Američke sankcije udarile po džepu ruske oligarhe: Bogatstvo ima se smanjilo za čak 12 milijardi dolara

Berzanski indeks RTS, denominovan u dolarima, pao je za više od 11 odsto, dok je indeks MOEX, denominovan u rubljama, pao za više od 9,0 odsto

  • 2

Prema računici magazina Forbs, bogatstvo ruskih oligarha odnosno krupnih biznismena, koji su 6. aprila potpali pod udar američkih sankcija, smanjeno je samo u toku današnjeg dana za 12 milijardi dolara. Ruska rublja je juče pretrpela najveći pad u poslednje dve godine, dok su akcije vodećih ruskih komapanija takođe u padu.

Amerika uvela nove sankcije bogatim Rusima: Na listi su političari i biznismeni, pa čak i Putinov zet

Rublja je pala na najnizi nivo od novembra prošle godine, trgujući se na nivou od 60,24 rubalja za dolar. To je najveći dnevni pad ruske valute od januara 2016. godine, ocenjuje agencija Rojters.

Berzanski indeks RTS, denominovan u dolarima, pao je za više od 11 odsto, dok je indeks MOEX, denominovan u rubljama, pao za više od 9,0 odsto.

Najteže je nastradao Oleg Deripaska pošto sankcije nisu uvedene samo njemu lično nego su teško pogodile i 8 firmi u kojima je on suvlasnik: Kubanj, Evrosibenergo, Rusal, Ruske mašine, grupa GAZ, B- finance, Bazni element i En+.

Prema proceni magazina Forbs, bogatstvo Deripaske danas je smanjeno za 1,3 milijardu dolara na 4 milijarde, za koliko je smanjeno i bogatstvo njegovog partnera Vladimira Potanjina u kompaniji Noriljski nikl, mada Potanjin nije na sankcionom spisku od petka.

Oleg Deripaska Foto: Wikipedia

Za oko milijardu dolara na 13,6 miljardi smanjeno je bogatstvo Viktora Vekseljberga vlasnika kompanije Renova. Za 918 miliona dolara na 5,6 milijardi smanjeno je bogatstvo Sulejmana Kerimova, a za 94 miliona odnosno 58 miliona bogatstvo Andreja Skoča i Vladimira Bogdanova.

Cena akcije kompanije Rusal (Ruski aluminijum) pala je na Hongkonškoj berzi za 41,4% a pad od 46,9% u ponedeljak doživela na Moskovskoj berzi pošto je kompanija saopštenjem najavila mogućnost tehničkog defolta, prenosi ekonomskevesti.com.

- Po oceni kompanije, sankcije OFAC (odeljenje Ministarstva finansija SAD za kontrolu inostrane aktive) mogu dovesti do tehničkog defolta u odnosu na odredjene kreditne obaveze grupe, i ovog trenutka kompanija ocenjuje kakvo negativno dejstvo to može imati na finansijski položaj grupe (kompanije Rusal i njenih kćeri). U ovom trenutku kompanija ispunjava sve svoje kreditne i finansijske obaveze, uključujući i obaveze po gašenju i u svim ostalim aspektima - navodi se u saopštenju kompanije razmeštene na Hongkonškoj berzi koje prenosi bfm.ru.

Sulejman Kerimov Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Istovremeno s padom cene akcija Rusala, na Londonskoj berzi metala raste cena aluminijuma jer se visokim ocenjuje rizik od poremećaja u isporukama tog metala na svetskom tržištu. U petak, kad su sankcije uvedene, aluminijum je poskupeo za 1,6% a u ponedeljak za još 2% na 2.088 dolara za tonu.

Ruska vlada već je saopštila da sprema mere za podršku postradalima biznismenima. Nazivajući ovu pomoć „feodalnom pomoći“, list Vedomosti tvrdi da će ona u još veću zavisnost dovesti pogodjene biznismene od ruske vlasti. A optužbe za bliskost s vlastima su ih na sankcioni spisak i dovele.

Portparol zvaničnog Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da zvanična Moskva pomno prati razvoj situacije, ali da će za procenu efekata sankcija biti potrebno vreme.

VIDEO: Verovali ili ne u Beogradu možete kupiti Putinov portret

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tigar

    10. april 2018 | 16:39

    U pravu su Rusi to sto tvrde.Ne moze u ime naroda Rusije da jedan Skripalj bude upotrebljen u prljave politicke stvari protiv Ruskog naroda.

  • Mfihu

    10. april 2018 | 16:33

    Hehe a lepo im je reko sce da donrsu kodnjih nazad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA