Žan-Mari Le Pen protiv novog imena za Nacionalni front: Inicijativu svoje ćerke nazvao je "političkim samoubistvom"

Još se nije čuo nijedan predlog za novi naziv stranke, a Marin Le Pen je najavila da će novo ime predložiti na kongresu polovinom marta, pri čemu će svi članovi stranke moći da glasaju

  • 0

Osnivač francuske krajnje desničarske partije Nacionalni front (FN), Žan-Mari Le Pen, izjavio je danas da bi plan njegove ćerke i liderke te stranke o promeni njenog naziva bio ravan "političkom samoubistvu".

Žan-Mari Le Pen besan na ćerku: Preti da će pozvati policiju ako mu ne dozvole da prisustvuje kongresu partije

On je, u intervjuu Rojtersu, upozorio da se njegova ćerka, Marin Le Pen, udaljava od stranačkih korena.

- Inicijativa (za promenu naziva) je samoubilačka. Tako bi bilo i kad je reč o nazivu kompanije, a očigledno je isti slučaj i u politici - kaže 89-godišnji krajnje desničarski iskusni političar, koji je i dalje poslanik EU.

Kako je objasnio, potrebne su godine i decenije da se izgradi verodostojno političko ime, a želja da se to ime promeni je - neobjašnjiva.

Foto: Tanjug/AP

Još se nije čuo nijedan predlog za novi naziv stranke, a Marin Le Pen je najavila da će novo ime predložiti na kongresu polovinom marta, pri čemu će svi članovi stranke moći da glasaju.

Žan-Mari Le Pen, koji je skoro 40 godina vodio FN pre nego što je rukovodstvo prepustio ćerki 2011, u zategnutim odnosima je sa Marin otkako ga je ona izbacila iz partije 2015. u pokušaju da se distancira od njegovih neretko zapaljivih komentara, što je od stranke odvratilo veliki broj birača.

Sada, Marin Le pen namerava da ode i korak dalje i partiji, koju je njen otac osnovao pre 45 godina, promeni naziv, nakon što je pretrpela poraz na predsedničkim izborima prošle godine.

Marin Le Pen i njen otac Žan-Mari. Foto: Tanjug/AP

Inače, Žan-Mari Le Pen sutra će objaviti prvi tom svojih memoara, u kojima piše da sažaljeva svoju ćerku što je izgubila na prošlogodišnjim predsedničkim izborima od Emanuela Makrona, a knjiga, koja se može putem interneta unapred poručiti, već je najprodavanija u Francuskoj na sajtu Amazon.

- Njen neuspeh je rezultat strateških i taktičkih grešaka... od zanemaravanja borbe protiv imigracije do fokusiranja na borbu protiv evra i Evrope - rekao je Žan-Mari Le Pen britanskoj agenciji.

I pored izbornog neuspeha Marin Le Pen, njeni napori da poboljša imidž partije su se donekle isplatili jer je osvojila trećinu glasova u odlučujućem krugu izbora, što je skoro dvostruko više u poređenju s najboljim rezultatom koji je njen otac ostvario dok je bio na čelu partije, zaključuje Rojters.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA