Nove demonstracije u Barseloni: Katalonski separatisti ponovo u prvom planu (FOTO)

Protest su organizvale grupe koje podržavaju nezavisnost Katalonije od Španije a među tim grupama se nalaze Katalonska nacionalna skupština i Omnium čiji su lideri među devet uhapšenih separatista

  • 2

Nekoliko hiljada Katalonaca protestovalo je danas u Barseloni zahtevajući oslobađanje separatističkih lidera koji su u zatvoru nekoliko meseci.

Protest su organizvale grupe koje podržavaju nezavisnost Katalonije od Španije a među tim grupama se nalaze Katalonska nacionalna skupština i Omnium čiji su lideri među devet uhapšenih separatista koji čekaju suđenje zbog uloge u neuspelom pokušaju otcepljenja te španske pokajine.

>>>Tukli se mačetama i noževima nasred ulice u Barseloni: Haos ispao zbog droge, jedna osoba povređena (VIDEO)

Demonstranti zahtevaju oslobađanje separatističkih lidera koji su u zatvoru nekoliko meseci - Foto: Tanjug/AP

Dva španska sindikata podržala su protest iako su se neki članovi distancirali od skupa navodeći da ne žele secesiju Katalonije, prenela je agencija AP.

Protest su organizvale grupe koje podržavaju nezavisnost Katalonije - Foto: Tanjug/AP

Katalonija je 27. oktobra jednostrano proglasila nezavisnost. Zatim je Španija uvela upravu u tom regionu, smenila regionalnu vladu i raspustila katalonski parlament.

Katalonija je 27. oktobra jednostrano proglasila nezavisnost - Foto: Tanjug/AP

U međuvremenu su privedeni članovi bivše regionalne vlade i organizovani izbori na kojima su separatističke stranke osvojile malu većinu.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA