"Digital Cities" - podrška razvoju, napretku i stabilnosti u Velikoj Britaniji i na Zapadnom Balkanu

Poseta kompaniji "Custard Factory", vodećoj destinaciji u Birmingemu za kreativni i digitalni biznis i alternativnu kulturu, obeležiće završetak pilot faze programa "Digital Cities"

  • 0

Posle tromesečnog putovanja Velikom Britanijom i Zapadnim Balkanom, pilot program "Digital Cities" stiže u Birmingem na završnu konferenciju 26. i 27. marta.

Tri meseca dugo putovanje privodimo kraju sa završnom konferencijom u Birmingemu 26. i 27. marta, koja će okupiti britanske profesionalce i kreatore politika, kao i njihove kolege sa Zapadnog Balkana, kako bi predstavili dosadašnju saradnju i projekte i otvorili mogućnosti za dalju izgradnju odnosa.

Neki od govornika i predavača u Kurzon domu Univerziteta u Birmingemu biće biće g-đa Gejnor Češajr (Gaynor Cheshire), Dekan bimingemske Akademije "Ormiston", čija su specijalnost kreativne, digitalne i scenske umetnosti, generalna direktorka kompanije "Bristol is Open" Džuli Snel (Julie Snell) i Dom Bredmor (Dom Breadmore) sa Univerziteta u Koventriju, kreativni direktor kompanije "Ludic Rooms".

Poseta kompaniji "Custard Factory", vodećoj destinaciji u Birmingemu za kreativni i digitalni biznis i alternativnu kulturu, obeležiće završetak pilot faze programa "Digital Cities".

Istorija projekta

Program Digital Cities stvoren je da pomogne Samit Zapadnog Balkana u Londonu u julu 2018, u okviru Berlinskog procesa. Jedan od fokusa predstojećeg samita u Velikoj Britaniji biće ekonomski rast unapređenjem digitalnih sposobnosti.

Finansiran od strane britanske vlade i implementiran od strane British Council-a u partnerstvu sa kompanijama "Creative England" i "Culture Code", "Digital Cities" ima za cilj stvarenje veza između kreativnih habova i lokalnih vlasti na Zapadnom Balkanu i u Velikoj Britaniji, kako bi se otkrile oblasti potencijalne saradnje, nove poslovne prilike i ekonomsko i stručno usavršavanje.

Od decembra 2017, 24 grada i više od 50 digitalnih i kreativnih habova sa Zapadnog Balkana i iz Velike Britanije aktivno se pridružilo programu.

Foto: Promo

Prethodne aktivnosti na projektu "Digital Cities"

Početna konferencija u Crnoj Gori

Među 80 učesnika na početnoj konferenciji u Budvi 19. januara 2018, našli su se profesionalci iz digitalne industrije, predstavnici gradova, habova i preduzeća sa Zapadnog Balkana i iz Velike Britanije.

Dijalog o politikama između Velike Britanije i Zapadnog Balkana u Londonu

Delegacije 17 visokih predstavnika gradova sa Zapadnog Balkana sastali su se sa predstavnicima 11 britanskih gradova na simpozijumu u Londonu 29. i 30. januara 2018, na temu vodećih inicijativa na temu javnoprivatnih partnerstava u Londonu, uključujući Britansku biblioteku i njen Poslovni i IP centar i „YouTube Space“ u Londonu.

Professional development visit to Bristol and Manchester

Profesionalci digitalne industrije sa Zapadnog Balkana bili su u intenzivnoj poseti Bristolu i Mančesteru, gde su imali priliku da vide neke od primera najbolje prakse u oblasti co-working prostora, akceleratora, digitalnih firmi, da učestvuju u konferenciji o kreativnim industrijama pod nazivom „Be More Manchester“ i upoznaju se sa kolegama iz Velike Britanije na sastancima jedan na jedan.

Osnovna obuka u Srbiji

Profesionalci iz 46 odabranih habova i kompanija imali su priliku da pohađaju intenzivni, specijalno prilagođeni program obuke na najrazličitije teme, od modernog preduzetništva, upravljanja digitalnih programima, lanaca blokova i digitalnog menadžmenta.

Program mobilnosti i projekti saradnje

Program mobilnosti za digitalne profesionalce iz Velike Britanije i Zapadnog Balkana, koji podrazumeva „shadowing“, razmenu znanja, razmenu veština i poslovni razvoj, kreiran je na osnovu analize potreba 129 digitalnih firmi sa Zapadnog Balkana. Organizovani su i projekti saradnje između profesionalaca i zvaničnika iz Velike Britanije i Zapadnog Balkana, u oblasti digitalizacije gradova, inovacija u kreativnim industrijama i digitalne edukacije.

Larisa Halilović iz British Council-a, direktor projekta "Digital Cities", rekla je sledeće o programu:

- Izuzetno sam ponosna na uspeh koji su učesnici projekta do sada postigli. Način na koji su uspostavili interakciju i saradnju i razmenjivali iskustva i znanje je zaista inspirativan. Posebno sam zadovoljna činjenicom da će učesnici moći da primene novostečeno znanje u svom svakodnevnom poslu i tako doprinesu daljem poboljšanju odnosa između Velike Britanije i Zapadnog Balkana. Ti mladi ljudi stalno menjaju svet u kome živimo svojom inovativnošću i preduzetništvom i zadovoljstvo je biti ta kopča koja ih povezuje.

Daljinac

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA