Dijabolik se uspešno skriva 25 godina, naslednik je "bosa nad bosovima": Policija i dalje juri najopasnijeg italijanskog mafijaša (FOTO) (VIDEO)

Poslednje ubistvo pištoljem koje je lično izvršio dogodilo se 1993. i radilo se o čuvenom smaknuću rivalskog mafijaša po naređenju Totoa Riine, tadašnjeg šefa sicilijanske mafije

  • 3

Italijanska policija uhapsila je danas 22 osumnjičena člana sicilijanske mafije u okviru operacije potrage za najtraženijim italijanskim mafijašem Mateom Mesinom Denarom.

Racije su sprovedene u provinciji Trapani u zapadnom delu Sicilije, a na meti su se našli članovi takozvane mreže "picini" što se odnosi na sistem šifrovanih poruka napisanih na papiru zbog kojih je Denaro i dalje u bekstvu.

Denaro (55) je u bekstvu od 1993. godine. Smatra se mogućim naslednikom "bosa nad bosovima" Salvatorea Toto Rina koji je prošle godine umro u zatvoru izdržavajući kaznu od 26 doživotnih robija.

Uhapšen jedan od najopasnijih mafijaša u Evropi: Vodi kriminalnu grupu, jaču i od čuvene Koze Nostre (FOTO)

OPASAN MAFIJAŠ

Priča o Mesini Denaru, poznatijem kao Dijabolik, počinje pištoljem koji je kao rođendanski poklon dobio za 14. rođendan, a zvaničnu karijeru ubice započeo sa 18 godina kada je ubio čoveka u procesu inicijacije za ulazak u očev klan.

- Mogao bih da ispunim celo groblje - navodno se prijateljima hvalio Mesina Denaro posle 50. ubistva.

Poslednje ubistvo pištoljem koje je lično izvršio dogodilo se 1993. i radilo se o čuvenom smaknuću rivalskog mafijaša po naređenju Totoa Rine, tadašnjeg šefa sicilijanske mafije. Kada ga je trudna devojka njegovog rivala molila da joj poštedi život, Mesina Denaro je odložio pištolj i zadavio je.

Mateo važi za jednog od najopasnijih mafijaša na svetu Foto: Wikipedia/DonCalo

Mesina Denaro danas ima 52 godine, a veruje se da je na čelo Koza nostre stigao 2006. nakon čuvenog hapšenja Bernarda Provencana u maloj kući na selu u kojoj se skrivao decenijama i odatle upravljao mafijaškim poslovima.

FBI smatra Mesinu Denara jednim od najvažnijih begunaca, kao i jednim od najvećih "svetskih sila" u globalnoj trgovini drogom.

POSEDUJE VELIKO BOGATSTVO

Uprkos činjenici da je bogatstvo Mesine Denara procenjeno na više od dve milijarde dolara zarađenih na unosnim poslovima sa južnoameričkim narkokartelima, njegovi lakeji su koristili šifre i poruke na papirima umesto modernih tehnologija. "Ovčije šifre" ostavljali su pastiri ispod teškog kamenja kraj polja gde su čuvali ovce.

- Slama je spremna - glasila je poruka koja je značila da treba obaviti prljavi posao.

Mateo je bekstvu preko 20 godina Foto: Wikipedia/Italian police

Sada kada su se glavni kontakti Mesine Denara našli iza rešetaka, policija se nada da će uspeti da istera begunca iz skrovišta. Više od tri puta u poslednjih pet godina policija je pretraživala područje u kojem je mislila da se Mesina Denaro, ali ga nisu nalazili.

Prošle godine sicilijanska policija zaplenila je imovinu vrednu 20 miliona evra, uključujući zasade maslina, udeo Mesine Denara u 43 kompanije i skoro 100 nekretnina.

DRŽAVA POTROŠILA MILIONE DA GA PRONAĐE

"Korijere dela sera" piše da je talijanska država potrošila milione evra kako bi ga pronašla.

Gotovo 200 policajaca i karabinjera radi na slučaju, a istragu vode tužilaštva u Palermu i Kaltaniseti. Razmena informacija se odvija na najvišem nivou, jer je preveliki strah da bi krtica mogla da ugrozi istragu.

Vlasti su koristile dronove, senzore toplote i policajce u civilu da bi ga otkrile, ali im je on ostao van domašaja.

Međutim, i bez toga je bilans istrage poražavajući: uhapšeni su Denarov brat, sestra, njen muž, njihova deca - praktično cela rodbina.

Ali, dok mu je porodica u zatvoru, Mateo Mesina Denaro je neuhvatljiv poput svog oca: Frančesko Mesina Denaro je dopao šaka policiji tek nakon što je 1998. umro od infarkta.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    19. april 2018 | 13:10

    Наравоученија,да са чиме год се бавиш,мораш да будеш паметнији од других,онда си цар

  • Petar M

    19. april 2018 | 13:30

    Dajte mu ministarstvo policije I sve ce kriminalce pohapsiti. Covek zna posao, pametan je I lukav, ko lisica.

  • Mostarac

    19. april 2018 | 23:15

    Covjek ima profil na fejsu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA