Odnosi Rusije i Turske bolji nego pre dve godine: Putin i Erdogan otvorili gradilište nuklearke u Ankari (FOTO) (VIDEO)

Putin boravi u Ankari u okviru svoje prve posete nekoj zemlji otkako je ponovo izabran za predsednika na izborima 18. marta

  • 7

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je u utorak doputovao u dvodnevnu posetu Ankari, zajedno sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom svečano je proglasio početak zajedničkih radova na izgradnji prve nuklearne centrale u Turskoj, koje finansira Rusija.

Putin i Erdogan su gradilište prvog postrojenja centrale Akuju, u provinciji Mersin na južnoj, mediteranskoj obali Turske gde će, kako je planirano, biti podignuta ukupno četiri postrojenja, otvorili putem video-konferencije, prenosi Tas s.

Pala konačna odluka o istorijskom sastanku: Putin i Tramp sastaće se u Beogradu, evo i kada

Erdogan je tokom svečanog polaganja kamena-temeljca rekao da će ta centrala zadovoljavati 10 odsto turskih potreba za električnom energijom i da je planirano da elektrana bude stavljena u pogon 2023. godine.

- Turska će se tada pridružiti porodici zemalja sa inženjeringom nuklearne energije - istakao je turski predsednik.

Putin je u dvodnevnoj poseti Ankari Foto: Tanjug/AP

Putin je izjavio da je pred njima sada "ambiciozan zadatak stavljanja prvog postrojenja u pogon 2023. godine, kada će biti obeležena i stogodišnjica osnivanja Republike Turske".

- Turski predsednik i ja smo se saglasili da ćemo učiniti sve u tom cilju - poručio je Putin.

Ruski predsednik je izrazio uverenje da će zajednički rad ruskih i turskih stručnjaka omogućiti da se planovi realizuju na vreme i da taj projekat bude uspešno sproveden, kao "jedan od simbola čvrstog razvoja rusko-turske saradnje, partnerstva i prijateljstva".

Rusija i Turska su sporazum o zajedničkoj izgradnji nuklearne eklektrane, ukupnog kapaciteta od 4.800 MW i ukupne vrednosti od 20 milijardi dolara, potpisali 2010. godine, a projekat stoprocentno finansira ruska strana, navodi ruska agencija.

Inače, Putin boravi u Ankari u okviru svoje prve posete nekoj zemlji otkako je ponovo izabran za predsednika na izborima 18. marta.

On će tamo učestvovati na Rusko-turskom samitu, ali i u trilateralnim razgovorima sa Erdoganom i predsednikom Irana Hasanom Rohanijem.

Nakon video-konferencije, Putin i Erdogan imali su razgovore tet-a-tet, pre svega o ključnim pitanjima na bilateralnoj agendi, kao i o regionalnim i pograničnim međunarodnim problemima kao što je situacija u Siriji.

Posle razgovora, dva predsednika su predsedavala sastanku saveta za predsedničku saradnju, s fokusom na energetski sektor.

Putin i Erdogan proglasili početak zajedničkih radova na izgradnji prve nuklearne centrale u Turskoj Foto: Tanjug/AP

PUTIN: ISPORUKA SISTEMA S-400 TURSKOJ PRIORITET SARADNJE

Ruski predsednik Vladimir Putin je u utorak izjavio da je ugovor o isporučivanju ruskih raketnih sistema S-400 Turskoj prioritet u vojnoj saradnji Moskve i Ankare.

- Turska bi pored sistema S-400 mogla sarađivati sa Rusijom na drugim odbrambenim projektima - rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogana na pres konferenciji sa Putinom, ne navodeći druge detalje, preneo je Rojters.

Turska je potpisala sporazum o kupovini sistema S-400 krajem decembra, a taj potez je pojačao zabrinutost na Zapadu, jer ruski raketni sistem ne može da bude integrisan u vojnu strukturu NATO.

TUSKA I RUSIJA PRODUBLJUJU VEZE, A ZATEŽU ODNOSE SA ZAPADOM

Veze između Rusije i Turske produbljuju se više nego ikada, u trenutku kada Moskva srlja u diplomatski procep velikih razmera zbog skandala sa otrovanim kontrašpijunom, a Ankara sa zapadnim saveznicima pogoršava odnose zbog pitanja vezanih za ljudska prava i ofanzive na Kurde u Siriji, ocenio je AP u ponedeljak.

U sredu, drugog dana posete Turskoj, Putin će sa Erdoganom i iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, kako je najavljeno, održati samit u turskoj prestonici, a tema će biti - budućnost Sirije.

- Turska i Rusija su ostavile po strani tradicionalno rivalstvo i razilaženja po regionalnim pitanjima kako bi iskovale snažne ekonomske veze - navela je u analizi AP, uz podsećanje da su dve strane u decembru postigle sporazum o turskoj kupovini ruskog sistema raketne odbrane dugog dometa S-400 "koji je iznenadio neke turske saveznike u NATO".

Pored nuklearne centrale dve zemlje grade i gasovod "Turski tok" kojim će se ruski gas dopremati do Turske.

- Između Turske i Rusije raspoloženje je sada bolje nego što je bilo pre dve godine. Danas bolje sarađuju - rekao je Mitat Čelikpala, profesor međunarodnih odnosa na istanbulskom Univerzitetu Kadir Has.

Turska neće proterati ruske diplomate u slučaju Skripal Foto: Tanjug/AP

Ankara i Moskva uspele su da "odvoje različita pitanja". Pri tom, Čelikpala je podsetio na tursko-ruske podele među kojima su razmirice u vezi s podeljenim ostrvom Kirpom i ruskim pripajanjem Krima 2014.

- Ako ostavite po strani sva ta pitanja, Turska i Rusija su dobri partneri za zadovoljavanje neposrednih interesa - zaključio je turski profesor.

Do otopljavanja odnosa između njih dolazi u trenutku kada veze između zemalja EU i Turske postaju sve problematičnije, pri čemu su turski pregovori o članstvu u Uniji u zastoju, a mnoge članice evropskog bloka izražavaju zabrinutost zbog, kako smatraju, sve autoritarnijeg tona turske vlade i gaženja ljudskih prava i sloboda, preneo je AP.

S druge strane, Turska optužuje članice EU da podržava kurdske pobunjenike i navodne vinovnike neuspelog puča u Turskoj 2016.

AP je ocenila da su odnosi Turske sa SAD još gori - Ankara optužuje Vašington da štiti muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena koga Turska krivi za organizovanje puča, i da podržava kurdsku miliciju u Siriji koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Prošle nedelje je Turska najavila da neće slediti saveznike u NATO i EU kad je reč o proterivanju ruskih diplomata kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj, podsetila je AP.

Odnosi Turske i Rusije su bolji nego pre dve godine, ocenili su stručnjaci Foto: Tanjug/AP

Erdogan je osudio napad nervnim agensom na Skripalja i njegovu ćerku na britanskom tlu, ne pominjući Rusiju, i istakao da Ankara uživa "pozitivne odnose s Moskvom".

Inače, Putin i Erdogan su se tokom prošle godine više puta sastali i redovno razgovaraju telefonom, ukazao je AP.

Takođe, zajedno sa Iranom, dve strane rade na uspostavljanju takozvanih "zona deeskalacije" kako bi se ograničile borbe u Siriji i sukobljene strane okupile radi pregovora o budućnosti Sirije.

- Ankara i Moskva sarađuju uprkos svojim stavovima o suprostavljenim stranama u sirijskom sukobu - Moskva je na strani sirijskog predsednika Bašara al-Asada, dok Turska podržava Asadove neprijatelje od početka sirijskog rata pre sedam godina - zaključila je američka agencija.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    4. april 2018 | 11:16

    ZA PRIVATNIKE BOLJI TURSKI HARAC(10)PROCENATA NEGO POREZ U NEMACKOJ ILI KOD NAS 50 PROCENATA!!!! VRATITE NAM HARAC!!

  • NATO

    4. april 2018 | 11:39

    Srbiji ce da pomogne tako sto ce od nje napraviti Tursku.

  • RICINUS

    4. april 2018 | 10:31

    Rusi baš prave pakao zapadnoj evropi a bogami i balkanu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA