Nikad više policije pred hrvatsku komemoraciju u Blajburgu: Na skupu specijalci i helikopteri, najavljen i kontraprotest (FOTO)

Austrijska policija najavljuje da će "masovno povećati svoje snage” na onome što evropski mediji nazivaju "najvećim neonacističkim skupom u Evropi", i da je i u kontaktu s hrvatskim MUP-om oko toga da li će im kao ispomoć doći i policajci iz RH

  • 10

Austrijski mediji javljaju da su ove godine prijavljena i dva kontraprotesta tokom "hrvatske komemoracije na Blajburgu", što se dogodilo prvi put u višedecenijskoj istoriji održavanja ovog kontroverznog skupa. Lokalne vlasti još nisu donele odluku da li će dati odobrenje za kontraproteste, ali njihova najava dodatno pokazuje koliko se situacija usijala oko ustaške proslave na Blajburgu.

Austrijska policija najavljuje da će "masovno povećati svoje snage” na onome što evropski mediji nazivaju "najvećim neonacističkim skupom u Evropi", i da je i u kontaktu s hrvatskim MUP-om oko toga da li će im kao ispomoć doći i policajci iz RH.

Stop hrvatskoj fašističkoj komemoraciji u Blajburgu: Austrijanci traže da se zabrani veličanje nacizma širom EU (FOTO)

NAJAVLJEN NIKAD VEĆI BROJ AUSTRIJSKIH POLICAJACA NA BLAJBURGU

ORF javlja da se "već danima čuju razni protesti protiv skupa koji mnogi smatraju fašističkom manifestacijom", dok austrijska policija ističe da je "u stanju spremnosti".

Usijala se situacija oko ustaške proslave na Blajburgu Foto: index.hr

Portparol koruške policije Rainer Dionisio nije hteo "iz taktičkih razloga" da precizira koliki će broj austrijskih policajaca biti prisutan 12. maja na Blajburgu, ali je bio jasan oko toga da će ih biti mnogo više nego prethodnih godina. Prvi put će na skupu biti prisutni i službenici Savezne agencije za strance i azil (BFA), koji imaju ovlašćenja da na licu mesta izreknu zabranu boravka u Austriji onima koji prekrše austrijske zakone. Policija će na Blajburg dovesti i specijalce i policijski helikopter, a biće tu i predstavnici državnog tužiteljstva. Video snimanje će se i ove godine ponoviti.

POČELO SUĐENJE MUŠKARCU KOJI JE LANI SLAVIO HITLERA NA BLAJBURGU

U četvrtak je na sudu u Klagenfurtu započeo proces protiv hrvatskog državljanina kog je austrijska policija prošle godine uhapsila zbog kršenja njihovog Zakona o zabrani nacističkih simbola na Blajburgu.

Uhapšeni je u kamere ORF-a između ostalog izjavio da je "Hitler bio dobar čovek koji je samo hteo da uvede red", a onda je navodno hitlerovski pozdravljao. Sud je odlučio da odloži nastavak procesa dok se ne utvrdi da li je optuženi hrvatski državljanin koristio nacistički ili pak ustaški pozdrav, koji u Austriji ipak nije još izričito zakonski zabranjen.

Daljinac

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Politicar

    27. april 2018 | 19:45

    Treba javno podrzati Austrijsku policiju i politiku protiv fasizma ,tu je nasa sansa da sada najzesce osudimo taj cin i da nasi jevreji lobiraju u izraelu i da zajednicki delujemo protiv hrvatskog povampirenog ustastva,da se lobira u svim zemljama koje su bile zrtve fasizma,i jasno reci e.u. da sa takvom susedskom drzavom mi nemozemo u e.u ,koja slavi blajburg i oluju u Kninu,podnistava Jasenovac ,i da se trazi od e.u. da osodi taj cin ili mi nema sta da trazimo u toj e.u.okrenuti se Rusiji i jasno reci Putinu ,Putine da li je Rusija uz Srbiju i i dali je spremna kao sto je Srbija spremna da brani Rusiju iako smo mali ali i taj mali deo je veliki za Rusiju,ako oni potvrde da ce Srbiju braniti ,okrenuti kormilar pravac Rusija!!!!!

  • HAHA

    27. april 2018 | 19:34

    ALI NIJE ZABRANJENA!!!!!!!!!!!!!!

  • Partizan

    27. april 2018 | 22:57

    Austrija je fašistička zemlja zato je primila sve te ustaše

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA