Ovo su rukovanja velikih državnika koja su promenila svet: Jedno od njih dogodilo se danas i već piše novu istoriju (VIDEO)

Od Miterana i Kola do Barka Obame i Raula Kastra, ova rukovanja nikoga nisu ostavila ravnodušnim

  • 0

Lideri Severne i Južne Koreje Kim Džong Un i Mun Džae In sastali su se danas u selu Panmundžon. Ovaj susret je od velikog značaja za dve Koreje, a hrvatska agencija Hina tim povodom podseća na druga važna istorijska rukovanja, koja su obeležila period za nama.

Istorijski sastanak za pamćenje: Lider Severne i Južne Koreje zajedno preskakali granicu (FOTO) (VIDEO)

El-Sadat i Begin

Egipatski predsednik Anvar el-Sadat 19. novembra 1977. godine postaje prvi arapski šef države koji je posetio Izrael od osnivanja te države 1948. i brojnih ratova sa Arapima.

Stiže na aerodrom Lod, blizu Tel Aviva, u dvodnevnu posetu. Ispred aviona čekaju ga izraelski kolega Efraim Kacir i premijer Menahem Begin. Njih trojica se rukuju, jedva vidljivo iza gomile fotografa i obezbeđenja.

Istorijsko putovanje u Jerusalimu otvoriće put sporazumima u Kamp Davidu koji će u martu 1979. završiti potpisivanjem izraelsko-egipatskog mirovnog ugovora, prvog sklopljenog između Izraela i nekog od njegovih suseda.

Anvar el-Sadat žestoko je kritikovan u arapskom svetu zbog posete Izraelu i ubili su ga egipatski islamisti 1981. godine.

Miteran i Kol

Francoa Miteran i Helmut Kol, sa rukom u ruci u Duomonu slavili su francusko-nemačko prijateljstvo na tlu na kojem su njihove dve nacije nekada ratovale.

Bilo je to u septembru 1984. godine, 70 godina nakon početka Prvog svetskog rata. Miteran i Kol učestvuju na velikoj svečanosti u čast žrtvama. Nakon počasti odane poginulima čiji posmrtni ostaci leže u kosturnici, dvojica državnika stala su ispred odra pokrivenog nemačkom i francuskom zastavom.

Na kraju nemačke himne, Kol i Miteran uhvatili su se za ruke u simboličnom gestu iznad grobnice.

Arafat i Rabin

U Vašingtonu 13. septembra 1993. godine, izraelski premijer Jicak Rabin i palestinski zvaničnik Jaser Arafat, dva zakleta neprijatelja, pod okom američkog predsednika Bila Klintona "pečate" svoj težak savez.

Tog dana na travnjaku Bele kuće potpisana je Deklaracija o načelima palestinske autonomije u trajanju od pet godina, prethodno dogovorena u Oslu.

Klinton se okreće prema Rabinu i stikla mu ruku, a potom Arafatovu. Palestinski lider vidno oklevajući pruža ruku izraelskom premijeru. I Rabin kao da kratko okleva, ali prihvata pruženu ruku, izazvavši aplauz i uzvik prisutnih.

Danas još uvek nije pronađeno rešenje za izraelsko-palestinski sukob.

Kraljica Elizabeta i Mekginis

U simbolički nabijenom trenutku za mirovni proces u Severnoj Irskoj, britanska kraljica Elizabeta II sastaje se Martinom Mekginisom, nekadašnjim vrhovnim komandantom u paravojnoj Irskoj republikanskoj armiji.

IRA je želela da prekine britansku vladavinu pokrajinom i pripoji je Republici Irskoj. Mekginis je kasnije postao jedna od osoba koja je pomogla u pregovaranju oko prekida nasilja.

Mekginis, tada zamenik severnoirskog premijera rukovao se sa kraljicom tokom njene posete pokrajini 2012. godine.

Bio je to gest pomirenja koji bi nekada bio nezamisliv sa Mekginisovom militantnom prošlošću.

Obama i Raul Kastro

Američki predsednik Barak Obama neočekivano je pružio ruku kubanskom kolegi Raulu Kastru 2013. u Južnoj Africi na državnom ispraćaju Nelsonu Mandeli.

Na stadionu u Sovetu, Obama se upitio ka govornici kako bi održao govor i stiska usput ruke zvanicama, među kojima je Raul Kastro. Snimci južnoafričke televizije prikazuju kako razmenjuju i nekoliko reči.

Iako su dve zemlje prekinule diplomatske odnose 1961. i znale samo za neprijateljstva, nakon tog neplaniranog gesta uslediće neočekivano zbližavanje među nekadašnjim neprijateljima, kao i zvanična obnova diplomatskih odnosa.

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

Daljinac

(Telegraf.rs/Hina/vijesti.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA