Skandal oko nove direktorke CIA se ne smiruje: Mekejn poziva senatore da ne glasaju za Đinu Haspel, mučenja neće prestati (FOTO) (VIDEO)

Haspel je obećala pred američkim zakonodavcima da neće obnoviti program surovog ispitivanja zatvorenika, kao i da ne bi izvršavala nikakva naređenja predsednika Trampa za koja bi smatrala da su moralno neprihvatljiva

  • 4

Republikanski senator Džon Mekejn iz Arizone pozvao je svoje kolege da glasaju protiv izbora Ðine Haspel (61) za direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA).

Prema njegovim rečima, on poštuje Haspel ali njeno svedočenje pred Kongresom u sredu nije objasnilo u potpunosti njenu ulogu u načinima ispitivanja osumnjičenih za terorizam nakon 11. septembra i greške koje su pravile SAD prilikom mučenja zatvorenika, prenosi AP.

>>> Bela kuća saopštila: Trampova kandidatkinja za direktorku agencije je želela da zaštiti CIA (FOTO)

Džon Mekejn pozvao senatore da glasaju protiv izbora Đine Haspel za direktora CIA - Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, metode američkih službenika zaduženih za bezbednost moraju biti ispravne kao i vrednosti po kojima Amerikanci žele da žive i promovišu ih u svetu.

Mekejn, koji je bio uhapšen i prebijan u zatvoru tokom Vijetnamskog rata, glavni je glas protiv grubih metoda ispitivanja. On se trenutno bori sa rakom mozga i neće moći da glasa.

Haspel je u sredu obećala pred američkim zakonodavcima da neće obnoviti program surovog ispitivanja zatvorenika, kao i da ne bi izvršavala nikakva naređenja predsednika Trampa za koja bi smatrala da su moralno neprihvatljiva.

Haspel je obećala pred američkim zakonodavcima da neće obnoviti program surovog ispitivanja zatvorenika - Foto: Tanjug/AP

Ona je provela 33 godine u agenciji čije sedište se nalazi u Lengliju u Virdžiniji i trebalo bi da postane prva žena na čelu te agencije. Njeno imenovanje podstaklo je polemiku jer je bar u jednom delu 2002. godine upravljala tajnim zatvorom CIA-e na Tajlandu, gde su zatvorenici osumnjičeni za pripadnost Al-Kaidi bili često mučeni.

- Bezrezervno vam garantujem da pod mojim vođstvom CIA neće ponovno primenjivati program ispitivanja i zatvaranja pod pritiskom - rekla je Haspel pred komisijom Senata koji treba da potvrdi njenu kandidaturu.

Tokom tih ispitivanja primenjivane su simulacije davljenja ("waterboarding"), a reč je o tehnici koja je prema vojnoj doktrini nezakonita, ali su je dozvolile najviše pravosudne instance i tadašnji predsednik Džordž V. Buš.

Prisilne metode ispitivanja zabranio je Barak Obama.

Barak Obama zabranio je prisilne metode ispitivanja - Foto: Tanjug/AP

Ona je takođe branila odluku da se uništi stotinak video kaseta na kojima su snimljene takve metode prisilnog ispitivanja osumnjičene osobe, kako ne bi opasnosti bili izloženi agenti koji su ispitivali tom metodom. Đina Haspel uživa potpunu podršku Donalda Trampa.

JEDAN OD ORGANIZATORA NAPADA 11. SEPTEMBRA IMA INFORMACIJE O HASPEL?

Kalid Šaik Mohamed, jedan od organizatora terorističkog napada na kule bliznakinje u Njujorku, koji su 11. septembra 2001. počinili pripadnici Al Kaide, zatražio je od vojnog sudije u Gvantanamu da mu dozvoli da sa komitetom podeli određene informacije o Haspel.

Mohamed je uhapšen u martu 2003. godine, a izveštaji agencije pokazuju da su ga agenti CIA mučili. Držali su ga u tajnim zatvorima u Avganistanu i u Poljskoj, a simulaciom utapanja mučen je 183 puta tokom viiše od 15 sesija.

Tokom mučenja je priznao mnoge zločine za koje su ga optuživali, a kasnije se ispostavilo da je priznao i ono što nije uradio, pa je ta priznanja povukao.

Ipak, još uvek nije jasno kako je i da li je Haspel uključena u Mohamedovo mučenje, ali on i njegov tim advokata veruju da bi informacije koje poseduje, trebalo da iznese i pred komisiju koja odlučuje o njenom izboru.

Portparol CIA-e Din Bojd rekao je da mu nije dozvoljeno da komentariše o aktivnostima Haspel dok je upravljala tajnim zatvorom, ali je dodao da je agencija dostavila niz poverljivih dokumenata o Trampovim kandidatima, uključujući i njenu.

Foto: Tanjug/AP

Bojd je istakao da će tajni dokumenti biti dostupni svim senatorima, a da će javnost čuti detalje na njenom saslušanju.

Nakon angažmana u tajnom zatvoru na Tajlandu koji je zatvoren krajem 2002. godine, Haspel je nastavila da radi na inostranim zadacima, a detalji o tome nisu poznati javnosti.

Haspel je ranije želela je da se povuče iz procedure zbog zabrinutosti koja se pojavila oko njene uloge u programu isleđivanja te obaveštajne agencije, uključujući tehniku "simuliranog davljenja" (waterboarding).

Bela kuća tim povodom saopštila je da je Haspel, koju je američki predsednik Donald Tramp nominovao za direktorku CIA, "želela da uradi sve što može kako bi zaštitila agenciju", kada je ponudila da povuče svoju nominaciju na tu funkciju.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je da Haspel želi da obezbedi da "integritet CIA ostane netaknut i ne bude bespotrebno napadnut", dok prolazi kroz proces potvrde u američkom Senatu.

Haspel, koja je u prethodnom periodu obavljala dužnost zamenika direktora CIA, pomagala je u izvršenju naređenja da se unište video snimci ispitivanja zatvorenika nalivanjem vode, a zbog čega je Ministarstvo pravde pokrenulo istragu koja se završila bez optužbi, prenosi AP.

Haspel je član CIA-e od 1985. godine - Printskrin: Youtube/The OSS Society

Haspel je član CIA-e od 1985. godine i bila je šef Odeljenja za ispostave te obaveštajne agencije u inostranstvu.

U Vašingtonu je obavljala nekoliko važnih rukovodećih pozicija, uključujući zamenika direktora Nacionalne tajne službe i zamenika nacionalne tajne službe za strane obaveštajne službe i poverljive zadatke.

VIDEO: KNJIGA O TRAMPU: Delo Majkla Vulfa koje je izazvalo kontraverze u svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA