Nemačka konačno dobija novu vladu: Socijaldemokratska partija glasala za veliku koaliciju sa Angelom Merkel

Šolc je kazao da je o rezultatima glasanja putem pošte obavestio Merkel i predsednika Nemačke Frank Valtera Štajnmera

  • 4

Za ulazak u veliku koalicionu vladu sa konzervativcima nemačke kancelarke Angele Merkel glasalo je dve trećine članova Socijaldemokratske partije (SPD), odnosno 66 odsto, a tehnički predsednik stranke Olaf Šolc je izjavio da će u novoj vladi, SPD imati šest ministara - tri žene i tri muškarca.

Budućnost Angele Merkel je neizvesna: Sve je u rukama Kevina Kinerta (28), mladog nemačkog političara u patikama (FOTO)

- Ogromna većina članova SPD usvojila je predlog liderstva partije. Sada nam je jasno: SPD će se pridružiti novoj vladi Nemačke - rekao je Šolc i naglasio da je odziv glasača bio "veoma, veoma visok", prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Šolc je kazao da je o rezultatima glasanja putem pošte obavestio Merkel i predsednika Nemačke Frank Valtera Štajnmera.

Foto: Tanjug/AP

Ovakav rezultat glasanja, navela je agencija, otvara put za ponovo pokretanje "velike koalicije" koja je Nemačkom vladala od 2013. godine, čime će biti završena politička neizvesnost koja traje već više od četiri meseca.

Foto: Tanjug/AP

Dogovor sa SPD omogućiće Merkelovoj da po četvrti put u nizu bude kancelar najveće evropske ekonomije, pošto je već 12 godina na toj funkciji.

Foto: Tanjug/AP

Merkel: Čestitam SPD i radujem se nastavku saradnje

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je Socijaldemokratskoj (SPD) partiji na "jasnom rezultatu" nakon što je ogromna većina članstva te partije glasala za ulazak u kolicionu vladu sa njenim konzervativcima.

- Čestitam SPD na ovom jasnom rezultatu i radujem se nastavku zajedničke saradnje za dobro naše države - poručila je Merkel na Tviter stranici njene Hrišćansko-demokratska unija Nemačke (CDU), prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Kako javlja AP, sledeće nedelje se očekuje zasedanje Bundestaga na kojem bi Merkel trebalo da po četvrti put u nizu bude izabrana za kancelarku najveće evropske ekonomije.

Foto: Tanjug/AP

Makron: Glasanje za nemačku koaliciju dobra vest za Evropu

Francuski predsednik Emanuel Makron čestitao je danas nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i vršiocu dužnosti lidera Socijaldemokratske partije (SPD) Olafu Šolcu, nakon što je SPD glasao za formiranje vladajuće koalicije, saopštilo je francusko predsedništvo.

Foto: Tanjug/AP

- To je dobra vest za Evropu. Francuska i Nemačka radiće zajedno na novim inicijativama u predstojećim nedeljama kako bi evropskom projektu dale podstrek - navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Prema danas objavljenim rezultatima, članovi SPD glasali su za koaliciju sa konzervativnim blokom na čelu sa Mekrelovom, čime je omogućeno formiranje nove vlade Nemačke.

Foto: Tanjug/AP

Makronov ambiciozni plan o reformama za dalju integraciju evrozone mesecima je odlagan zbog odsustva nove vlade u Nemačkoj.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mire

    4. mart 2018 | 14:30

    Ocekujem da Merkelova preispita priznanje KIMe.

  • Вељко

    5. mart 2018 | 09:30

    А како то да госпођа Мерке и гсп.Мило могу и по 4,5,6... пута да буду "демократски" изабрани а госп. Путин и Си Ђинпинг немогу? Зависи ли демократија од тога са које се стране "гвоздене завесе" налазиш? СТРАШНО!!!

  • zeka

    5. mart 2018 | 08:25

    Prijatelju i ja bi da je tako ali ..sad ce cijela EU da ode ..jer ti nevidis odkad ona dodje na vlast da je sve otislo u p....i jos ce da ode ovo je tek pocetak...a sto se nas tice ona gleda sebe a to znas koga gleda drugu stranu...nazalost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA