Da li smo na korak od velike svetske krize, možda i rata? Tramp odlučuje o sporazumu sa Iranom, neko očajnički želi da on bude prekinut (FOTO) (VIDEO)

"Tramp je poznat po nepredvidljivosti i mogao bi iznenaditi javnost, uprkos činjenici da je prošlog meseca sporazum s Iranom nazvao ludim i smešnim"

  • 4

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je u ponedeljak da će objaviti danas odluku o tome da li će se SAD povući iz sporazuma šest svetskih sila i Irana, kojim se Teheran 2015. godine obavezao da će obustaviti nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija. Iako je odluku trebalo da donese do 12. maja, američki predsednik odlučio je da ubrza stvari, a odluka o ostajanju u sporazumu bila bi iznenađujuća.

Tramp je na Tviteru naveo da će odluku saopštiti u 14 sati po lokalnom vremenu, u 20 časova po našem vremenu, i da će se obratiti iz Bele kuće. Američki predsednik je ranije zapretio da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma tako što neće produžiti važenje ukinutih sankcija Iranu, što ističe 12. maja, osim ako evropske države potpisnice ne poprave, kako je rekao, "mane" tog sporazuma.

Zbog čega je Trampov najveći neprijatelj Iran kojem stalno preti? Makron je došao u posetu SAD kako bi smirio situaciju (FOTO) (VIDEO)

POSETA MAKRONA I SMIRIVANJE SITUACIJE

Predsednik SAD tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona krajem aprila izjavio je da će se Teheran suočiti sa "većim problemima nego ikada" ukoliko ponovo pokrene svoj nuklearni program, a nuklearni dogovor s Iranom nazvao "ludim".

Francuskom predsedniku jedna od misija je bila da Trampa privoli da ostane pri sporazumu Foto: Tanjug / AP

- Oni (Iran) će imati veće probleme nego što su ikada ranije imali - poručio je Tramp tada tokom obraćanja medijima na početku posete Beloj kući predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Rojters prenosi da je Makron novinarima rekao da želi da "obuzda Iran u regionu". Predsednik SAD je, međutim, sugerisao i da bi on i francuski predsednik uskoro mogli da približe stavove o iranskom nuklearnom sporazumu.

Pričalo se da je jedan od ciljeva Makronove posete taj da ubedi Trampa da ostane u nuklearnom sporazumu sa Iranom. Ipak, nakon završene posete, Makron je izjavio da nije uspeo da ubedi Trampa da ne odustaje od sporazuma.

EU UJEDINJENA

Francuska, Velika Britanija i Nemačka će ostati u nuklearnom sporazumu sa Iranom, nevezano za odluku SAD, jer je to najbolji način da se izbegne širenje nuklearnog oružja, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Ledrijan.

On je tokom zajedničke konferencije za novinare sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajko Masom u Berlinu rekao da su Francuska, Nemačka i Velika Britanija odlučne u tome da sačuvaju sporazum sa Iranom, i da je to pravi način za sprečavanje Teherana da dobije nuklearno oružje.

Nukelarna elektrana u Iranu Foto: Tanjug / AP

Mas je izjavio da Nemačka ne vidi bilo kakav razlog da se odustane od sporazuma pod nazivom Zajednički sveobuhvatni plan rada, koji je Iran 2015. godine potpisao sa šest svetskih sila, i da će učiniti sve da se taj sporazum održi.

- Nastavićemo da verujemo da ovaj sporazum čini svet bezbednijim i da bi svet bez sporazuma bio manje bezbedan. Plašimo se da bi neuspjeh sporazuma rezultirao eskalacijom - zaključio je Mas.

VEZA SIRIJE I IRANA

Dr Jozef Braml, stručnjak za SAD Nemačkog društva za spoljnu politiku i autor knjige "Trampova Amerika – na račun slobode", u intervjuu za DW naveo je svoje mišljenje na temu odnosa SAD i Irana. Još pre američkog bombardovanja Sirije, on je bio uveren da će SAD izvesti vazdušne udare sredinom aprila.

- Pre svega bi Iran trebalo da bude spreman, jer je on i iz drugih razloga na nišanu SAD. One snage koje u Siriji podržava Iran - te će verovatno i biti bombardovane. SAD bi mogle da preseku i vazdušni most tih trupa koji se delom proteže i nad iračkim vazdušnim prostorom - rekao je Braml.

U pozadini američke rakete padaju na Siriju Foto-montaža: Tanjug/AP

Naveo je da je Sirija zapravo samo sporedno ratište u sukobu koji Amerika ima sa Iranom.

- Mislim da je Sirija za SAD zaista samo sporedno ratište u sukobu sa Iranom. Sada predstoji istupanje iz nuklearnog sporazuma u maju, i onda će se konflikt zaoštriti. Mešanje Irana u Siriji bi moglo da posluži kao moralno i geostrateško opravdanje za njihov postupak. Ne smemo zaboraviti ni da je Tramp nedavno kritičara Irana Džona Boltona postavio za savetnika za nacionalnu bezbednost. Ja to vrlo ozbiljno shvatam - rekao je on.

CNN takođe piše da bi povlačenje iz nuklearnog sporazuma moglo dovesti do opasne globalne krize, a u najgorem slučaju i do rata s Iranom.

- S obzirom na to da Tramp više deluje prema vlastitom instinktu nego što razmišlja o odnosima sa saveznicima ili geopolitičkim posledicama, ne iznenađuje što većina smatra da će se povući iz dogovora. Očito je da, osim ako se nešto promeni u sledećih nekoliko dana, predsednik neće ukinuti sankcije Iranu - izjavio je evropski diplomata, prenosi CNN-ov Džim Skuto.

- Međutim, Tramp je poznat po nepredvidljivosti i mogao bi iznenaditi javnost, uprkos činjenici da je prošlog meseca sporazum s Iranom nazvao ludim i smešnim. Ako se ipak odluči da se povuče iz sporazuma, to će biti zato što ga smatra najgorim sporazumom u istoriji.

Slavlje na ulicama Irana nakon potpisivanja sporazuma 2015. Foto: Tanjug/AP

DA LI JE OVO PRAVI RAZLOG POVLAČENJA IZ SPORAZUMA?

Novinari Mark Tovsend i Džulijan Borger objavili su da su Truampovi pomoćnici unajmili privatnu izraelsku obaveštajnu agenciju da nađe inkrimišuće informacije o službenicima Obamine administracije koji su bili upleteni u pregovore o iranskom nuklearnom sporazumu, u pokušaju da diskredituju sporazum, piše CNN-ov analitičar Džon Kirbi, bivši službenik američke ratne mornarice i nekadašnji portparol ministarstava Obamine administracije.

U subotnjem izdanju Gardijana/Observera objavljena je priča da su Trampovi pomoćnici unajmili privatnu izraelsku obaveštajnu agenciju "Black Cube" u pokušaju raskidanja iranskog nuklearnog sporazuma, prenosi hrvatski Index. Prema toj priči, "Black Cube" je trebalo da istraži privatne živote i političke karijere Bena Rodsa, Obaminog zamenika savetnika za nacionalnu bezbednost, i Kolina Kala, savetnika bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena.

Novinar njujorkera Ronan Farou citirao je izvore koji su ispričali drugačiju priču i naveli da "Black Cube" nisu unajmili Trampovi pomoćnici, već privatni klijent s trgovinskim interesima povezanim sa sankcijama nametnutim Iranu. Obaveštajna agencija objavila je u izjavi:

"Black Cube nema nikakve veze s Trampovom administracijom, njegovim pomoćnicima, bilo kim bliskim administraciji ili iranskom nuklearnom sporazumu. Svako tko tvrdi drugačije, vara svoje čitaoce i gledaoce".

Očigledno je šta Iranci misle o američkom predsedniku Foto: Tanjug/AP

U svakom slučaju, agenti su navodno trebali da istraže veze Rodesa i Kala s lobistima prijateljski nastrojenima prema Iranu, zatim lične i političke dobiti koje su mogli ostvariti zbog nuklearnog sporazuma, i bilo kakvo nedozvoljeno otkrivanje osetljivih informacija do kojeg je moglo doći zbog odbrane sporazuma, piše Kirbi i pita se: "Koliko očajni morate biti da koristite ovakav napad za raskidanje iranskog sporazuma? Vrlo očajni, očito".

"Definitivno ne možete tvrditi da se Iran ne drži sporazuma. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) već tri godine potvrđuje da Iran poštuje sporazum", piše Kirbi.

REAKCIJA IRANA

Iranski predsednik Hasan Rohani upozorio je američkog lidera da bi povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom bilo "istorijska greška".

- Ako izaberu da se povuku iz nuklearnog sporazuma, uskoro će shvatiti da će ta odluka biti njihova istorijska greška - rekao je Rohani u gradu Sabzevaru.

Predsednik Irana Foto: Tanjug/AP

On je takođe izneo uveravanja građanima da, nezavisno od Trampove odluke, "sledeće nedelje neće biti promene u njihovim životima".

IRANSKI NUKLEARNI SPORAZUM

Zajednički sveobuhvatni plan akcije poznatiji kao iranski nuklearni sporazum, dogovor je koji je potpisan 14. jula 2015. godine nakon 20 meseci i šest rundi pregovora. Ugovor je potpisan između Irana i grupe zemalja P5+1, među kojima su stalne članice Saveta bezbednosti UN, SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka.

Cilj sporazuma je da se Iran spreči da dobije nuklearno oružje, i svojim potpisom Teheran se obavezao da će ograničiti svoj nuklearni program. Iran je nuklearni program počeo da razvija 1950-ih godina i uspostavljen je uz američku pomoć, pre nego što je revolucija 1979. godine okončala savez Zapada i Teherana.

Pogledajte video:

VIDEO: KNJIGA O TRAMPU: Delo Majkla Vulfa koje je izazvalo kontraverze u svetu

(Telegraf.rs / L.C.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    8. maj 2018 | 15:47

    KAD LETIS PREKO IRANA PROSTO TE ZAPAHNE MIRIS NAFTE A DOLE BUSOTINE,RAFINERIJE I MILIJARDE DOLARA GODIDNJE I KO MOZE TOJ LEPOTI ODOLETI JOS AKO JE MOCAN KAO TRAMP-MORACE IM UVESTI ,DEMOKRATIJU,!!!!!!

  • Karl

    8. maj 2018 | 15:28

    Navukli se na miris krvi, pa im je svakim danom sve potrebnija, kao droga.

  • Srboljub

    8. maj 2018 | 20:51

    Tramp- Hitler. A sada da spasu Irance kao Libijce i Sirijce i Avganistan. Gde god su Amerikanci intervenisali ostaje samo pepeo i jad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA