≫ 

Ova majka je jedina osoba na svetu koja boluje od dve neizlečive bolesti: Ima sina od 8 godina i još šest meseci života

Lek Imatinib, koji zvanično nije odobren od strane nacionalne zdravstvene službe, ima neželjene efekte kao što su prestanak rada srca i bubrega i unutrašnje krvarenje, ali je Džo spremna da rizikuje kako bi što duže bila sa svojim osmogodišnjim sinom

  • 2

Očajna majka iz Britanije, koja boluje od dve terminalne bolesti, sve svoje nade uložila je u jedan lek, nakon što su joj doktori dali samo šest meseci života.

Džo Smit (40) ima plućnu hipertenziju i rak limfocita, a srce može da joj otkaže svakog trenutka, piše Metro.

Smit je jedna u pet milijardi ljudi koja je obolela od dve terminalne bolesti, što je trenutno čini jedinom na svetu. Do skoro je uspevala da bolesti drži pod kontrolom, ali su nedavne analize pokazale da joj je srce u lošem stanju i prognoze za oporavak su mračne.

U Srbiji im ugradili implante, oni se vratili u Englesku, izvadili ih žiletima i predozirali se (FOTO)

Ona je sve svoje nade uložila u novi lek Imatinib i veruje da će joj on produžiti život malo.

Lek Imatinib, koji zvanično nije odobren od strane nacionalne zdravstvene službe, ima neželjene efekte kao što su prestanak rada srca i bubrega i unutrašnje krvarenje, ali je Džo spremna da rizikuje kako bi što duže bila sa svojim osmogodišnjim sinom.

- Ne očekujem da se bilo šta brzo promeni, ali želim da počnem terapiju - rekla je Džo.

Ovaj lek pokazao se kao efikasna terapija u lečenju hronične mijeloidne leukemije, a Džo se nada da će poboljšati i njeno stanje.

Džo je prvi put primetila da je postala umorna i isušena šest meseci nakon što je rodila sina Rudija u oktobru 2010. godine.

Otišla je kod doktora i žalila se da je trpela bolove u grudima i bila suviše iscrpljena da bi promenila pelene, hodala stepenicama ili namestila krevet.

Šanse da oboli od dve neizlečive bolesti su jedan prema pet milijardi Foto: Pixabay

Tada joj je dijagnostikovan PH, neizlečiva degenerativna bolest uzrokovana povećanim krvnim pritiskom koji sužava ili uništava plućne arterije.

U teškim slučajevima oštećuje desnu stranu srca, što otežava pumpanje krvi i kiseonika i dovodi do eventualnog prestanka rada srca.

Godinu dana kasnije rutinski skener otkrio je veliki tumor pored bubrega. Rekli su joj da boluje od raka limfocita, belih krvnih zrnaca koji se bore protiv infekcije.

Imala je operaciju da bi se tumor uklonio, a doktori su joj davali 50-50 posto šansi da preživi. Radioterapiju nisu joj prepisali jer je mogla da je ubije. Doktori su joj rekli da ne mogu da je stave na listu čekanja za transplantaciju srca i pluća, koji bi joj spasili život, jer ima i rak.

Džo se nada izlečenju uprkos lošim prognozama doktora Foto: Profimedia/Corbis

Borila se na sve načine da pronađe neku terapiju, čak je želela da ide i na Tajland da se leči, ali joj materijalna situacija to nije dozvoljavala.

Međutim, tokom 12 meseci njeno stanje je bilo stabilno i bolesti nisu napredovale.

Kada je u martu otišla na kontrolu, saznala je da joj se plućna hipertenzija pogoršala, dok njeno srce može da otkaže u svakom trenutku.

Kada se oseća dobro, koristi priliku da uživa sa svojim sinom, ali takvi trenuci su sve ređi. Doktori su joj dali samo šest meseci života, zbog čega je počela sa uzimanjem novog leka.

- Lek može da bude moj spasilac ili ubica. Ja se nadam da će me izlečiti - rekla je ona.

VIDEO: Dečak čudo: Doktori mu predvideli nekoliko sati, sada ima sedam godina i čeka operaciju koja će mu promeniti život

Daljinac

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majka

    7. maj 2018 | 08:31

    Želim ti sve najbolje i da pobediš bolest✊

  • sara

    9. maj 2018 | 10:36

    Mila, neka ti dragi Bog pomogne da ozdraviš i budeš sa svojim sinom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA