Kriza na Bliskom istoku: Da li Evropa može da spasi iranski nuklearni sporazum? (VIDEO)

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je u utorak da će Iran ostati veran sporazumu iz 2015. godine, uprkos odluci američkog predsednika Donalda Trampa da ga napusti, i dodao da Evropa ima "ograničene mogućnosti" da zaštiti taj sporazum

  • 7

Evropske zemlje nemoćne su da spasu nuklearni sporazum sa Iranom, nakon odluke SAD da se iz njega povuku, izjavio je zamenik šefa elitne iranske Revolucionarne garde, brigadni general Husein Salami.

- Evropa ne može nezavisno da se ponaša u vezi nuklearnog sporazuma - rekao je on povodom najava Velike Britanije, Francuske i Nemačke da će ostati privržene sporazumu, prenosi Rojters.

>>> Sve podseća na scenario iz Iraka: Tramp objavio da se povlače iz iranskog sporazuma, odmah skočile akcije firmi za naoružanje (FOTO) (VIDEO)

Iranski predsednik Hasan Rohani poručio da će Iran ostati veran sporazumu iz 2015. godine - Foto: Tanjug / AP

- Iranski neprijatelji ne traže vojnu konfrontaciju, oni žele da pritiskaju našu zemlju ekonomskom izolacijom. Otpor je jedini način da se suprotstavimo ovim neprijateljima, ne diplomatijom - rekao je Salami.

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je u utorak da će Iran ostati veran sporazumu iz 2015. godine, uprkos odluci američkog predsednika Donalda Trampa da ga napusti, i dodao da Evropa ima "ograničene mogućnosti" da zaštiti taj sporazum.

TRAMPOVA ODLUKA O SPORAZUMU SA IRANOM JE GREŠKA

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je kao grešku odluku predsednika SAD Donalda Trampa o napuštanju nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Donald Tramp doneo je odluku da SAD napuste nuklearni sporazum sa Iranom - Foto: Tanjug/AP/Pixabay

Makron je, tokom posete Nemačkoj, za dva nemačka medija rekao da nuklearni sporazum, koji su 2015. svetske sile postigle sa Iranom, treba da bude dopunjen, ali je istakao da taj sporazum predstavlja "najbolji način da se kontroliše odbrambena nuklearna aktivnost Irana", prenosi AP.

- Žalim zbog odluke američkog predsednika. Mislim da je to greška - rekao je francuski predsednik za DW TV i ARD.

Američka agencija podseća da je Tramp nedavno Makrona počastvovao primivši ga u prvu državnu posetu jednog stranog lidera čiji je domaćin bio otkako je izabran na čelo SAD.

Makron je razgovarao sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, izrazivši rešenost Francuske da zadrži na snazi nuklearni sporazum iz kojeg se Tramp povukao.

MAKRON ROHANIJU: PRIDRŽAVAJTE SE ODREDBI SPORAZUMA IZ 2015.

Emanuel Makron pozvao je predsednika Irana Hasana Rohanija da se pridruži Francuskoj, Britaniji i Nemačkoj u pridržavanju odredbi nuklearnog sporazuma, koji su postigli 2015. godine, uprkos odluci američkog predsednika Donalda Trampa da se povuče iz tog sporazuma.

Rohani je Makronu u telefonskom razgovoru rekao da Evropa ima "ograničenu mogućnost" da sačuva nuklearni sporazum sa Teheranom.

U razgovoru sa Rohanijem, dan nakon što je Tramp saopštio da se SAD jednostrano povlače iz sporazuma i da će ponovo uvesti sankcije Iranu, Makron je poručio da je njegov cilj očuvanje regionalne stabilnosti, prenosi Rojters.

Makron pozvao Rohanija da se pridržava odredbi sporazuma iz 2015. godine - Foto: Tanjug/AP

- Francuski predsednik je naglasio spremnost Francuske da nastavi da sprovodi nuklearni sporazum sa Iranom u svim aspektima. On je istakao da je važno da Iran učini isto - saopštila je Jelisejska palata nakon razgovora Makrona i Rohanija.

Dva predsednika su se, navodi se u saopštenju, dogovorila da "nastave zajednički rad sa svim relevantnim zemljama u cilju primene nuklearnog sporazuma i očuvanja regionalne stabilnosti".

U dugoročnijem smislu, Makron je podvukao nameru da održi šire razgovore sa svim relevantnim stranama o razvoju nuklearnog programa Irana posle 2025. godine, kada ističu ključni elementi sadašnjeg sporazuma, kao i o iranskom programu balističkih raketa i širim bliskoistočnim pitanjima.

Rohani je Makronu rekao da "u trenutnim okolnostima, Evropa ima veoma ograničenu mogućnost da sačuva nuklearni sporazum i mora, što pre, da jasno iznese svoj stav i saopšti svoje namere u pogledu obaveza koje ima", prenosi iranska agencija ISNA.

Iranski predsednik je francuskom kolegi rekao i da prava koja Iran ima u skladu sa sporazumom, a koja su vezana za prodaju nafte, bankarstvo, investicije i osiguranje, moraju biti "garantovana" na transparentan i jasan način.

Strane kompanije koje imaju ugovore sa Iranom takođe moraju da saopšte svoju odluku nakon Trampovog povlačenja iz sporazuma, rekao je Rohani Makronu.

Prema rečima iranskog predsednika, Iran je ispunio svoje obaveze iz sporazuma i nikada nije obogaćivao uranijum za program naoružanja.

- Uprkos onome šta Tramp misli, obogaćivanje u Iranu nikada nije sporovođeno radi proizvodnje nuklearnog oružja, već u naučne i tehničke svrhe - rekao je Rohani Makronu.

Jelisejska palata je, posle njihovog današnjeg razgovora, u saopštenju navela da se očekuje da će se ministri spoljnih poslova Francuske i Irana uskoro sastati kako bi nastavili razgovore.

Posle Trampove odluke, evropski saveznici nastoje da pronađu način da sačuvaju elemente sporazuma koji ograničavaju sposobnost Irana da obogaćuje uranijum i, istovremeno, da zaštite poslovne interese uspostavljene u Iranu otkako su sankcije ukinute nakon što je 2015. postignut nuklearni sporazum.

- Sporazumu nije došao kraj. Amerikanci se povlače iz sporazuma, ali je sporazum još na snazi - izjavio je ranije šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijan.

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijan poručuje da sporazumu nije došao kraj - Foto: Wikimedia/Flickr/Jim Mattis

TRAMP BRANI ODLUKU O IZLASKU IZ SPORAZUMA, IRAN IMA PLAN

Dok američki predsednik brani svoju odluku da se povuče iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, portparol iranske vlade kaže da je Teheran pripremio plan kako bi odgovorio na izlazak SAD iz sporazuma.

Tramp je na sastanku kabineta branio odluku da se SAD povuku iz sporazuma, navodeći da su "haos i smrt" svuda gde je Iran umešan.

Predsednik SAD je rekao da je otvoren za pregovore o novom sporazumu sa Iranom, ali je poručio da će SAD, "ili da sačine sporazum zaista dobar po svet, ili ga neće ni sačiniti".

Tramp tvrdi da je sporazum sa Iranom jednostran i da bi doveo do širenja nuklearnog naoružanja - Foto: Tanjug/AP

On tvrdi da je sporazum sa Iranom jednostran i da bi doveo do širenja nuklearnog naoružanja, prenosi AP.

Portparol iranske vlade Mohamad Baker Nobaht rekao je da je iranska Organizacija za upravljanje i planiranje pripremila plan, koji je u skladu sa uslovima američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma, preneo je Rojters pozivajući se na iransku agenciju IRNA.

On nije naveo detalje tog plana.

Iranska vlada je odredila budžetska sredstva da odgovori na razlilčite scenarije, u vezi sa nuklarnim sporazumom, dodao je Baker Nobaht.

Upozorio je da će odluka Trampa da se SAD povuku iz sporazuma dovesti do gubitka poverenja međunarodne zajednice u SAD.

- Danas nijedna zemlja ne može da koordinira svoj plan na osnovu pouzdanosti da će postići dogovor sa Amerikom - poručio je on.

VIDEO: Šta se dešava u Sriji posle američkih bombi?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    10. maj 2018 | 12:04

    RAT PROTIV IRANA ZNACIO BI HAOS NA BERZAMA -HAOS I SVETSKU EKONOMSKU KRIZU!! ZAMISLITE PERZIJSKI ZALIV ZATVOREN BEZ TRGOVINE NAFTOM !!! APOKALIPSA!!

  • Raska

    10. maj 2018 | 13:06

    Sta li hoce ovaj francuski prcopevac? Sta li mu se cini.

  • Tig

    10. maj 2018 | 12:39

    Evropa svuda voli da zabija nos i gde joj nije mesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA