Predsednik Perua podneo ostavku: Pod istragom je zbog korupcije, ne sme da napusti zemlju? (FOTO)

Tužioci žele da Kučinjski ostane u Peruu dok se završi istraga o navodima o korupciji

  • 0

Predsednik Perua Pedro Pablo Kučinjski podneo je danas ostavku da bi izbegao predsednički opoziv, a peruanski tužioci zatražili su od sudije da mu se zabrani izlazak iz zemlje.

Bivši investitor sa Vol strita, Kučinjski, viđen je kako izlazi iz zgrade vlade, nakon što je peruanskom Kongresu ponudio ostavku.

>>>Bivši predsednik Perua hitno primljen u bolnicu: Izdaje ga srce

Pre nego što je ušao u džip sa zatamljenim staklima, na kratko je mahnuo, prenosi AP.

Foto: Tanjug/AP

Tužioci žele da Kučinjski ostane u Peruu dok se završi istraga o navodima o korupciji, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Kučinjski je prvobitno demantovao krivicu, međutim, nakon što se pojavio snimak na kojem on i njegov advokat navodno kupuju glasove, Rojters konstatuje da je izgubio svaku šansu da "preživi" glasanje o opozivu, kojim bi bio smenjen.

Bivši predsednik Perua uživaće imunitet sve dok peruanski Kongres zvanično ne prihvati njegovu ostavku, što će se verovatno dogoditi sutra, navodi agencija.

Foto: Tanjug/AP

Potpredsednik Perua i ambasador te zemlje u Kanadi, Martin Viskara, rekao je da će se vratiti u svoju državu, dodavši da nije bio prisutan kada je Kučinjski ponudio ostavku Kongresu.

Oglasivši se na Tviteru, Viskara je poručio da je "besan" zbog situacije u Peruu kao i većina građana, a da se u državu vraća kako bi ispoštovao "ono što Ustav propisuje".

Predsednik peruanskog Kongresa Luis Kaljareta rekao je da bi Viskara mogao da postane predsednik već sutra, kako bi ostao na tom mestu do kraja petogodišnjeg mandata Kučinjskog.

Foto: Tanjug/AP

AP navodi da se Viskara još uvek nije izjasnio o tome da li će podneti ostavku i ostati uz Kučinjskog ili će pokušati da formira vladu.

Kako navodi agencija, jedna od najmoćnijih socijalističkih političarki Venecuele Delsi Rodrigez, poručila je da ostavkom Kučinjskog "počinje moralna obnova Latinske Amerike".

Ona je bivšeg predsednika Perua nazvala "opasnim karakterom" i "vernim podanikom (predsednika SAD) Donalda Trampa".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA