≫ 

Tramp saopštio da SAD izlaze iz nuklearnog sporazuma sa Iranom

Cilj sporazuma je da se Iran spreči da dobije nuklearno oružje, i svojim potpisom Teheran se obavezao da će ograničiti svoj nuklearni program

  • 25

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da SAD izlaze iz sporazuma o nuklearnom naoružanju sa Iranom, koje su potpisale zajedno sa UN-om, Rusijom, Kinom, Francuskom, Velikom Britanijom i Nemačkom 2015. godine.

Da li smo na korak od velike svetske krize, možda i rata? Tramp odlučuje o sporazumu sa Iranom, neko očajnički želi da on bude prekinut (FOTO) (VIDEO)

– Jasno je da SAD ne mogu da spreče iransku nuklearnu bombu sa sadašnjim sporazumom – rekao je Tramp, prenosi Rojters.

Amerika, istakao je, neće biti "talac nuklearne ucene" i neće dozvoliti da se režim koji uzvikuje "Smrt Americi" domogne nuklearnog oružja.

Odluku o povlačenju iz sporazuma je, napomenuo je, doneo nakon konsultacija sa saveznicima SAD.

Američki predsednik je sporazum o ograničavanju nuklearnih aktivnosti Irana, koji je šest svetskih sila s Teheranom postiglo 2015, nazvao "suštinski manjkavim", i "užasnim, jednostranim sporazumom" zasnovanim na lažima, prenosi AP.

Kako je naveo, "kada bi se dozvolilo da sporazum sa Iranom ostane na snazi, uskoro bi počela trka u nuklearnom naoružanju na Bliskom istoku".

Konstruktivni sporazum je, dodao je, lako mogao biti postignut u to vreme, ali - nije.

Nuklearni sporazum sa Iranom je, rekao je predsednik SAD, trebalo da štiti SAD i saveznike, ali je omogućio Iranu da nastavi da obogaćuje uranijum.

Foto: Tanjug/AP

– Nijedna akcija koju je Iran preduzeo nije bila opasnija nego težnja te zemlje da se opskrbi nuklearnim oružjem – istakao je Tramp.

Rekao je i da sporazum sa Iranom nema adekvatne mehanizme za sprečavanje varanja.

Prema njegovim rečima, nuklearni sporazum sa Iranom ne ograničava iranske destabilizujuće aktivnosti, uključujući podršku terorizmu.

Tramp je, takođe, u obraćanju iz Bele kuće, Iran nazvao "režimom velikog terora".

Iako je Tramp odluku trebalo da dodnese do 12. maja, sinoć je na Tviteru napisao da će u 14 časova po lokalnom vremenu saopštiti odluku.

Tramp je tokom kampanje i predsedničkog mandata ovaj sporazum okarakterisao kao jedan od najgorih ikada sklopljenih, a u januaru je postavio ultimatum Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj, navodeći da moraju da se usaglase o popravljanju onoga što SAD vide kao "mane" tog sporazuma, u suprotnom će odbiti da produži smanjenje sankcija njegove zemlje.

Cilj sporazuma je da se Iran spreči da dobije nuklearno oružje, i svojim potpisom Teheran se obavezao da će ograničiti svoj nuklearni program. Iran je nuklearni program počeo da razvija 1950-ih godina i uspostavljen je uz američku pomoć, pre nego što je revolucija 1979. godine okončala savez Zapada i Teherana.

Dogovor je potpisan 14. jula 2015. godine nakon 20 meseci i šest rundi pregovora.

VIDEO: Profil Donalda Trampa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    8. maj 2018 | 20:56

    Neka izadju i iz afrike,azije evrope ma nek nas vise ostave na miru

  • Suza

    8. maj 2018 | 20:50

    Koliko su amerikanci opsednuti naoružanjem u istočnim zemljama, govori činjenica da uvek pokušavaju da izmanipulišu sa podacima koje dobijaju sa terena da bi opravdali svoje buduće poteze. O tome je, prema istinitim događajima snimljen film " Poštena igra" sa Šon Penom, pogledajte, sve će vam biti jasnije. Tramp pravi ogromnu grešku.

  • Тодорић

    8. maj 2018 | 20:47

    Пише:" Иран лаже..." Овај лаже па растура. А чак и да лаже,шта се то њега- тиче? Није позван да се меша у унутрашње ствари суверене државе. И у Ираку,а и код нас.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA