≫ 

Palestinski predsednik se izvinio Jevrejima zbog neprimerene izjave o holokaustu nakon žestokih kritika

Abas, koji je rano jutros ponovo izabran za lidera Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), osudio je antisemitizam i rekao da je holokaust "najgnusniji zločin u istoriji"

  • 4

Palestinski predsednik Mahmud Abas uputio je danas izvinjenje pošto je kritikovan za antisemitizam zbog toga što je nedavno u govoru sugerisao da je istorijski progon evropskih Jevreja bio izazvan njihovim ponašanjem.

Ako Abas umre, moglo bi da dođe do krvave bitke za njegovog naslednika

Abas, koji je rano jutros ponovo izabran za lidera Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), osudio je antisemitizam i rekao da je holokaust "najgnusniji zločin u istoriji", navedeno je u saopštenju njegove kancelarije u Ramali posle četvorodnevnog zasedanja PLO.

- Ako je moja izjava uvredila ljude, pogotovo ljude jevrejske vere, ja im se izvinjavam. Želeo bi da sve uverim da mi to nije bila namera i da ponovim puno poštovanje judaizma, kao i drugih monoteističkih religija - rekao je Abas.

Izjavu Mahmuda Abasa su osudili svi Foto: AP/Tanjug

LIBERMAN ODBACIO IZVINJENJE

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman odbacio je danas izvinjenje palestinskog predsednika Mahmuda Abasa zbog izjave kojom je sugerisao da je istorijski progon evropskih Jevreja bio izazvan njihovim ponašanjem.

Abas je rekao da mu nije bila namera da uvredi Jevreje.

- Abu Mazen (Abas) je nesretnik koji poriče Holokaus, koji je napisao doktorat o negiranju Holokausta i kasnije objavio knjigu o poricanju Holokausta - napisao je Liberman na svom Tviter nalogu.

Tako ga, kako je dodao, treba i tretirati.

- Njegova izvinjenje se ne prihvataju - poručio je izraelski ministar.

Nemački civili, pod nadzorom američkih vojnih bolničara, šetaju pored leševa 30 Jevrejki koje su umrle od gladi nakon što su ih nacisti primorali na marš preko Čehoslovačke dug 500 kilometara. Foto: Wikimedia Commons/U.S. National Archives and Records Administration

EU OSUDILA IZJAVU O HOLOKAUSTU

Evropska unija osudila je 2. maja "neprihvatljivom" izjavu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa o holokaustu, u kojoj je on sugerisao da je istorijski progon evropskih Jevreja bio izazvan njihovim ponašanjem.

- Govor palestinskog predsednika Mahmuda Abasa 30. aprila sadžao je neprihvatljive navode koje se tiču porekla holokausta i legitimiteta Izraela - kaže se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove, prenosi AP.

EU dodaje da će takva retorika ići naruku samo onima koji ne žele dvodržavno rešenje, a koje je, kako podseća, predsednik Abas više puta zagovarao.

- Antisemitizam nije samo pretnja za Jevreje već i osnovna pretnja našim otvorenim i liberalnim društvima - navodi se u saopštenju i dodaje da EU ostaje posvećena borbi protiv svakog oblika antisemitizma i pokušaja da se opravda ili trivijalizuje holokaust.

Jevreji napuštaju Varšavski geto nakon gušenja ustanka. Iza njih je oblak dima i vatre. Koračaju u smrt, a na licu mlade žene u mantilu se vidi da je toga svesna. Foto: Wikimedia Commons/Stroop Report

ISTO MISLI I NETANIJAHU

Izraelski premijer Bendžamin Netanijahu optužio je 2. maja palestinskog lidera Mahmuda Abasa za anti-semitizam i negiranje holokausta.

On je to učinio nakon što je Abas sugerisao u govoru da je istorijski progon evropskih Jevreja bio uzrokovan njihovim ponašanjem, prenosi Rojters.

- Čini se da onaj ko jednom negira Holokaust, uvek će negirati holokaust. Pozivam međunarodnu zajednicu da osudi teški anti-semitizam Abu Mazena (Abas), koji je odavno trebalo da nestane - napisao je Netanijahu na svom Tviteru.

Netanijahu ga je optužio za negiranje holokausta Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Šta se dešava u Sriji posle američkih bombi?

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lea

    4. maj 2018 | 14:36

    Najogavnije je sto mnoge grupe za podrsku Palestincima su u stvari nacisticke i antisemitske prirode. Nekad su levicari bili ti koji su podrzavali palestinsku stvar. Fa li su levicari izumrli ili su se stopili s desnicarima, nije mi jasno. Postoji na Fejsbuku grupa 'Moja Palestina' na srpskom, gde Srbi kroz antisemitske izjave u smislu - steta sto ih Hitler nije sve pobio - daju podrsku Palestincima. Da li zaista Palestincima treba takva podrska?

  • Miki

    4. maj 2018 | 16:30

    Ma da,70% zemlje srušeno a oni u kolo,muzika i to.Ludi kao i mi...

  • Srbin

    4. maj 2018 | 15:10

    Isti Toma Nikolic ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA