Amerikance koje je oslobodila Severna Koreja dočekao Tramp i tom prilikom se posebno zahvalio jednoj osobi (FOTO) (VIDEO)

Vojni avion sa trojicom oslobođenih Amerikanaca sleteo je u vojnu bazu u blizini Vašingtona usred noći, u 2:42 sata po lokalnom vremenu

  • 1

Vojni avion u kom se nalaze trojica Amerikanaca koje je oslobodila Severna Koreja sleteo je rano jutros u vojnu bazu u blizini Vašingtona, a američki predsednik Donald Tramp koji ih je dočekao izjavio je da se SAD zahvaljuju severnokorejskom lideru.

- Želimo da zahvalimo Kim Džon-unu - rekao je Tramp pozdravljajući oslobođene Amerikance. On je istakao da je ovo "posebna noć za tu trojicu zaista izuzetnih ljudi".

Tramp potvrdio: Severna Koreja oslobodila trojicu američkih zatvorenika

Prethodno su Tramp i prva dama Melanija ušli u avion da pozdrave Kima Donga Čula, Kima Haka Soka i Tonija Kima.

"Boing C-40" sleteo je u bazu "Endrjuz" u 2:42 sata po lokalnom vremenu, a ispred letelice je razvijena velika američka zastava između dva vatrogasna vozila.

Bivši pritvorenici će biti prebačeni u Nacionalni vojni medicinski centar gde će biti dodatno pregledani, saopštila je Bela kuća.

Oni su oslobođeni pre oko 20 sati, prilikom posete američkog državnog sekretara Majka Pompea Severnoj Koreji.

Tramp i Melanija su dočekali trojicu Amerikanaca koji su se vratili iz Severne Koreje Foto: Tanjug/AP

KO SU AMERIKANCI KOJE JE OSLOBODILA SEVERNA KOREJA?

Državni sekretar SAD Majk Pompeo napustio je juče Severnu Koreju sa trojicom američkih državljana, koji su oslobođeni iz pritvora u toj zemlji uoči predstojećeg susreta lidera SAD i Severne Koreje, Donalda Trampa i Kim Džong Una.

AP je objavio profile trojice Amerikanaca navodeći da su uhapšeni zbog navodnih "subverzivnih aktivnosti, špijunaže i drugih neprijateljskih akcija".

U pritvoru je najviše vremena proveo Kim Dong-čul, američki državljanin, rođen u Južnoj Koreji, koji je uhapšen 2. oktobra 2015. godine.

Pre hapšenja, Kim (64) je vodio kompaniju u Specijalnoj ekonomskoj zoni Rason na severoistoku Severne Koreje, navode severnokorejski državni mediji.

Tramp se pozdravio sa svima i zahvalio se jednoj osobi Foto: Tanjug/AP

On je osuđen na 10 godina zatvora i prinudni rad u aprilu 2016. godine zbog navodne subverzije društvenog sistema Severne Koreje i špijunaže.

Pre nego što mu je izrečena kazna, bivši građanin Virdžinije javno se izvinio za klevetu protiv severnokorejskog rukovostva, prikupljanje i prosleđivanje poverljivih informacija Južnoj Koreji i pridruživanje prljavoj kampanji protiv stanja ljudskih prava u Severnoj Koreji.

U aprilu 2017. godine na aerodromu u Pjongjangu uhapšen je i Toni Kim, koji je poznat i po svom korejskom imenu Kim Sang-duk, zbog, kako je navela severnokorejska novinska agencija KCNA, počinjenih "krivičnih neprijateljskih dela u cilju prevrata" u Severnoj Koreji.

Tramp je bio u društvu svoje supruge Melanije Foto: Tanjug/AP

KCNA, međutim, nije navela kakva je tačno krivična dela Kim navodno počinjeno. Predavao je knjigovodstvo na Univerzitetu nauke i tehnologije u Pjongjangu, jedinom univerzitetu u Severnoj Koreji koji se finansira iz privatnih sredstava.

Univerzitet je negirao da njegovo zadržavanje u pritvoru ima ikakve veze s njegovim radom u toj ustanovi. Kim je prethodno je predavao korejski jezik na jednom univerzitetu u kineskom gradu Janđi.

Poslednji je, 6. maja 2017, uhapšen Kim Hak-song, koji je radio na razvoju poljoprivrede na eksperimentanoj farmi, kojom je rukovodio Univerzitet auke i tehonologije u Pjongjangu.

Amerikanci koji su bili zarobljeni u Severnoj Koreji izlaze iz aviona Foto: Tanjug/AP

Prema navodima KCNA, on je uhapšen zbog angažovanja u neprijateljskim akcijama protiv Severne Koreje, ali nije precizirano o kakvim akcijama je reč.

KCNA, takođe, ne navodi da li je njegov slučaj povezan s slučajem Tonija Kima. Univerzitet je, takođe, naveo da zadržavanje u pritvoru Kim Hak-songa nije povezano s njegovim radom u toj ustanovi.

AP napominje da nije poznato da li su Toni Kim i Kim Hak-song zvanično osuđeni.

Pogledajte video:

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA