Slike Sirije pre i posle krvavog rata: Neverovatno je šta ljudska ruka može da izgradi, pa sruši (FOTO)

Sirija je pre rata bila jedna od zemalja sa najdužom i najsofisticiranijom istorijom na svetu, a bila je i deo nekih od najvećih carstava na svetu uključujući egipatsko, persijsko i romansko

  • 26

Sirija je pre građanskog rata bila politička i vojna sila Bliskog istoka sa bogatom ekonomijom, antičkom arheologijom i inovativnom IT industrijom.

Danas su gradovi Sirije sravnjeni sa zemljom, više od 500 hiljada Sirijaca je poginulo u sukobima dok je preko šest miliona izbeglo od kako je izbio građanski rat.

Mada pokazuje koji delovi Sirije su pod čijom vlašću Foto ilustracija: Telegraf

U Siriji već sedam godina besni građanski rat između predstavnika vlasti predvođene predsednikom zemlje Bašarom al Asadom i pobunjenika. Rat je počeo 2011. godine, a ubrzo nakon njegovog izbijanja u sukob su se umešale sve regionalne sile Iran, Izrael, Saudijska Arabija i Turska, evropske velesile Francuska, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, i Sjedinjene Države i Rusija.

VIDEO: Sirija - američki bombarderi ili ruski PVO sistemi

Ruski vojnici u Dumi našli skladište supstanci za pravljenje hemijskog oružja: Otkrili su i ko je koristio laboratoriju

Iako su gradovi u Siriji danas u ruševinama, nekada nije bilo tako. Sirija je pre rata bila jedna od zemalja sa najdužom i najsofisticiranijom istorijom na svetu, a bila je i deo nekih od najvećih carstava na svetu uključujući egipatsko, persijsko i romansko.

Sirijski narod bio je veoma druželjubiv, a redovno su se sastajali na pijacama koje su na pravi način oslikavale mentalitet Sirijaca. Danas ovakvi skupovi skoro da ne postoje.

VIDEO: Razoren Centar za naučna istraživanja u Siriji

Najveći gradovi Damask, Alepo i Homs pretrpeli su velike štete, a u njima se odvijaju najkrvaviji sukobi. Više od 500 hiljada Sirijaca je poginulo u sukobima dok je preko šest miliona izbeglo.

Vlada Bašara al Asada više puta je optužena da je u napadima koristila hemijsko oružje, a poslednji u nizu dogodio se 7. aprila. Nakon toga usledila je odmazda SAD, Velike Britanije i Francuske, koje su nedelju dana kasnije izvele vojnu intervenciju u Siriji.

Verovali ili ne, danas porušeni gradovi nekad su bili industrijski i komercijalni centri u Siriji dok ih nije uništio krvavi rat.

VIDEO: Evo kako Sirija prkosi Americi

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    18. april 2018 | 23:55

    Сатирање древних цивилизација почело је давно пре Сирије. Најпре су то биле Инке, Маје, древни Индијанци, па је онда зло прешло океан и наставило се преко нашег народа у правцу Блиског Истока. Злочинцима који постоје једва пар стотина година и који стварају нови светски (без)поредак сметају цивилизације чије се постојање мери десетинама векова. Где год су дошли као "пријатељи" проливале су се реке крви и суза.

  • Proka

    19. april 2018 | 06:03

    Gde zapad uvodi demokratiju po svojoj želji, tu život prestaje.

  • Riki kiki

    18. april 2018 | 23:00

    Ovo me podsjeca na yugu,isti scenario iste sotone umjesale prste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA