodi se u izveštaju pod nazivom "Glasovi iz Sirije 2018".

Foto: Tanjug/AP

U izveštaju se dodaje da su naročito podložne seksualnoj eksploatacije žene i devojčice, koje nemaju uz sebe muškarca koji bi ih zaštitio, kao što su udovice ili razvedene žene, kao i interno raseljena lica.

CIVILI NE MOGU DA NAPUSTE GUTU ZBOG GRANATIRANJA

Civili ne mogu da napuste sirijsku enklavu istočnu Gutu zbog granatiranja humanitarnog koridora u blizini izbegličkog kampa Vafidin, izjavio je danas šef grupe koja kontroliše zonu deeskalacije u Siriji Viktor Pankov.

Foto: Tanjug/AP

- U devet časova ujutru 27. februara otvoren je humanitarni koridor za civile kako bi napustili ovu zonu. Sada je u toku intenzivan oružani napad ekstremista i civili nisu otišli - rekao je Pankov, prenosi Tas s.

Prethodno je, kako se navodi, sirijska novinska agencija SANA izvestila da su ekstremisti terorističke grupe Jabhat al Nusra (koja je u Rusiji zabranjena) počeli da gađaju humanitarni koridor.

Foto: Tanjug/AP

Američka agencija AP prethodno je prenela da je naredba ruskog predsednika Vladimira Putina o prekidu svih oružanih dejstava koji treba da omogući civilima da napuste istočnu Gutu, danas na snazi, a Rami Aburahman u ime sirijske Opservatorije za ljudska prava je izjavio da izveštaja o nasilju danas nije bilo u sirijskoj enklavi istočna Guta, koja je pod kontrolom pobunjenika.

Foto: Tanjug/AP

On je međutim, rekao da je bilo nekoliko granatiranja u naselju Duma koje se nalazi istočno od prestonice Damaska u kojem se nalazi izbeglički centar Vafidin.

Foto: Tanjug/AP

Rojters je prethodno preneo da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio juče da je Putin naredio obustavu vatre u predgrađu sirijske prestonice, Istočnoj Guti, radi formiranja "humanitarnog koridora" kojim će civili moći da napuste to područje.

Foto: Tanjug/AP

Obustava vatre počela je danas, a trajaće od devet do 14 časova svakog dana, prema Šojguovim rečima. On je dodao da će detalji o lokaciji humanitarnog koridora biti objavljeni uskoro.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Живојин Кикинда

    27. februar 2018 | 12:57

    Дивни ,лепо би било да сад ови људи Исламске вере Нападну UN .Није штета ни греота

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA