≫ 

Zagreva se situacija na Bliskom istoku: Izrael optužuje Iran da se tajno naoružava, a Teheran poručuje da je Netanijahu lažov (FOTO) (VIDEO)

Netanijahu je, u televizijskom obraćanju, rekao da je Izrael nedavno otkrio 55.000 dokumenata i 183 kompakt-diskova sa informacijama iz iranskih "nuklearnih arhiva"

  • 0

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je u utorak da Izrael ne želi rat sa Iranom, a to je poručio dan nakon što je objavio informacije za koje tvrdi da su dokazi o tajnim naporima Teherana da se nuklearno naoruža uprkos međunarodnom sporazumu o ograničenju programa Irana.

- Niko ne želi takav razvoj događaja. Iran je taj koji menja pravila u regionu - rekao je Netanijahu za CNN, u odgovoru na pitanje da li je Izrael spreman da uđe u rat protiv Irana, prenosi Rojters.

>>> Iranski mediji ismevaju "obaveštajno otkriće" izraelskog premijera, Tramp na korak od odluke o nuklearnom sporazumu sa Iranom

Netanijahu tvrdi da je njegova vlada došla do "pola tone" tajnih iranskih dokumenata o nuklearnom programu - Foto: Tanjug/AP

Netanijahu je u ponedeljak izjavio da je njegova vlada došla do "pola tone" tajnih iranskih dokumenata koji pokazuju da je Teheran imao program nuklearnog naoružanja.

On je to nazvao "velikim obaveštajnim dostignućem" i tvrdi da ta dokumenta pokazuju da je Iran lagao u vezi sa svojim nuklearnim ambicijama pre nego što je 2015. godine potpisao nuklearni sporazum sa svetskim silama.

S druge strane, Iran negira da je ikada težio da se opskrbi nuklearnim oružjem.

NETANIJAHU OBAVESTIO TRAMPA O IRANSKOM NUKLEARNOM PROGRAMU

Izraelski premijer informisao je predsednika SAD Donalda Trampa o dokazima o bivšem tajnom iranskom nuklearnom programu na sastanku u Vašingtonu održanom 5. marta, izjavio je neimenovani izraelski zvaničnik.

Tramp se složio da Izrael objavi tu informaciju pre 12. maja, do kada treba da odluči da li će povući SAD iz međunarodnog sporazuma sa Iranom postignutim 2015. godine, preneo je Rojters.

Netanijahu je, u televizijskom obraćanju, rekao da je Izrael nedavno otkrio 55.000 dokumenata i 183 kompakt-diskova sa informacijama iz iranskih "nuklearnih arhiva".

Govoreći na engleskom, možda imajući u vidu i međunarodnu javnost, izraelski premijer je rekao da je taj materijal pun okrivljujućih dokaza koji pokazuju da je iranski program, pod nazivom "Projekat Amad", imao za cilj razvijanje nuklearnog oružja.

Tramp je pohvalio Netanijahuovo predstavljanje dokumenata navodeći da je gledao deo tog predstavljanja i da je bilo "dobro".

Predsednik SAD je poručio da ponašanje Irana "jednostavno nije prihvatljiva situacija".

Tramp je, međutim, odbio da kaže da li će povući SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, ali je dodao da bi i dalje mogao, ukoliko se SAD povuku, da pregovara o "pravom sporazumu".

Američki predsednik naglasio je i da povlačenje SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma ne bi imalo negativan uticaj na njegove predstojeće razgovore o nukleranom oružju sa Severnom Korejom, navodi Rojters.

Izrael će podatke o Iranu podeliti sa Francuskom i Nemačkom - Foto: Tanjug/AP

IZRAEL ĆE PODATKE O IRANU PODELITI SA NEMAČKOM I FRANCUSKOM 

Premijer Izraela izjavio je da je razgovarao sa liderima Francuske i Nemačke i poručio da će Izrael poslati stručnjake kako bi podelio s tim zemljama svoje obaveštajne podatke o navodnim nuklearnim ambicijama Irana.

Kancelarija Netanijahua navela je u ponedeljak na Tviteru da će Izrael u narednim danima poslati stručne timove, koji će podaliti sa Nemačkom i Francuskom materijal, koji je Izrael prikupio o "naporima Irana da nabavi nuklearno oružje".

Kancelarija izraelskog premijera navodi i da je Netanijahu razgovarao o dokumentima izraelske obaveštajne službe i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, preneo je Rojters.

IRANSKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA TVRDI DA JE REČ O STARIM OPTUŽBAMA

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif izjavio je da su optužbe Izraela o nuklearnim ambicijama Teherana "stare optužbe", kojima se u prošlosti bavila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

- Predsednik Tramp skače na iznošenje starih tvrdnji, kojima se već bavila IAEA, kako bi poništio sporazum. Baš zgodno - naveo je Zarif u ponedeljak na svom nalogu na Tviteru.

Šef iranske diplomatije primetio je da su obaveštajni podaci o navodnim nuklearnim ambicijama Irana objavljeni uoči 12. maja, kada bi Tramp trebalo da donese odluku o tome da li će se povući iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, preneo je Rojters.

MSP IRANA: NETANIJAHU JE "OKORELI LAŽOV"

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su optužbe koje je izraelski premijer Benjamin Netanijahu u ponedeljak uveče izneo, delo "okorelog lažova kome manjkaju ideje".

Za Teheran su te tvrdnje "otrcane, beznačajne i sramne", navodi se u saopštenju.

- To su tvrdnje cionističkih čelnika koji ne vide druge načine da osiguraju opstanak svog nezakonitog režima, zasnovanog na lažima, nego da druge predstavljaju kao pretnju koristeći otrcani šarlatanizam iz vremena opšteg neznanja - saopštio je portparol iranskog Ministarstva Bahram Kasemi, prenosi iranski kanal Pres TV.

Iranci poručuju da je Netanijahu "okoreli lažov" - Foto: Tanjug/AP

MOGERINI: NETANIJAHU NIJE DOKAZAO DA IRAN KRŠI SPORAZUM

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini smatra da ne deluje da optužbe izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da je Teheran imao nuklearne ambicije pokazuju da Iran trenutno krši nuklearni sporazum iz 2015. godine.

- Ono što sam videla iz prvih izveštaja je da premijer Netanijahu nije doveo u pitanje postupanje Irana prema sporazumu - navela je Mogerini.

Ona je naglasila da, pre svega, Međunarodna agencija za atomsku energiju mora (IAEA) da proceni da li se Iran pridržava sporazuma.

- To je zbog toga što je IAEA jedina nepristrasna, međunarodna organizacija, koja je zadužena za nadgledanje nuklearnih obaveza Irana - rekla je Mogerini.

POMPEO: DOKUMENTA POKAZUJU DA JE IRAN LAGAO

Američki državni sekretar Majkl Pompeo izjavio je da tajna dokumenta o nuklearnom programu Irana, do kojih je došao Izrael, pokazuju da je Teheran lagao.

Pompeo je istakao da te informacije ukazuju da nuklearni sporazum, koji su potpisali Iran i šest svetskih sila 2015. godine, nije zasnovan na dobrim namerama, prenosi BBC.

- Dokumenta koja je dobio Izrael iz Irana pokazuju bez ikakve sumnje da iranski režim nije govorio istinu. Procenjujemo da su dokumenta koja smo razmotrili autentična - naveo je Pompeo u saopštenju.

Američki državni sekretar je naveo da SAD "procenjuju šta otkriće iranskih tajnih dokumenata znači za budućnost".

Pompeo: Dokumenta pokazuju da je Iran lagao - Foto: Tanjug/AP

AP dodaje da je Pompeo kazao da je "lično pregledao" mnoge od tih dokumenata.

Dokumenta pokazuju da je Iran "godinama imao tajni program nuklearnog oružja", istovremeno demantujući da želi da dođe do takve vrste oružja, naglasio je Pompeo.

- To znači da sporazum nije zasnovan na osnovama dobrih namera ili transparentnosti, već na lažima Irana - zaključio je Pompeo.

Pompeo je kazao da je "lično pregledao" mnoge od tih dokumenata - Foto: Tanjug/AP

BELA KUĆA: "NOVI I UBEDLJIVI DETALJI" O PROGRAMU IRANA

Bela kuća saopštila je da informacije koje je Izrael objavio o nuklearnom programu Irana pružaju "nove i ubedljive detalje" o naporima Teherana da razvije "nuklearno oružje koje može da nosi raketu".

- Ove činjenice su u skladu sa onim što Sjedinjene Američke Države odavno znaju: Iran je imao obiman, tajni program nuklearnog naoružanja koji je pokušao, neuspešno, da sakrije od sveta i sopstvenog naroda - navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters.

AP podseća da su obaveštajne službe u SAD i drugim zemljama ranije saopštile da je nuklearnim sporazumom sa Iranom iz 2015. zamrznut nuklearni program koji je Iran imao.

FRANCUSKA: INFORMACIJE IZRAELA O IRANU MOGLE BI DA BUDU OSNOVA ZA PRAĆENJE AKTIVNOSTI

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske saopštilo je da bi informacije koje je Izrael objavio o iranskom programu nuklearnog naoružanja mogle da budu osnova za dugoročno praćenje nuklearnih aktivnosti Teherana.

U ponedeljak objavljeni izrealski obaveštajni podaci delimično su potvrdili necivilnu prirodu programa koju su evropske sile otkrile 2002. godine, ali je to samo dokaz da je potrebno obezbediti da nuklearni sporazum sa Iranom i inspekcije UN ostanu na snazi, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

ZAPLENA ARHIVE MOŽE DA POMOGNE U ODVRAĆANJU ISIS-a OD IZRAELA

Ministar građevine u izraelskoj vladi Joav Galant izjavio je da dramatična zaplena arhive o iranskom nuklearnom programu može da pomogne u odvraćanju Islamske Republike od pokušaja da napadne Izrael.

Galant je rekao da svako ko je video obaveštajni uspeh, može da uvidi i vojne mogućnosti, preneo je AP.

Zaplena arhive može da pomogne u odvraćanju ISIS-a od napada na Izrael? - Foto: Tanjug/AP

PRAVOPISNA GREŠKA BELE KUĆE: IRAN IMAO ILI IMA NUKLEARNO ORUŽJE?

Bela kuća je nedugo posle objavljivanja opovrgla saopštenje o iranskom nuklearnom programu, navodeći da je mislila da je Iran imao aktivni nuklearni program pre potpisivanja sporazuma 2015. godine, a ne da ga ima sada.

U saopštenju koje je u ponedeljak poslala novinarima pres sekretarka Sara Hakbi Sanders, navedeno je da je zaplena iranskih dokumenata u skladu sa onim što SAD znaju dugo vremena da Iran ima robusan, tajni nuklearni program, preneo je AP.

S obzirom da su obaveštajne službe u SAD i inostranstvu navele da je 2015. Iran zamrzao svoj nuklearni program na veb sajtu Bele kuće postavljeno je izmenjeno saopštenje da je Teheran imao takav program.

Bela kuća je to nazvala pravopisnom greškom.

Pogledajte video:

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA