≫ 

Alfi Evans, beba za koju se moli ceo svet: Skinuli su je sa aparata za održavanja života, a sada je sud odbio poslednju šansu za njeno izlečenje (FOTO) (VIDEO)

Alfi Evans je maleni dečak od nepune dve godine, koji ima retku genetsku bolest zbog koje mu progresivno slabe mišići i koji se više od godinu dana nalazi u stanju kome

  • 3

Poslednjih nekoliko dana svetska javnost okupirana je slučajem malog Alfija Evansa (23 meseca), čiji roditelji se već mesecima bore sa britanskim zdravstvenim sistemom. Alfi ima retku genetsku bolest zbog koje mu progresivno slabe mišići, a u avgustu prošle godine pretpeo je i teško oštećenje mozga. Lekari su tada rekli da ne može biti izlečen i od tog momenta počela je borba roditelja da svoje dete pokušaju da spasu.

Britanski sudija Hejden, na vanrednom saslušanju održanom u utorak 24. aprila, zabranio je roditeljima da Alfija pošalju u Italiju u drugu bolnicu, koja se ponudila da nastavi sa njegovim lečenjem.

>>>Trudnicu (21) upucala trogodišnja ćerka: Devojčica uzela očev pištolj jer je mislila da je igračka

Dečja bolnica Alder Hej u Liverpulu u kojoj se maleni Alfi leči više od godinu dana otkad je dobio prvi napad, odlučila je da ga je skine s aparata za održavanje života nakon što je zaključila da bi nastavak lečenja bio ''uzaludan, bezobziran i nehuman'', pošto bi samo produžio dečakovu agoniju.

Advokat porodice Evans izložio je sudiji tezu da nije u najboljem interesu malog pacijenta da ostane u bolnici Alder Hej i da bi umesto toga trebalo da bude prevezen u Italiju, ali sudija Hejden usprotivio se tom predlogu, a svoju odluku obrazložio je tvrdnjom da bi let za Italiju mogao dodatno da pogorša njegovo stanje i izazove dalje ''kontinuirane napade zbog stimulacije'' koju uzrokuje let.

U ponedeljak je italijansko ministarstvo spoljnih poslova dalo Alfiju italijansko državljanstvo, u nadi da će to omogućiti što hitniji transport u Italiju, gde bi se moglo nastaviti lečenje. Hitni medicinski prevoz je već bio spreman i samo se čekala odluka suda.

Roditelji malog Alfija, Tom Evans i Kejt Džejms, oboje u ranim dvadesetim, uvereni su da će njihov sin uskoro umreti ako mu se ne dozvoli potencijalna eksperimentalna terapija u italijanskoj bolnici Bambino Gesu, povezanoj s Vatikanom.

Izgleda da je odlukom suda, svaka nada Alfijevih roditelja za nastavkom lečenja u Italiji ugašena, ali još uvek postoji mogućnost da ga barem odvedu kući, a roditelji su uložili i žalbu Apelacionom sudu.

Od februara je trajala borba roditelja sa bolnicom, da ne skidaju njihovog mališana sa respiratora, ali u ponedeljak se i to desilo. Ipak, mali Alfi izgleda želi da bori i dalje jer je nastavio da diše samostalno, a lekari su nastavili da mu daju kiseonik.

Roditelji su u nekom momentu naveli da su morali da mu daju veštačko disanje, nakon što su mu poplavele usne i vidno razočarani istakli da su učinili ono što bi trebalo da radi medicinsko osoblje, kako bi njihovo dete održali u životu.

BORBA SE NASTAVLJA I DANAS, RODITELJI SU SE ŽALILI APELACIONOM SUDU

Tom Evans i Kejt Džejms nezadovoljni odlukom koju je sud doneo u utorak, žalili su se Apelacionom sudu, gde bi danas popodne trebalo da budu saslušani.

- Alfi je zbunio lekare, kad je, nakon skidanja s respiratora, nastavio samostalno da diše - rekao je otac dečaka.

Kako je naveo, Apelacioni sud je prihvatio njihovu žalbu i poručio im da će za današnje saslušanje postaviti troje sudija.

Roditelji su uložili žalbu nakon što je njihov pravni tim saopštio da avio ambulanta čeka u blizini bolnice Adler Hej, spremna da malenog Alfija u svakom trenutku prebaci u Italiju.

KO JE ALFI EVANS?

Alfi Evans je maleni dečak od nepune dve godine, koji ima retku genetsku bolest zbog koje mu progresivno slabe mišići i koji se više od godinu dana nalazi u stanju kome. Do pre dva dana disao je uz pomoć respiratora, ali od kada je, odlukom suda, skinut sa aparata za disanje, Alfi za sada samostalno diše, a lekari su nastavili da mu daju kiseonk.

Kako su naveli roditelji, Alfi je za prvih sedam meseci svog života pokazo određeno kašnjenje u razvoju, ali su im lekari tada rekli da im je beba lenja.

Ipak, ispostavilo se da je Alfi zaista bolestan, dobio je infekciju u grudima koja je izazvala napade i u decembru 2016. godine prvi put je stavljen na aparate za disanje u bolnici Alder Hej.

Alfi se nalazi u bolnici zbog retke bolesti, sindroma propadanja mitohondrijske DNK.

Smatra se da je Alfie jedan od samo 16 osoba s ovom dijagnozom, a bolest uzrokuje nedostatak energije u mišićima, bubrezima i mozgu, što dovodi do propadanja mišića i oštećenja organa. Doktori su izjavili da se dečak zbog bolesti nalazi u poluvegetativnom stanju.

I PAPA SE UKLJUČIO U BORBU ZA ŽIVOT MALOG ALFIJA

Alfijev otac je posetio papu 18. aprila i molio ga tom prilikom da svojim uticajem pokuša da spasi dečaka.

Tom Evans zamolio je tada papu za azil u Italiji, kako bi Alfi mogao da se prebaci u bolnicu Bambino Gesu u Rimu. Dogovorili su njegov premeštaj, ali lekari liverpulske bolnice ne žele da puste dečaka, jer smatraju da bi mu premeštaj uzrokovao nepotrebnu patnju, a istu odluku je doneo i sud u utorak.

Papa Franja u ponedeljak je na Tviteru pružio podršku malenom borcu, napisavši da je dirnut molitvama i ogromnom solidarnošću za malog Alfija Evansa i da obnavlja svoj poziv da se posluša patnja njegovih roditelja i ispuni njihova želja za potragom za novim metodama lečenja.

VIDEO: Roditelji utvrđuju pol deteta uz pomoć aligatora

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nosmoking

    25. april 2018 | 12:35

    Strasno, sud ti zabrani da pokusas nesto u vezi sa ozdravljenjem i mogucnoscu zivota svoga deteta!!!

  • .

    25. april 2018 | 13:11

    Bože pomozi mu,greotica mala,zasluzuje da zivi,cuvaj ga boze

  • Ana

    25. april 2018 | 12:01

    Gospode podari zdravlja svakom detetu.A,tebi duso zelim puno,puno srece u zivotu i jos vise zdravlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA