≫ 

5 događaja koji su obeležili predsedničku kampanju u Rusiji: Putinov govor od 3 minuta, polivanje vodom i komunističko zlato (FOTO) (VIDEO)

Ruska komunistička stranka i njen kandidat u više navrata su osuđivali "kampanju ocrnjivanja" tvrdeći da je vode krugovi iz Kremlja

  • 3

Predsednički izbori u Rusiji održavaju se u nedelju 18. marta, a pobednik se zna unapred nakon bezlične kampanje iz koje je agencija AFP izdvojila tek pet događaja po kojima će se pamtiti.

Trominutna Putinova kampanja

Na vlasti već 18 godina, Vladimir Putin izbegavao je svaku direktnu kampanju i odbio je da učestvuje u televizijskom suočavanju i velikim predizbornim skupovima.

Njegov izborni štab organizovao je tek jednu veliku manifestaciju, 3. marta na stadionu Lužnjiki gde su se olimpijci, pop zvezde i kosmonauti nizali na sceni izražavajući podršku kandidatu Putinu pred oko 80.000 ljudi.

Putin pozvao Ruse da izađu u nedelju na predsedničke izbore i glasaju za budućnost zemlje!

Predsednik Putin bio se prehladio u februaru pa je došao da pozdravi svoje pristalice okupljene na -15 stepeni Celzijusovih. U tri minuta nastupa obećao je Rusiji "sjajne pobede" i zatim s okupljenom  masom pevao nacionalnu himnu.

Foto: Tanjug/AP

Iako ga nema direktno u kampanji, Putin je zato sveprisutan na javnoj televiziji koja prati sva njegova kretanja na dužnosti predsednika i prenosi njegove govore pred naučnicima, policajcima ili radnicima.

Putin predstavio svoje projektile

Godišnje obraćanje predsednika parlamentarnim poslanicima uobičajeno se održava u decembru, ali ove godine bilo je odloženo za 1. mart kako bi se prikladno pretvorilo u predizborni govor.

Najveći deo Putinovog obraćanja poslanicima bio je posvećen novom ruskom oružju kakvo za sada nema nijedna druga zemlja u svetu, posebno krstarećoj raketi neograničenog radijusa delovanja i nepredvidljive putanje leta, koja je zapravo "nevidljiva" za američki protivraketni štit.

Ponosno demonstrirajući novo oružje video snimcima i prikazima projektovanim na divovskim ekranima, Putin je predstavio i novi sistem protivvazdušne obrane, bespilotna nuklearna podvodna plovila ili lasersko oružje za koje je rekao da je "sada prerano da otkriva pojedinosti", a Zapadu je poslao poruku da će odsad svi slušati šta Rusija ima da kaže.

Čaša vode

Kako Vladimir Putin nije učestvovao u televizijskim predizbornim duelima, ti događaji nisu pobudili veliko zanimanje Rusa, ali izuzetak je jedan incident. Vladimir Žirinovski, zastupnik krajnje nacionalističke stranke dobacio je kandidatkinji liberalne opozicije Kseniji Sobčak da je "glupača", na šta mu je ona u lice bacila vodu iz čaše.

Foto: Tanjug / AP

Taj je potez razbesneo 71-godišnjeg večitog kandidata krajnje desnice (LDPR) pa je sledila bujica novih uvreda. Među ostalim, nazvao ju je "prostitutkom".

Nekoliko dana posle, Kseniju Sobčak, bivšu zvezdu rijaliti šoua u Moskvi napao je muškarac i prvo je gurnuo, a zatim poprskao vodom vičući "To ti je za Žirinovskog".

Komunističko zlato

Komunistička stranka iznenadila je istakavši za svog kandidata poslovnog čoveka, milijardera Pavela Grudinjina umesto tradicionalnog Genadija Zjuganova.

Pobudio je veliki interes i njegova je popularnost rasla u predizbornim anketama zbog čega su o njemu neugodnim tonom pisali prokremaljski mediji izveštavajući o njegovim bankovnim računima u inostranstvu. Grudinjin je vlasnik "Sovhoza Lenjin" koji se bavi proizvodnjom voća i mlečnih proizvoda.

Početkom marta, izborna komisija je objavila da je 31. decembra 2017. otkrila da Grudinjin ima 13 bankovnih računa u Švajcarskoj s gotovo milion evra, bogatstvo u zlatu i da nema podataka o tome da su računi zatvoreni.

Foto: Tanjug/AP

Ruska komunistička stranka i njen kandidat u više navrata su osuđivali "kampanju ocrnjivanja" tvrdeći da je vode krugovi iz Kremlja.

Neki analitičari tvrde da je cilj ocrnjivanja strah da bi Grudinjin, kom ankete predviđaju sedam posto, mogao da ostvari dobar izborni rezultat.

Bojkot i racije 

Aleksej Navaljni, prvi opozicioni vođa Kremlja, ne sme da učestvuje jer su protiv njega izrečene sudske presude za koje on tvrdi da su politički montirane i insistira na tome da su izbori farsa zbog čega poziva na bojkot.

Navaljni želi da posmatrači istraže moguća lažiranja na biralištima. Zbog te strategije Kremlj je dodatno zabrinut i želi da osigura velik odziv.

Njegovi sledbenici koji su uspeli da na ulice izvedu desetine hiljada mladih ljudi, na meti su vlasti i u njihovim su prostorijama i stanovima organizovane racije, a neki su deo kampanje proveli iza rešetaka.

 

Daljinac

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Narod

    16. mart 2018 | 16:53

    Putine svetska silo, narod Srbije ti veruje više nego sebi. Pomozi napaćenoj Srpskoj braći.

  • Srba

    16. mart 2018 | 17:36

    Odvalice ji Putin samo da zvoni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA