On je novi državni sekretar SAD: Ratoborni Pompeo je bio direktor CIA, a sada će sprovoditi američku politiku u svetu (VIDEO)

Na čelu CIA-e, Pompeo je podržao američku vladu u temeljnom prikupanju podataka o komunikacijama Amerikanaca

  • 5

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), Majk Pompeo, koga je predsednik SAD Donald Tramp danas najavio kao novog državnog sekretara umesto Reksa Tilersona, važi za jednog od najratobornijih glasova u pogledu Severne Koreje među Trampovim najbližim saradnicima.

Tramp "šutnuo" državnog sekretara: Tilerson dobio otkaz, evo ko će predstavljati politiku SAD u svetu

Pompeo (54), koji redovno izveštava Trampa o obaveštajnim pitanjima, minimalizovao je značaj razmera ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine, istakavši da Moskva decenijama nastoji da utiče na izbore u SAD, navodi Rojters.

U februaru, Pompeo je branio razgovore koje je tog meseca u sedištu CIA-e imao s ruskim obaveštajnim šefovima.

Kao i Tramp, Pompeo je otvoreni kritičar Irana i poziva na odbacivanje sporazuma iz 2015. kojim su Teheranu ublažene sankcije u zamenu za ograničenje iranskog nuklearnog programa, a u oktobru je rekao da se Iran "nemilosrdno trka za prevlast u regionu".

Na čelu CIA-e, Pompeo je podržao američku vladu u temeljnom prikupanju podataka o komunikacijama Amerikanaca.

U autorskom članku objavljenom 2016, pozvao je na sakupljanje "podataka o podacima" u vezi s telefonskim komunikacijama u SAD i kombinovanje tih podataka sa informacijama o finansijama i načinu života kako bi se oformila jedinstvena baza podataka.

Pre nego što je u januaru došao na čelo CIA-e, Pompeo je bio konzervativni republikanski član Predstavničkog doma iz Kanzasa.

Inače, Pompeo je penzionisani oficir američke kopnene vojske, a diplomirao je na Vojnoj akademiji SAD u Vest Pointu i na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard, navodi britanska agencija.

Tramp je danas objavio da će novi državni sekretar biti šef CIA Majk Pompeo, a da na njegovo mesto dolazi Ðina Haspel.

- Majk Pompeo, direktor CIA, postaće naš novi državni sekretar. On će odraditi fantastičan posao. Hvala Reks Tilersonu za njegovu službu. Ðina Haspel postaće novi direktor CIA i prva žena na tom mestu. Čestitke svima - napisao je Tramp na Tviteru.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šmrc

    13. mart 2018 | 17:41

    Taj je bio nedavno na Kosovu kod Haradinaja, ko zna šta mu obećo??

  • Gea

    13. mart 2018 | 17:15

    To je čovek iz zemlje "visoke demokratije i ljudskih sloboda"?

  • Jovan Ktć

    13. mart 2018 | 22:00

    Izgleda da je Tramp počeo da se uklapa u očekivanja dojučerašnjih oponenata, jer su prestali da ga "prozivaju". Dobro će se uklopiti i novi državni sekretar i izaslanik za jugoistočnu Evropu. Imaju sve kvalitete, a što je najvažnije, imaju ratoboran stav prema Rusiji, pa, samim tim, verovatno prema nama. To je osobina koja ih kvalifikuje za ove funkcije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA