Kim se plaši da će doživeti Gadafijevu sudbinu? Severna Koreja sve bliža otkazivanju samita sa SAD

Analitičari smatraju da je to uznemirilo Pjongjang zbog poznate sudbine libijskog vođstva, pošto je Moamer el Gadafi svrgnut sa vlasti i brutalno ubijen

  • 8

Severna Koreja je objavila da bi mogla da odustane od samita njenog lidera Kim Džong-una sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, a "Bi-Bi-Si" navodi da su Pjongjang alarmirale tvrdnje Trampovog za savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, iznete u intervjuima tokom vikenda, da bi Severna Koreja mogla da sledi libijski model nuklearnog razoružanja.

Analitičari smatraju da je to uznemirilo Pjongjang zbog poznate sudbine libijskog vođstva, pošto je Moamer el Gadafi svrgnut sa vlasti i brutalno ubijen.

Brutalno ubijen libijski lider Moamer el Gadafi Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Navodi se da su u oštrom saopštenju koje je potpisao zamenik severnokorejskog ministra spoljnih poslova Kim Kje-gvan, učesnik ranijih pregovora sa Vašingtonom koji je verovatno za ovo imao podršku vođe Kima lično, SAD optužene da daju nepromišljene izjave i kriju zlokobne namere.

Zašto je Kim Džong Un uopšte pristao da se sastane sa Trampom? (VIDEO)

"Bi-Bi-Si" navodi da je potpisnik saopštenja, koje je objavila severnokorejska državna agencija KCNA, uperio prst direktno u Boltona.

- Već smo u prošlosti videli Boltonove kvalitete i ne krijemo odvratnost koju osećamo prema njemu - poručio je Kim Kje-gvan.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un sa predsednikom Južne Koreje Foto: Tanjug/AP

Navodi se da je Boltonovo postavljanje na funkciju u Beloj kući u martu ove godine razbesnelo Severnu Koreju, pošto je ovaj "konzervativni ultra-jastreb" čvrst u odbrani američke moći i zagovara primenu sile u inostranstvu. Bolton je u jednoj od ranijih izjava kazao da bi bilo "potpuno legitimno" izvesti napad iz predostrožnosti na Severnu Koreju.

Ipak, "Bi-Bi-Si" navodi da se poruka iz Pjongajanga nije odnosila samo na Boltona, već i na Trampa koji je upozoren da ne "ide tragovima prethodnika" inače će "biti upamćen kao tragičniji i neuspešniji predsednik od svojih prethodnika, što je daleko od početne ambicije za uspehom bez presedana".

Navodi se da i su vojne vežbe Južne Koreje i SAD, koje je Pjongjang naveo kao razlog otkazivanja sastanka na najvišem nivou sa Seulom i zapretio otkazivanjem samita sa Trampom, nešto što se održava nekoliko puta godišnje i redovno razbesni Severnu Koreju.

Tramp je trebao da se sastane sa Kimom 12. juna Foto: Tanjug/AP

Pentagon je saopštio da je vojna vežba sa Južnom Korejom rutinska i isključivo odbrambenog karaktera.

Pukovnik Rob Mening rekao je da je cilj te vežbe da poboljša sposobnosti SAD i Južne Koreje da deluju zajedno, prenosi AP. Vežba je počela u ponedeljak i planirano je da traje do 25. maja.

Mening je dodao da je to godišnja vežba i da je njen odbrambeni karakter jasan već decenijama i da se nije promenio.

Stejt department je saopštio da nema nikakvih informacija o tome da Pjongjang želi da otkaže planirani samit SAD i Severne Koreje 12. juna u Singapuru na kome bi trebalo da se sastanu lideri dveju zemalja Donald Tramp i Kim Džong-un.

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gekke Joopi

    16. maj 2018 | 12:09

    Srecom napokon je shvatio sta mu se sprema.

  • Ateista senior

    16. maj 2018 | 11:59

    To ga sigurno očekuje, ako ne postupi malo mudrije i popustljivije,sa jačima je teško izaći na kraj ali zbog sudbine naroda treba mudro da deluje.Promene su sigurno potrebne ,da bi bar narod bio zadovoljan,da ne dođe do građanskog rata.

  • Miki

    16. maj 2018 | 11:09

    Jadni Ameri,večito se brane od imaginarnog neprijatelja! Možda bi im neko i poverovao da se ne vode onom krilaticom "napad je najbolja odbrana"!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA