Zagrevanje pred predsedničke izbore: Opozicija u Turskoj formirala politički savez protiv Erdogana (FOTO)

Republikanska narodna partija (ĆP), glavna opoziciona stranka u Turskoj, imenovala je juče poslanika Muharema Indžea za protivkandidata turskom predsedniku Erdoganu na predstojećim predsedničkim izborima u toj zemlji

  • 1

U Turskoj su čelnici četiri opozicione stranke objavili danas da su formirali politički savez uoči izbora 24. juna, sa ciljem da on predstavlja razuman izazov Partiji pravde i razvoja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, navodi AP.

Navodi se da je poslanik glavne opozicione turske Republikanske narodne partije Bulent Tezdžan objavio formiranje "saveza nacije".

Ako Erdogan dobije ove izbore biće u prilici da vlada deset godina Foto: Tanjug/AP

AP navodi da je njegova stranka udružila snage sa novoosnovanom nacionalističkom Dobrom partijom, islamu naklonjenom Partijom sreće i Demokratskom partijom koja pripada desnom centru, kako bi pokušali da oslabe 16-godišnju dominaciju Erdoganove stranke u parlamentu.

Zašto Erdogan želi prevremene izbore? Diktator kojem je potrebna potpuna kontrola (FOTO) (VIDEO)

Turska će u junu izaći na prevremene predsedničke izbore Foto: Tanjug/AP

Navodi se da će ove četiri stranke izabrati sopstvene kandidate koji će se suprotstaviti Erdoganu na predsedničkim izborima, a kao savez će nastupiti na parlamentarnim izborima, koji su zakazani istog dana.

Republikanska narodna partija (CHP), glavna opoziciona stranka u Turskoj, imenovala je juče poslanika Muharema Indžea za protivkandidata turskom predsedniku Erdoganu na predstojećim predsedničkim izborima u toj zemlji.

Poslanik Muharem Indže biće protivkandidat turskom predsedniku Erdoganu Foto: Tanjug/AP

AP navodi da je Indže na kongresu ove sekularne stranke objavio kandidaturu i kazao da neće predstavljati samo njene pristalice, već svih 80 miliona stanovnika Turske.

Indže je, da bi simbolično pokazao da bi kao predsednik države bio neutralan, skinuo s odeće značku CHP i umesto nje zakačio značku sa turskom zastavom.

- Mi ćemo uspostaviti pravdu. Bićemo nepristrasni. Bićemo nezavisni - obećao je Indže, optuživši Erdogana za podrivanje demokratije.

Rojters podseća da CHP nikada nije pobedio Erdogana na izborima za njegovih deceniju i po na vlasti.

Indže na kongresu partije CHP objavio kandidaturu i kazao da neće predstavljati samo njene pristalice Foto: Tanjug/AP

- Depresivna vremena će biti okončana 24. juna - poručio je Indže hiljadama pristalica koji su mahali zastavama na mitingu u Ankari.

Indžea je na binu pozvao predsednik CHP Kemal Kilidždaroglu, koji je ranio izjavio da se neće kandidovati za šefa države, navodeći da šef stranke ne može u isto vreme da bude i predsednik države.

Agencije navode da je Indže poslanik turskog parlamenta od 2002, gde zastupa interese rodnog grada Jalove na zapadu zemlje i da je ovaj 54-godišnji bivši nastavnik fizike žestok kritičar Erdogana i njegove vladajuće Partije pravde i razvoja.

Opozicija je odlučila da postavi pravi izazov pred Erdogana Foto: Tanjug/AP

Navodi se da je jedan od najsrčanijih opozicionih poslanika i da se smatra da je kandidat koji će biti u stanju da odgovori na žestoku retoriku koju Erdogan često koristi, istovremeno osiguravajući podršku i stranačke baze i konzervativnih i desničarskih glasača.

Indže se obraća pristalicama u Ankari Foto: Tanjug/AP

Prema navodima agencija, najveći izazov po Erdogana možda ipak neće biti Indže i CHP, već bivši turski ministar unutrašnjih poslova Meral Aksener. On je prošle godine osnovao nacionalističku Dobru partiju (Iyi) nakon raskida sa Partijom nacionalističkog pokreta, koja podržava Erdogana.

Postoje spekulacije da bi CHP u drugom krugu glasanja mogao da povuče svog kandidata Indžea i podrži Aksenera.

Parlamentarni i predsednički izbori u Turskoj, prvobitno planirani za novembar 2019. godine, pomereni su više od godinu dana unapred i zakani za 24. jun ove godine.

Erdogan i dalje u Turskoj ima veliku podršku, a analitičari očekuju da će dobiti ove izbore Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA