≫ 

Profesor sa Kembridža izneo teške tvrdnje: Ja sam žrtveni jarac Fejsbuka i "Analitike", nisam znao da će podaci biti iskorišćeni za Trampovu kampanju (FOTO) (VIDEO)

Kogan priznaje da su podaci koje je sakupio mogli da budu iskorišćeni za predsedničke izbore u SAD 2016, ali ipak ističe da ne misli da su ti podaci mogli da bitno utiču na ishod izbora

  • 1

Profesor na Univerzitetu Kembridž, Aleksandar Kogan, koji je sakupljao podatke o milionima korisnika Fejsbuka, izjavio je danas da je "žrtveni jarac" te društvene mreže i kompanije "Kembridž analitika", tvrdeći da je tačnost obrađenih podataka "preuveličana".

Otkriveno čime su se sve služili Trampovi saradnici da bi on pobedio: Za dobijanje izbora se angažuju špijuni i prostitutke (VIDEO)

Kompaniju Fejsbuk je ove nedelje uzdrmao uzbunjivač koji tvrdi da je "Kembridž analitika", političko-analitička firma sa sedištem u Britaniji koju je iznajmio američki predsednik Donald Tramp, na neprimeren način pristupala podacima 50 miliona korisnika Fejsbuka kako bi uticala na javno mnjenje.

Fejsbuk je saopštio da je podatke sakupljao Aleksandar Kogan, profesor psihologije.

Kogan je danas za Bi-Bi-Si rekao da je za "Kembridž analitiku" završio posao 2014. godine, ali ističe da nije znao da će ti podaci biti iskorišćeni kako bi se pospešila predizborna kampanja tadašnjeg republikanskog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa.

Foto: Tanjug/AP

On je naveo i da je "Kembridž analitika" preuveličala tačnost obrađenih podataka i da su tako obrađeni podaci zapravo pre mogli da štete Trampovoj kampanji.

Kogan priznaje da su podaci koje je sakupio mogli da budu iskorišćeni za predsedničke izbore u SAD 2016, ali ipak ističe da ne misli da su ti podaci mogli da bitno utiču na ishod izbora.

Ovaj istraživač kaže da je podatke prikupljao kako bi sačinio model ljudskog ponašanja na društvenim mrežama, dok Fejsbuk tvrdi da je on prekršio politiku te kompanije.

Profesor s Kembridža je, objašnjava, razvio istraživanje o ličnosti pod nazivom "Ovo je tvoj digitalni život".

Prikupio je oko 270.000 podataka, ali je njegov program sakupio i neke javne podatke prijatelja korisnika Fejsbuka.

Tako su, kako tvrdi uzbunjivač "Kembridž analitike" Kristofer Vajli, za tu analitičku kompaniju prikupljeni podaci čak 50 miliona korisnika.

Kogan je Bi-Bi-Siju rekao da je zapanjen tvrdnjama protiv njega jer mu je rečeno da je program potpuno legalan.

- Iz "Kembridž analitike" su nam rekli da je sve što radimo legalno... Mislili smo da radimo nešto što je potpuno normalno... Mislim da su me i Fejsbuk i ta firma iskoristili kao žrtvenog jarca - rekao je on.

Foto: Pixabay

Portparol Fejsbuka je, u međuvremenu, izjavio da Koganu nije bilo dozvoljeno da podatke dostavlja firmi "Kembridž analitika", odnosno trećoj strani koja bi mogla da ih iskoristi u komercijalne svrhe.

Takođe je rekao da je deljenje podataka o prijateljima korisnika Fejsbuka protivno osnovnim principima te kompanija.

Kogan, pak, kaže da je sledio savet "Kembridž analitike" i da nije imao razloga da sumnja da time krši pravila Fejsbuka.

Kaže i da lično nije imao nikakvu korist od sakupljenih podataka i da sada pokušava da sarađuje s vlastima.

- Jedino sam pogrešio u tome što nisam postavljao dovoljno pitanja - rekao je profesor, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Kogan je rekao i da njegov akademski rad u Rusiji nema nikave veze sa onim što je radio za "Kembridž analitiku".

Akcije Fejsbuka su zbog ove afere u ponedeljak opale za 6,7 odsto, a juče za još pet odsto, što znači da je ta kompanija izgubila oko 50 milijardi dolara svoje tržišne vrednosti.

Britanska televizija Kanal 4 (Channel 4 News) izvestila je sinoć da je suspendovani generalni direktor firme "Kembridž analitika"Aleksandar Niks u tajno snimanom razgovoru izjavio da je njegova kompanija igrala odlučujuću ulogu u izbornoj kampanji američkog predsednika Donalda Trampa 2016. godine.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BudimoNormalni

    21. mart 2018 | 11:14

    Kako se svi prave ludi kao nisam znao .. pa danas je 90% stvari prevara . Sta vam je cudno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA